Hava Durumu

CHP'de mevsimsel budama başladı!

Yazının Giriş Tarihi: 22.02.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.02.2020 06:00

Ağaçlar yılın her mevsiminde budanmaz. Özellikle yapraklı ağaçlar yapraklarını döktükten sonra budanıyor. Türkiye koşullarında uygun budama zamanı olarak ise tarımın uzmanları 15 Kasım ile 15 Mart arasını öneriyor... Yani budamanın da zamanlaması vardır.

(Budama sonrasında ağaçlar, varlıklarını sürdürmek adına önce bol miktarda sürgün, sonrasında da yine bol miktarda meyve verir... Yani budanan ağaç yok olmaz, güçlenir...)
Doğa ve sosyal olaylar kimi zaman birbirine benzer!

CHP Bursa'da Kasım 2019'da başlayan il ve ilçe kongreleri tamamlandı. Şubat ayının sonuna yaklaştık ve doğanın takvimine paralel şekilde budama süreci de işlemeye başladı!..

CHP Osmangazi ilçede başlayan mahalle temsilcilerini budama yani yeni temsilcilik atama işlemi CHP Nilüfer'e de sirayet etti.

Asuman Savan'ı CHP Osmangazi ilçe seçimi öncesinde tanımıştım. 

İlçe başkan adayı olmuştu. Ölçülü eleştirel bakışı olan, başkalarının ne yaptığından ziyade neyi nasıl yapacağını anlatan bir adaydı.

Seçim sürecinde adaylıktan vazgeçerek Zeynel Kirte'nin listesinde yer aldı. Osmangazi CHP kongresinde hatırlayacağınız üzere üç aday yarıştı; Metin (Mete) Akyolcular, Cengiz Çelikten ve Zeynel Kirte...

Akyolcular 183; Çelikten 132; Kirte ise 64 oy aldı. Kirte'nin salonda ne bir afişi, ne de broşürü vardı. Adaylığı kasıtlı ya da kasıtsız, Çelikten'e seçim kaybettirirken, Akyolcular'a da seçim kazandırdı.

Öte yandan Asuman Savan'ın en büyük tek eksiği CHP iç siyasetindeki tecrübesizliğiydi!

Siyasetin adeta kurtlar sofrasında yapıldığı CHP'de, kongrelerde seçimi kazanmak üzere kurgulanan siyasi taktiklerin ucu çok açıktır ve son dönemde de tamamen adamcılık üzerinden ve çeşit çeşit akıl oyunlarıyla yürümektedir!..

PARTİ İÇİ DEMOKRASİ DERSLERİ
 

Asuman Savan CHP'lilerin kendi içlerinde birbirlerine karşı yürüttükleri acımasız ve çok yüzlü siyaseti bilmiyordu...

CHP Osmangazi ilçe seçimleri ve sonrasındaki süreç mutlaka epey öğretici olmuştur diye düşünüyorum.

 Son parti içi demokrasi dersini de anladığım kadarıyla 19 Şubat'ta almış...

Sosyal medya sayfasından şöyle bir paylaşım yapmış:

"Bugün Osmangazi İlçe Başkanlığı'nın kararı ile Geçit Mahallesi temsilciliği görevimden alınmış bulunmaktayım. Hem kadın hem muhalif olmanın sonucu olan bu antidemokratik uygulamaya karşın partimin bir üyesi olarak çalışmayı sürdüreceğim."

Her zamanki tavrını koruyarak kimseye hakaret etmemiş, derli toplu bir şekilde tepkisini bildirmiş...

Şimdi... CHP Osmangazi İlçe Örgütü, İl Başkanı İsmet Karaca'yı blok halde desteklemiştir. Başkan Mete Akyolcular tüm seçim çalışmalarında Karaca ile yan yana hareket etmiş ve tüm fotoğraf karelerinde yan yana yer almıştır.

 Karaca ile Akyolcular'ın uzun soluklu bir yol arkadaşlıkları söz konusudur... Akyolcular kazanamasaydı, Karaca'nın il başkanlığını kazanması çok zordu.

(Diğer aday Hüseyin Akkuş'un sürekli yanında olup birlikte gezerek, fotoğraf vererek desteğini aşikârlaştıran bir başka aday yoktu.)

Dolayısıyla Mete Akyolcular'ın parti içi tasfiyeye yönelik yaptırımları doğrudan İl Başkanı Karaca'yı bağlar. "Parti içi demokrasidir, bağımsız karar verir, beni ilgilendirmez" diyemez,  dese de ikna edici olmaz! 

Şimdi... CHP Bursa'da yeni seçilen ilçe başkanlarının kendisine oy vermemiş olan mahalle temsilcilerini görevden alarak yerine yenilerini atamalarına "Bu normal bir şeydir. Her gelen yönetim kendi ekibiyle çalışmak ister. Mahalle temsilciliklerinde kendilerine karşı bir hareketi kabul etmezler. Kendi adamlarıyla uyumlu çalışmak isterler. Yeni yönetime biraz zaman tanımak lazım. Zaten mahalle temsilciliği sistemi de yanlış" diyen de var. Bu da CHP içinden bir sestir.

TÜZÜKTE MAHALLE TEMSİLCİLİĞİ YOK

Ancak... Şöyle de bir şey var:

Parti içi demokrasinin tabandan tavana inşası mahalle temsilciliklerinden başlar.
Dolayısıyla da mahalle temsilciliklerinden başlayan budama parti içi demokrasinin işleyişinde tavandan tabana bakışı da yansıtır.

Öte yandan CHP'de, Osmangazi'de Geçit Mahallesi'nin dışında başka mahallelerde de mahalle temsilciliklerinin görevden alınıp yerine yenilerinin görevlendirildiği; Nilüfer'de de 3 mahalle temsilcisinin yerine yenilerinin atandığı iddia ediliyor.

Şimdi... CHP parti tüzüğünde mahalle temsilcisi seçimleri diye bir şey yok. Görev ve yetkileri tanımlanmamış. Ama bazı uygulamalar zaman içerisinde gelenekselleşir.
Mahalle temsilcilikleri ortaya sandık konarak seçildi mi, seçildi!

Üyeler gidip demokratik bir şekilde sandıkta oylarını kullanarak delege ve mahalle temsilcilerini belirlediler mi, belirlediler!

Peki, ilçe başkanlarının sandık koyularak seçilen mahalle temsilciliklerini görevden alıp yerine yenilerini atama yetkisi var mı, yok!

Çünkü CHP tüzüğünde böyle bir madde yok!..

Dolayısıyla soru şudur:

Bir ilçe başkanı CHP tüzük ve yönetmeliğinden gücünü almadığı bir şeyi keyfi uygulayabilir mi? Ama CHP Bursa örgütünde geçmişte de çok uygulandı, bugün de uygulanıyor...

Bugünün farkı ise CHP'nin yeni yönetiminin parti içi hesaplaşma yapmayacaklarına; intikamcı olmayacaklarına; partiyi büyütmek, genişletmek, birleştirici olmak ve partilerini yerelde ve genelde iktidar yapmak yönünde çalışacaklarına dair verdikleri sözlerdir!..

Öte yandan CHP'de il başkanlığı seçimlerinde yan yana düşen Mustafa Bozbey ve Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz yakınlaşması pek fazla süreceğe benzemiyor!
Zira... Türkyılmaz, Mudanya'da antik kentin üzerindeki Özdilek tesislerine ruhsat gerekçesiyle kilidi vurdu. Malum; Bozbey, Özdilek'in açılışına Mudanya Belediyesi'ne rağmen katılmıştı!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.