Hava Durumu

Bursalıların kul hakkına girmeyin! İnşaatı durdurun!..

Yazının Giriş Tarihi: 09.05.2020 04:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.05.2020 04:00

Hepimiz Şehreküstü'ndeki eski Müftülük binasının bulunduğu yerin 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'na dâhil edildiğini sanmıştık!..
Zira yer Hanlar Bölgesi girişinde ve adını 15 Temmuz'dan alan meydanın yanı başındaydı. Hanlar Bölgesi'nin etrafının açılması gündemdeydi.
Zaten civarda yeterince betonlaşma ve yapılaşma vardı.

Ama yanılmışız! O engellenemez betonlaşma tutkusu ne yazık ki tezahür etti!..

Bursa'da iktidar partisi cenahı da dâhil kent dinamikleri sesini yükseltti. En önemli açıklamalardan biri ise Bursa Kent Konseyi Bursa Çalışma Grubu'ndan geldi. Zira açıklamanın altında yer alan isimler arasında AK Parti'de milletvekilliği, ilçe teşkilatı başkanlığı yapanlar da vardı:

"Şevket Orhan (Bursa Kent Konseyi Başkanı), Suat Gülçimen, İsmail Hakkı Kavurmacı, Ferudun Baykara, Kenan Sertalp, Hasan Erdem, Ali Tuğcu, İhsan Aydın, Ali Faruk Çolak, Ekrem Çohadar"

İNŞAAT PROJESİ DERHAL DURDURULMALI!

Açıklamada inşaattan duyulan rahatsızlık net bir şekilde yer aldı:

 "Meydana dâhil edilen alan için Müftülüğe Yalova Caddesi'nde yeni bir alan tahsis edilmesine ve sonrasında önceki Müftülük binası arsasının Meydan'a terk edileceği sözü verilmesine rağmen, inşaat hazırlığı kamuoyunda rahatsızlık oluşturmuştur.

Oysa 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda oluşacak alan ile Hanlar Bölgesi ve Ulucami görülebilecektir. Yapılmak istenen bina, Kent Meydanı'ndan ulaşan aksın devamlılığına ve 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nın fiziksel bütünlüğüne engel teşkil eden bir konumdadır!

Müftülüğün ihtiyacı olmamasına rağmen inşaatı yapması durumunda, Bursa tarihi alanları açısından son fırsatı da kaçıracaktır!..

İmar planlarında umumi tesis/Müftülük binası olarak gözükse de alternatif alanı/eşdeğer alanı Yalova yolu planlarında ayrılması sebebiyle kamu vicdanı, şehircilik ilke ve esasları dikkate alındığında kentin simgesel meydanını genişletmek daha uygun olacaktır.

Diyanet Vakfı'nın ve Bursa Müftülüğü'nün Bursa'mızdan bugüne kadar aldığı katkılar göz önüne alındığında, Bursa kentinin böyle bir jesti kendilerinden beklemeye hakkı olduğu kanaatindeyiz!

Bursa Çalışma Grubu olarak görüşümüz; sözü edilen alanın boş olarak kalması ve inşaat projesinin derhal durdurulmasıdır!"

Bu açıklamanın altına imzamı atarım!..

'BIRAKIN MEYDANA KATILSIN!'

Bir diğer önemli açıklama ise Cumhur İttifakı bileşenlerinden MHP Osmangazi İlçe Başkanı Seyfi Seyfioğlu'ndan geldi. O da Yalova Yolu'nda yapılan İl Müftülüğü Külliyesi'ni hatırlatarak "Buna rağmen Bursa Müftülüğü mevzuattaki yasal boşluklardan yararlanarak yıkılan yere tekrar aynı şekilde Müftülük binası yapmak istemektedir!" diyerek, şu gerekçeleri sundu:

"Şehreküstü'nde yıkılan Müftülük binasının yerine tekrardan bir bina inşa etmek ile birlikte şehrin bütün güzelliklerinin bulunduğu, insanların sosyalleştiği, kaynaşarak bir uyum içinde olduğu meydanın ihtişamı ve görünürlüğü açısından hoş bir görüntü ve izlenim oluşturmayacağı...

Bahse konu mevkiye inşa edilecek yeni bir beton yığını yerine, Bursa halkının kaynaşıp, kent insanının kucaklaşacağı, Hanlar Bölgesi'nin girişini oluşturan, Ulucamii'nin de önünü açan bu yer, bırakın meydana katılsın!

Şehreküstü'ndeki 15 Temmuz Demokrasi Meydanı bu sayede genişleyerek, Ulu Camii'nin silüeti ve Şehreküstü Meydanı'nın doğal hali ihtişamını koruması gerekmektedir."

