Hava Durumu

Bursa'ya dünya çapında meydan

Yazının Giriş Tarihi: 10.03.2019 06:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.03.2019 06:01

Osmangazi Belediye Başkanı ve  adayı Mustafa Dündar'ın Osmangazi Kent Meydanı tanıtım toplantısına AK Parti Bursa Milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu, Efkan Ala, Refik Özen, Emine Yavuz Gözgeç, Mustafa Esgin'in yanı sıra İl Başkanı Ayhan Salman, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Cömez, MHP Osmangazi İlçe Başkanı Seyfi Seyfioğlu, belediye meclis üyeleri ve adayları da katıldı...

Mustafa Dündar dünkü basın toplantısında yaptığı ve yapacağı projelere dair bilgi verirken, birinci sırada Osmangazi Kent Meydanı yer aldı...

PROJELERİN ÖNCESİ VE SONRASI

Açıkçası... Son yıllardaki uygulamalar bizi biraz kuşkucu yaptı. Zira önceden anlatılan ve gösterilenler ile sonradan yapılanlar birbirinden alakasız olabiliyordu.

Mesela Kent Meydanı Projesi; nihayet Bursa bir kent meydanına kavuşacak, madde bağımlılarının, keşlerin mekanı haline gelen Santral Garaj bölgesi de temizlenmiş olacaktı... Bize gösterilen, anlatılan başka şeydi; ortaya çıka çıka çok katlı bir AVM çıktı;  meydan denilen alan da  AVM'nin avlusu / bahçesi oldu

Keza... Doğanbey Kentsel Dönüşümü dosyaları ilk önümüze geldiğinde şahane bir yerdi; çok iyi hatırlıyorum; mimari olarak çok özel yapılar olacaktı; kentin tarihi ve kültürel dokusuyla örtüşecekti. En çok da 12 katlı binalar vardı... Sonunda ortaya; eski demir perde ülkesi sosyal konutlarını andıran her türlü mimari estetikten yoksun yüksek katlı ucubeler çıktı...

Dün Başkan Mustafa Dündar'ın anlattığı Osmangazi Meydanı projesi; görselleriyle, maketiyle muhteşemdi.

Dünkü toplantının ilk bölümünde pek çok kişiden Kent Meydanı ve "Bitince nasıl olacak?" sözlerini duydum...

OSMANGAZİ'NİN GERÇEKLEŞEN PROJELERİ

Bugüne kadar Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın projelerinin tamamlanmış hali önceden anlattıklarıyla hep örtüştü.
Misal... Soğanlı Kentsel Dönüşümü'nü anlatmıştı. Daha ortada inşaat filan hiçbir şey yoktu. 2018'de bir basın toplantısında bizi gezdirmişti.  Yakın zamanda bir arkadaşım ev almış; gittim. Soğanlı çöküntü bölgesinde yepyeni modern bir şehir doğmuş...
Demirtaş 12 binlik bir yerleşim alanı iken planlı gelişti. Şimdi 80 bin kişinin yaşadığı modern bir kent. Bir zamanların kaçak yapılaşma merkezi olan Hamitler de planlı büyüyerek;  Osmangazi'nin en gözde yerleşim yeri haline geldi. Yunuseli de yavaş ama planlı bir şekilde dönüşüyor, bulvarlar yapıldı.

Bursa 1326 Panorama Müzesi ise Başkan Mustafa Dündar'ın bize öncesinde anlattığının daha üstünde; şehre eser niteliğinde kazandırılan bir proje...

(Bu arada Bursa'da çok sayıda müze var ama çok dağınık durumda!  Çoğu da Osmangazi'de. Bursa'nın Urfa Müzesi gibi geniş kapsamlı; antik tarihten Osmanlıya ve yakın tarihimize dek tüm eserlerin bir arada sergilendiği büyük bir Arkeoloji Müzesi'ne ihtiyacı var.)

Kim ne derse desin, Osmangazi Bursa'nın kalbidir; tarihi yerleşimdir. Türbeler,  başta Ulucami olmak üzere pek çok tarihi cami, hanlar, tarihi çarşılar Osmangazi'dedir. Orada yapılan her büyük proje şehri olumlu ya da olumsuz doğrudan etkiler.

