Hava Durumu

Çavuşoğlu: 'Mesajı sahada aldık'

Yazının Giriş Tarihi: 21.04.2019 06:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.04.2019 06:04

AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyon Başkanı Hakan Çavuşoğlu YeniDönem Gazetesi'ni ziyaret etti. Kutlucan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kutlucan'ın ofisinde gerçekleşen ziyarette YeniDönem Gazetesi İmtiyaz Sahibi Oğuzhan Kutlucan, Genel Müdür İbrahim Öge ve köşe yazarlarının yanı sıra Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Ali Mollasalih de hazır bulundu...

Köşe yazarlarının çeşitli sorularını yanıtlayan eski Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu önemli açıklamalarda bulundu...  Sağlık hizmetlerinde memnuniyetin yüzde 70'lere ulaştığını,  vatandaşın AK Parti iktidarında en çok memnun olduğu hizmetlerin arasında olduğuna dikkat çekti. Bursa'da ki sağlık yatırımlarını gündeme getirirken de Türkiye genelindeki doktor açığının 2030 yılına kadar yetecek şekilde 2022 yılında kapanacağını, alttan yeni mezunların geldiğini söyledi... Şehir Hastanesi ile Acemler'deki hastanenin tamamlanmasından sonra da mevcut hastanelerin işlevselliğini belli bir süre devam edeceğine değindi...

Yerel basının sorunlarına yönelik ise Basın İlan Kurumu'nun ilan tarifesini yükseltmek için çok uğraştıklarını; internet medyası için de bir yasa tasarısı hazırladıklarını anlattı.

BÜYÜKŞEHİR'E KAYNAK AKTARILACAK MI?

Malum, Büyükşehirler arasında Bursa'da AK Parti seçimi önde bitirdi; Bursa'nın yüksek maliyetli ulaşım yatırımlarına ihtiyacı ve büyükşehir belediyesinin de borç stokunun oldukça yüksek olduğu biliniyor. Yeni dönemde Bursa'ya belediyecilik hizmetleri bağlamında merkezi hükümetten kaynak aktarılacak mı?

Çavuşoğlu şunları söyledi:

"Yeni dönemde Bursa'nın merkezi idareden kaynak alması konusunda oldukça umutluyuz. Büyükşehir Belediyesi Yıldırım Metrosu projesini hazırladı; Ulaştırma Bakanlığı'na ulaştırıldı. Acemler Kavşağı'nın trafik yoğunluğu 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden yüzde 12 fazla. Doğu Batı aksında kamulaştırma çalışmaları sürüyor.

Dağ yoluna açtığımız tünel günde 8 metre ilerliyor. 6 bin 100 metrelik 3 tünel, ayrıca 2 de viyadük var. Orada Orhaneli Keles ayrımında 9,1 kilometre bitti. Doğancı varyantı ve tüneli 2 bin 35 metre. Erenlere kadar olan 6 bin 100 metre, tüneller ve viyadükler de var. Orhaneli'nden Erenler'e kadar çalışma yapmıştık.

Hızlı tren projesi devam ediyor. Bursa'da önemli eğitim yatırımları da var. 50 okulun inşaatı devam ediyor. 83 okulu bitirmemiz lazım..."

'BÜYÜKŞEHİR STADYUMU BURSA'NIN DEĞERİDİR'

Acemler'deki stadyumun Gençlik ve Spor Bakanlığı'na devredilip devredilmeyeceği yönündeki soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Recep Altepe öyle ya da böyle Bursa'ya bir stat kazandırmıştır.  Bursaspor Bursa'nın değeridir. Yeri doğru mu, yanlış mı diye tartışılması artık yanlış. Bazı şehirler statlarıyla anılır. Recep Altepe bir karar vermiştir. Siyaseten hepimizin kararıdır. Büyükşehir Stadı bizim uluslararası arenadaki vizyonumuzdur. Stadyum bizim stadyumumuz, şehrin değeridir. Bunu tartışmanın kimseye faydası olmaz... "

'BORÇSUZ BELEDİYE OLMAZ'

Büyükşehir Belediyesi'nin borçları için ise şunları söyledi:

"Borçsuz belediye olmaz.  Önemli olan yönetilebilir olmasıdır. Öncelik belirlemede sıkıntı yaşıyoruz. Ufak harcamalarla yüksek fayda isteyebileceğiniz hizmetler var. Genel Merkezimizde de AK Partili belediyeler için gözetim mekanizması oluşturulacak. Cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminde de kurulacak. Her şeyin daha fazla şeffaf olacağı bir süreç olacak. Şehirlinin, kentlinin ulaşabileceği bir şeffaflık olacak..."

'MESAJI SAHADA ALDIK'

Bir soru da ben sordum; "Bursa'da seçim sonuçlarına bakıldığında Cumhur ittifakı kapsamında Büyükşehir ve 14 ilçeyi kazandınız. Ancak oylarda genel bir düşüş var. Seçmenin verdiği mesajı değerlendirdiniz mi?"

