Hava Durumu

CHP'de çok adaylı kongre süreci devam ediyor

Yazının Giriş Tarihi: 17.12.2019 06:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.12.2019 06:05

CHP'de ilçe kongre süreci devam ediyor...  Osmangazi İlçe Kongresi'nde Mete Akyolcular ve ekibinin yeniden seçilmesinden sonra CHP'de tartışmalar bitmedi...

Kaybedenin kazanını desteklemesi, kazananın dışlamaması, aksi halin vicdansızlık olacağına,  kimsenin kimseyi ötekileştirmeyeceğine, ayrımcılık yapmayacağına dair bütün söylemler  lafta kaldı.

Niye? Daha önce de yazmıştım...

CHP'de geçmişte siyaset ideolojiler, hizipler üzerinden yapılırdı. Dünyadaki tüm sosyal demokrat partilerde hizipler olur. CHP'de de vardı; misal sol kanat ve ulusalcılar çekişir dururdu.  

Ancak hizip sözcüğü CHP'de Deniz Baykal dönemindeki katı merkeziyetçilikle eş tutulduğundan  sosyal demokratların lügatinden çıktı.  Artık CHP Bursa'da son dönemde siyaset adamcılığı  da  aştı.   

Daha çok aşiret ilişkilerindeki çatışma mantığıyla süreç işliyor.  Kimin kiminle niye beraber ya da  ayrı  hareket  ettiğine bakınca bu tablo netleniyor.  Feodal ilişkiler, ahbap  çavuş  ilişkileri  öne  çıkıyor...

YILDIRIM CHP'DE NELER OLUYOR?

Bursa'nın diğer büyük ilçelerindeki duruma gelince;

CHP Yıldırım'da  mevcut başkan  Nihat Yeşiltaş yeniden başkan adayı.  Karşısında eski İl  yöneticilerinden  Muharrem Or ile  Mesut Şahin var... 

2017 seçimlerinde Nihat Yeşiltaş ile yarışan Mesut Şahin başkanlığı 17 oy farkla kaybetmişti... 
Mesut Şahin'i destekleyenler arasında eski ilçe başkanı Güner Aklan, eski İl Başkanı Gürhan Akdoğan yani  partinin  ulusal kanadından bazı isimlerin ve Mustafa Bozbey'in olduğu söyleniyor...

Muharrem  Or'u ise  eski il başkanlarından  Şadi Özdemir'in  yanı sıra bazı Artvinlilerin  ve CHP'de siyaset yapan bazı eski  sosyalist yapıdan gelenlerin   desteklediği konuşuluyor...  İşin ilginç yanı  Bozbey'in Muharrem Or'u da desteklediğine yönelik iddialar var.

Nihat  Yeşiltaş'a gelince, yerel seçimlerde oy  oranının  yükselmesi başarılı çalışma olarak nitelendiriliyor.  Tabanla ilişkileri iyi. Kendi kitlesi var; il yönetiminin, Hüseyin Akkuş'un, milletvekili Erkan Aydın'ın desteklediği biliniyor. İlçe Başkanlık seçiminde şansı yüksek aday olarak yorumlanıyor.

NİLÜFER'DE ÇOK BİLİNMEYENLİ  DENKLEM

Çok bilinmeyenli denklemin olduğu yer kuşkusuz Nilüfer. Nilüfer'de Mustafa Bozbey faktörü var. Akkuş da Görükle'dekiler de  dahil bazı mahallelerde güçlü.

5 Ocak'ta gerçekleşecek olan CHP Nilüfer Kongresi'nde mevcut ilçe Başkanı Özer Anaç yeniden aday. Bir diğer Başkan adayı da Murat Halil Öztürk'tü.

Ve geçtiğimiz hafta sonu Özer Anaç ve Murat Halil Öztürk birlikte  basın toplantısı düzenledi ve Özer Anaç'ın başkanlığında  birleşme kararı  aldıklarını  açıkladılar...   Bu siyaseten  bir  artıdır; mahalle temsilcilikleri ve delege bazında elinin güçlü olduğu söyleniyor.