Ve Osmangazi Kent Meydanı da Bursa'ya kazandırılan eser niteliğinde bir proje olacak.

BURSA'NIN GERÇEK MEYDANI OLACAK

Başkan Dündar konuşmasında meydanların kentler için taşıdığı öneme dikkat çekti ve "Gerçek meydan" vurgusunu yaptığı Osmangazi Meydanı'na dair bilgileri paylaştı:

"Proje alanında 84 bina yıktık, 22 bin 518 metrekare alan kamulaştırdık. 143 milyon 217 bin TL kamulaştırma bedeli ödedik. Proje için adım attığımız ilk günden itibaren, gerek yer sahipleriyle uzlaşma noktasında, gerekse bölgeden kiracı esnafın tahliye edilmesi sürecinde üstesinden kolaylıkla gelinemeyecek sorunlarla karşılaştık. Ancak sonuçta Bursa kazanacak dedik ve durmadık..."

Başkan Dündar Osmangazi Meydanı'nın planlanması aşamasında vatandaşların, akademik odaların, sivil toplum kuruluşlarının da görüşünü aldıklarını anlattı... Ve Başkan Dündar "Osmangazi Meydanı'nın büyük bir bölümü sadece vatandaşlarımızın kullanabileceği gerçek bir meydan olacak" dedi.

OTOPARK SORUNU ÇÖZÜLECEK

Başkan Dündar'ın verdiği bilgilere göre Osmangazi Meydanı'nın özellikleri şöyle:

"Santral Garaj Bölgesi, Merinos Parkı ile bağlanacak. Yol yeraltına alınacak. 500 kişilik nikah ve kokteyl salonu olacak. Meydan; konser, gösteri ve farklı etkinliklere imkân sağlayan açık bir sosyal tesis olacak.

1. etapta 1500, 2. etapta ise 2 bin araçlık yer altı otoparkı olacak. Otopark girişleri okul gezileri ve kültür turları otobüslerinin de buluşma noktası olacak. 24 saat yaşayan bir meydan olacak..."

Başkan Dündar; bölgenin meydan olmasaydı, 5 emsalli sınırsız yükseklikte ticari binalar yapılacağına dikkat çekerek "Dönüşüm sadece bina yıkıp bina yapmaktan ibaret değildir. Sadece ağaçlandırıp yeşillendirmek de değildir. Yaşanabilir şehirler oluşturmaktır" dedi...

KENTİN İKİ YAKASI BİR ARAYA GELDİ

Başkan Dündar, konuşmasının ardından projenin mimarı Han Tümertekin'e söz verdi... Han Tümertekin dünya çapında bir mimar; Mimarlığı Nobel'i sayılan Ağahan Mimarlık Ödülü'nün sahibi.  
Tümertekin kısa ama önemli bir konuşma yaptı;

"Sayın Başkan sürece o kadar hâkimdi ki yerinde eleştirilerle projeyi geliştirdi. Bursa gibi bir şehre bir mimarın bu çapta müdahale etmesi bir mimarın başına gelebilecek en büyük şey. Büyük bir sorumluluk.

Bizim mimarlık anlayışımız sorunu avantaja dönüştürmekti. Kenti bölen yolu alta alarak kent meydanıyla bölünmüş iki yer, kentin iki yakası bir araya geldi. Civardaki yeşil potansiyeli de belli oranda meydana nasıl bulaştıracağımıza baktık.

Meydan boşluk değil, kentin pek çok etkinliğini gerçekleştireceği bir yer. Belli bir yapılaşma ile o boşluğu yönetmek gerekiyor. 56 bin metrekarelik yapılaşma imkânı vardı. Bizler projeye başlarken bu yapılaşma imkanını sonuna kadar kullanma eğilimindeyiz. Yönetim yapılaşma istemedi. Azalta azalta bu hale geldi."

Tümertekin, dünyanın önde gelen meydanlarını anlattı ve Osmangazi Meydanı'yla karşılaştırarak "Bursa'da dünya çapında, önemli ölçekte bir meydanımız olacak" dedi.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.