"Biz seçim öncesinde sahadaki çalışmalarımızda mesajı aldık. Agresif bir seçim çalışması yaptık. Gazcılar Caddesi'ni iki günde bitirebildik.  Bir kişi ile bir saat konuştuk ikna edebilmek için. Biz bire bir o mesajı aldık. Bursa'nın en öncelikli sorunu ulaşım, çevre ve kentleşme. Bölgesel olarak da sorunlar var; Şirinevler, Çınarönü, Osmangazi Güneştepe... Bursa'mızda imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alan vatandaşlar Bursagaz'a doğal gaz bağlanması için bireysel başvuru yaptı. Bursagaz gaz veremeyeceğini bildirdi. Çevre Şehircilik Bakanlığı, EPDK; ve Enerji Bakanlığı ile görüştük. O mahallelerde doğal gaz problemi var. 2, 3 yıl önce su ve elektrik sorunu vardı, yasa çıkartarak çözmüştük. İki şekilde çözülebilir. Birincisi yasal mevzuat değişikliği ihtiyacı vardır. İkincisi ise bazı yerlerde belediye kendi içinde çözüme gidebilir..."

'CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ TARTIŞILMAZ OLMUŞTUR'

Ardından da ekledi:

"AK Parti yerel seçimlerde daha düşük oy aldı. Burada ittifakların ortaya çıkardığı bir sonuç var. Millet ittifakı kenetlendi, biz de öyle. Bundan sonra Cumhurbaşkanı ya da belediye başkanı olmak için gereken oy yüzde 50 artı 1 olacak. Herkes daha kuşatıcı, daha dinleyen, ideolojik kamplaşmadan ziyade daha kucaklayıcı olmalı. Bursa'daki oylar da ait olduğu yerlere gitmiştir. Türkiye'nin oy çıktısı var; yüzde 53... Bu sonuçla Cumhurbaşkanlığı sistemi tartışılmaz olmuştur. Seçmen bu oyu vererek bir daha 4,5 yıl seçimle gelme, demiştir..."

Çavuşoğlu Türkiye'yi yakından ilgilendiren bölgedeki ve dünyadaki gelişmelere de dikkat çekti:

"Türkiye'nin önemli meseleleri vardır. Suriye artık Suriye'nin değil Türkiye'nin iç meselesidir. Müttefikimiz olan ABD'nin hiç de iyi olmayan niyeti YPG desteği vardır. Afrin'de yer altı tünellerini gördüğümüzde bunları bir terör örgütünün tek başına yapamayacağını da anlamıştık. Suriye Türkiye sınırında bir terör koridoru kurulmak istenmektedir... Türkiye Astana süreciyle Suriye oyununu bozdu. Türkiye daha kendi menfaati odaklı hareket ediyor."

'MUSTAFA KEMAL ORTAK DEĞERİMİZDİR'

İbrahim Öge ise AK Parti çevrelerine yakın olduğunu söyleyen bazı kişilerin sosyal medya ya da medya üzerinden Gazi Mustafa Kemal'e yönelik karalamaları hakkındaki düşüncesini sordu.

Çavuşoğlu ortak değerleri herkesin muhafaza etmesi gerektiğine vurgu yaparak "Mustafa Kemal, Türkiye'nin tarihi şahsiyetleri, milletin ortak değerleridir"  dedi.

MODERN İPEK YOLU

Ve konu ekonomideki sıkıntılara geldi; Çavuşoğlu oldukça iyimser bir tablo çizdi:

"Ekonomide bir türbülans yaşandı. Seçimleri geçtik, 4,5 yıl seçim olmayacak. Berat Albayrak'ın açıkladığı tedbirler çerçeve açıklamasıydı. Ekonomide büyük bir türbülanstan geçtik. Dünyada da ekonomik kriz var; ABD ve Çin arasında çekişme var. Çin hızla yükseliyor,  ABD'yi aşacak. ABD'nin korumacılığı bizi de etkiliyor. Çin ABD'ye alternatif geliştirmek zorunda ve bunu yapıyor. Avrupa ülkeleri de önemli bir pazar. Çin ile Avrupa arası 45 - 65 gün. Bunu kısaltmak adına modern İpekyolu da denilen 2 hat var. Birincisi Hollanda'ya kadar uzanan kara hattıdır. İkincisi ise Basra, Ümit Burnu ve Hollanda'ya ulaşan deniz hattıdır. Bu hat dünya ekonomisinin beşte birine sahip olan 65 ülkeden geçmekte. Türkiye 50 milyar dolar katkı payı ile projenin paydaşı. İpek yolu projesinin alt yapısını tamamladı.  Edirne Kars hattı kaldı. Tamamlandığında ulaşım 15 güne düşüyor. Ekonomik saldırının bir nedeninin de bu olduğunu düşünüyorum..."

"KEŞKE 10, 20 NÜKLEER SANTRALİMİZ OLSAYDI'

Çavuşoğlu; Türkiye'nin en büyük ithalat girdisinin enerji olduğuna dikkat çekerek milli geliri 30, 40 bin dolar olan Avrupa ve Asya ülkelerinde onlarca nükleer santral olduğunu; Türkiye'de onca yıldır yapılmamış olmamasının bugünkü enerji ithalatına yol açtığını anlattı; "Nükleer santral  tamamlandığında Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 7'sini karşılayacak.  Eğer bizim 10 santralimiz olsaydı, enerji ihtiyacının yüzde 70'i karşılanacaktı. 10 santralimiz olsaydı; ihtiyaçtan fazlası üretilecekti" dedi.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.