Erman Aydıngün  ise CHP  Nilüfer İlçe Başkan  adaylığını 1 Ekim'de açıklamıştı.

TMMOB geleneğinden gelen Maden Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilciliği Yardımcısı olan Erman Aydıngün donanımlı  ve temsil   gücü yüksek  bir isim  olmasına karşın yeterli delege desteğini alamayabilir.   Mustafa Bozbey tarafından desteklendiği  söyleniyor. Bir başka konuşulan husus ise Özer  Anaç' ile  birleşme olasılığı...

Bursa basınında uzun yıllar çalışan Fırat Yılmaz da Başkan adayları arasında yer alıyor.  Fırat Yılmaz'ın Akkuş'un ve il yönetiminin desteğini aldığı konuşuluyor.  Nilüfer yerel seçimden sonra Hüseyin Akkuş ve Mustafa Bozbey rekabetinin en yoğun yaşanacağı ilçe olacak.

Kimin kazanacağını şimdiden kestirmek çok zor.

İL KONGRESİ'NE İLK  BAŞKAN ADAYI EROL  GÜLMEZ

CHP İl Başkanlığı'na gelince... CHP'de teamül ilde başkan adaylıklarının ilçe kongreleri tamamlandıktan sonra, il kongresi için oy kullanacak delegeler netleştikten sonra açıklanması yönündeydi... 

Şubat ayında yapılacak kongrede Erol Gülmez tam da Osmangazi CHP Kongresi'nin yapıldığı gün, il başkanlık adaylığını açıkladı...

İlçe kongrelerinin tamamlanmasını beklemeden, hatta Osmangazi'yi  bile beklemeden!

CHP il binasında  yaptığı basın  açıklamasında  Erol  Gülmez  "Bursa'yı almak için, yönetmek için yola çıkıyoruz. Ortak akıl ve sağduyu ile önce güçlü bir muhalefet olacağız, ilk seçimde de Büyükşehir'i alacağız. Bunun için hep beraber ve kavga etmeden ne gerekiyorsa yapacağız" derken...

CHP'lilere şu mesajı verdi:

"Hiçbir pazarlık içinde olmadık ve olmayacağız. Biz örgütümüz sağduyusuna güveniyoruz. Örgüt ve tüm üyelerin iradesine ipotek koymadan, pazarlıklar yapılmadan yola çıktık.

İşte bu yüzden ilçe kongreleri dahi başlamadan CHP Bursa İl Başkanlığına adaylığımı açıklıyorum.

 Bu vesile ile güzel şehrimizin 17 ilçesinde kongrelere katılacak tüm başkan adaylarına eşit mesafede olduğumu bir kez daha belirtiyor, bu demokrasi şöleninde hepsine başarılar diliyorum.

Biz ufkun ötesini gören, genç, dinamik, tertemiz pırıl pırıl bir kadro ile yola çıkıyoruz. Örgütün istediği değişimi gerçekleştirmek için yola çıkıyoruz. Bursa'yı almak için, yönetmek için yola çıkıyoruz. Ortak akıl ve sağduyu ile önce güçlü bir muhalefet olacağız, ilk seçimde de Büyükşehir'i alacağız."

Adaylık iddia işidir.  Erol Gülmez de ilçe kongreleri tamamlanmadan ve iddialı bir söylemle başkanlığını deklare etti...  İl kongre sürecinde söylemlerinin sağlaması yapılacak.

Öte yandan Hüseyin Akkuş'un yeniden başkan adayı olmak  yönünde  istekli olduğu biliniyor. Ancak şu anda bir açıklaması yok...

Bir soru; İsmet Karaca,  CHP Kurultayı'nda PM üyesi adayı olur mu? Neden olmasın! Tekrar il başkanlığına aday olursa da  kimse şaşırmasın.
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.