Ardından da kent meydanlarının önemine dikkat çekerek "Gündelik hayatta yoğun stres ve trafik karmaşası ile dolu olan modern şehirlerde, bireylerin talepleri doğrultusunda tasarlanan mekânların bulunması vatandaşlık hakkıdır!" dedi.

Bu açıklamanın da altına imzamı atarım!..

YANLIŞTAN DÖNÜN!

Şehreküstü'nde yapılmak istenen binaya bir itiraz da yine AK Parti'ye yakın isimlerden Bursa Fan Club Başkanı Selim Yedikardeş'ten geldi...

İl Müftülüğü'ne ve Diyanet Vakfı'na "Yanlıştan dönün!" çağrısı yapan Yedikardeş, eskisinden 20 kat büyüklükteki yeni Müftülük kompleksi yapıldığını, yeni bir binaya ihtiyaç kalmadığını belirterek meydana dâhil edilmesi gerektiğini söyledi:

"Hangi gerekçeyle olursa olsun buraya yeni bir bina yapmak, dev Hanlar Bölgesi projesini baltalamak anlamına gelir! Diyanet Vakfı kendisine yakışanı yapmalı ve bu büyük yanlıştan dönmelidir! Bu fırsat heba edilmemelidir!.."

Yedikardeş bir hatırlatmada bulundu:

"Yeni Müftülük Kompleksi'nin hayata geçmesiyle eskisinin yıkılarak, elde edilecek alanın meydana dâhil edilmesi de konuşulmuştu. Dönemin yetkililerinin hepsi çok şükür yaşıyor. Eski Bakanımız, eski Büyükşehir Belediye Başkanımız, ilave olarak AK Parti İl eski Başkanımız bu sürecin şahitleridir. Ayrıca, dönemin Müftüsü Mahmut Gündüz ve de yeni kompleksin açılışını gerçekleştiren Müftü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay da konuya vakıftır. Kendilerine sorulduğunda o dönem varılan mutabakatı açıklayacaklardır!.."

Peki, Bursa İl Müftülüğü ne diyor? Mevzu kamuoyuna yansıyıp da tepkiler başlayınca; Bursa Müftülüğü bir açıklama yaptı. Açıklamada, Şehreküstü'ndeki arsanın dönemin Din Görevlileri Derneği tarafından temin edilip binanın yapıldığı hatırlatıldı.  

1980 darbesinden sonra derneğe ait olduğu için el konulan binanın, 1983 yılında Türkiye Diyanet Vakfı'na devredildiğine ve 1974 - 2017 tarihleri arasında Bursa Müftülüğü olarak hizmet verdiğine değinildi.

Ve dönemin Bakanlarından Faruk Çelik'in girişimleriyle Yalova Yolu'ndaki hazineye (Milli Emlak'a) ait arazinin Bursa İl Müftülüğü olarak tahsis edildiğine dikkat çekildi.

Açıklamadaki ifadelerden bazıları şöyle:

"Şehreküstü'ndeki yer Türkiye Diyanet Vakfı'nın tapulu malıdır."; "Hazineye ait yer tahsisine karşı Şehreküstü'ndeki yerin verilmesi hususunda taahhüdü yoktur."

Ve söz konusu yerin vakıf mülkü olduğu için de müftülerin böyle bir karar vermeye cüret etmesinin bile mümkün olmadığı belirtildi.

Çevirisini yapacak olursak; "Yer hazineden verilmiştir. Belediye ile bir takas söz konusu değildir. İnşaat yapılacaktır!.."

Ve tartışmaları kapatmak adına "Yerin imar izninin Osmangazi Belediyesi tarafından verildiği" de hatırlatılmış!..

 Eski belediye yöneticilerinin geçmişte verilen sözlere yönelik çokça itirazı var.
Ancak, ne demişler 'Söz uçar yazı kalır!'  Demek ki bundan sonra muhatap kim olursa olsun, devlet kurumları arasında olsa bile mutlaka bir mutabakat belgesi imzalanacak!

Sonuçta Yalova Yolu'nda dört dörtlük bir külliye yapıldı. Osmangazi Belediyesi Kamberler'de İlçe İl Müftülüğü için bila bedel yer tahsis etti, bir karşılık beklemeden!
Yani... Bursa Müftülüğü'nün hiçbir şekilde bina ihtiyacı kalmadı...  Şehir Diyanet için gereğini yaptı!..

Bu şehrin insanlarının soluklanmaya, meydana ihtiyacı bariz; Hanlar Bölgesi aksındaki insan yoğunluğunun olduğu bölgenin rahatlatılmasına ihtiyaç var.
Bursalıların kul hakkına girmeyin!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.