Hava Durumu

CHP'de seçim gezegeninden dünyaya dönüş!

Yazının Giriş Tarihi: 11.02.2020 06:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.02.2020 06:05

CHP Bursa'da kongreler defteri nihayet kapandı. Üç aydır Bursa'da CHP'nin gündeminde ilçe ve il seçimleri vardı. 3 aydır seçimle yattılar, seçimle kalktılar.

En sonunda kongreler tamamlandı. Şimdi de partide kurultay süreci başladı ama Bursa CHP'yi yereldeki kongreler kadar etkilemez. Zira Kılıçdaroğlu, 'Genel Başkanlık' koltuğunu sağlamlaştırmış durumda.

Pazar günü Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen kongrede İsmet Karaca 294 oyla il başkanı seçildi. Hüseyin Akkuş 236, Erol Gülmez 65 ve Güner Aklan 19 oyda kaldı.

Her seçimin hele de siyasi parti kongrelerinin,  bir de demokratik bir ortamda yani çok adaylı olarak gerçekleşiyorsa kaybedeni de vardır kazananı da.

PARTİ İÇİ DEMOKRASİ ÇALIŞTI

Bir de siyasi partilerin genel merkezleri tarafından başkan ile yöneticileri önceden tespit edilen il ve ilçe kongreleri vardır.

 Orada bir yarış falan yoktur, parti genel merkezi saptamasından önce kimse çıkıp da 'adayım' demez.  Dese bile kongre öncesi parti büyükleri uygun bir dille çekilmesini talep eder ve bu da çoğunlukla emir telakki edilir. 

Delegeler bir nevi atanan yönetimi sandığa attığı oylarla onaylar. Seçimler tek adaylı gerçekleşir. Bu kongrelerin de illa bir kazananı vardır. İl ya da ilçe başkanlığı koltuğuna mutlaka birileri oturtulacaktır. Kaybedeni ise parti içi demokrasidir.

CHP il ve ilçe kongrelerinde parti içi demokrasi çalıştı mı? Kesinlikle çalıştı. İl ve ilçe kongreleri çok adaylı gerçekleşmiştir.

İTTİFAK İTTİFAK DEĞİLDİ ASLINDA!

Osmangazi ilçe kongresinden sonra il başkanlığı için İsmet Karaca ile ilgili şunları yazmıştım:

"Osmangazi CHP kongresi önemlidir. İl Başkanlığı seçimlerine etki edecek bir delege çoğunluğu vardır. İl kongresinde artık İsmet Karaca'nın başkan adaylığına kesin gözüyle bakılabilir."

Herkes itiraz etmişti; "İsmet Karaca ile Hüseyin Akkuş anlaştı; Karaca il başkanlığında aday olmayacak. Bu yüzden Osmangazi CHP ilçede aynı adayı Mete Akyolcular'ı desteklediler" diye. Osmangazi seçimlerinden üç gün sonra CHP il binasına uğramıştım. Oradaki partililer  "İsmet Karaca aday olmayacak" demişti; ben de "Bekleyin, görürsünüz!" diye yanıtlamıştım.

İnatla ne internet haber sitesinde ne de akabindeki yazılarımda düzeltme yazısı yazdım!

Niye aday olmasındı ki! Bu ittifakın hiçbir mantığı yoktu.

Milletvekilliği desen olası bir seçime epeyce zaman var; bekle ki erken seçim olsun! PM üyeliği desen,  Sarıbal ve Lale Karabıyık varken, zor! Çok belliydi; Karaca, merkez ilçelerde delegasyonda etkili olacak, bu arada da il başkanlığına doğru yürüyecekti. İttifaka inananlar siyaseten keklenmiş oldu!

DENGELER VE TAKTİKLER

Siyaset böyle bir şeydir. İnce hesaplar üzerine kurulur. Hüseyin Akkuş'un düz siyasiliği inceden inceye tilki kurnazlığındaki hesaplara yetmedi. Bu da onun eksiğidir!

 İsmet Karaca, Hüseyin Akkuş ittifakının aslında ittifak olmadığı bir süre sonra ortaya çıktı zaten. Milat Nilüfer İlçe Kongresi'ydi. Akkuş ve Karaca'nın desteklediği, Mustafa Bozbey'in de dolaylı destek verdiği Fırat Yılmaz kongreyi kazandı. 

Akkuş, Nilüfer delegasyonunun kendisini destekleyeceğini düşünüyordu. Oysa Yılmaz'ın "25 yıllık dostum" dediği siyasi ekürisi Serkan Öztürk, İsmet Karaca'nın yanındaydı; nitekim listesinden yönetim kuruluna da seçildi.

Öte yandan diğer başkan adaylarından Erol Gülmez ise il başkanlığı adaylığını ilçe kongrelerinden önce ilan etmişti. Son kulvarda Güner Aklan da başkanlık yarışına katıldı... Ancak aldığı 17 oy; başkanlığı için gerekli olan delege imzasıyla bile örtüşmedi.

Hüseyin Akkuş aslında İsmet Karaca ile yarıştı. Diğer adaylar ise birbirlerine değil Akkuş'a yüklendiler. Bu da Akkuş'un dezavantajı oldu. Erol Gülmez'in seçimi kazanma ihtimalinin olmadığı ancak Akkuş'a seçim kaybettirme ihtimalinin yüksek olduğu biliniyordu...

TÜRKYILMAZ VE BOZBEY'İN YAN YANALIĞI

Öte yandan... Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Bozbey faktörleri vardı. Birbirlerinden hazzetmemelerine karşın Akkuş karşıtlığı cephesinde yan yana geldiler.

CHP'de eskiden kongreler ideolojiler üzerinden yürürdü; gelenekçiler, sol kanat, ulusalcılar gibi! Artık adamcılık üzerinden yürüyen siyasetin kaçınılmazı olan "düşmanımın düşmanı dostumdur" mantığı devreye girdi.

Türkyılmaz'ın yanında Kestel ve Mudanya blok delegasyonu vardı. 

Dolayısıyla İsmet Karaca delegasyonda Osmangazi'nin yanı sıra blok olarak Kestel, Mudanya'nın, son kulvarda da az fireyle Nilüfer'in ve önemli ölçüde de Yıldırım'ın desteğini alarak seçimi kazandı.

MYK üyesi Lale Karabıyık, MYK üyesi Orhan Sarıbal ile Erkan Aydın karşı saflarda yer almışlardı.  Milletvekili Lale Karabıyık geçmiş yıllarda karşı karşıya geldiği Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile artık iyi ilişkiler içerisindeydi. 

Sarıbal ile Aydın, Akkuş'un listesini desteklediler. Erkan Aydın, Akkuş'un listesine Ahmet Memişoğlu'nu yazdırmayı başarırken, Akkuş'un listesinde Metin Çelik'e yer vermeyişi de Çelik ve beraberindeki delegeleri olumsuz etkiledi.

2018 SEÇİMLERİYLE KARŞILAŞTIRMA

Sonuç olarak;  CHP İl Kongresi'nde Karaca, Akkuş'a 58 oy fark attı.

2018 yılında İsmet Karaca ile Hüseyin Akkuş'un yarıştığı seçimde ise Akkuş 317 oy almış İsmet Karaca ise 259 oyda kalmıştı.

2018 yılındaki geçerli oy sayısı 575; 2020 yılındaki geçerli oy sayısı 614; 39 delege artışı var.

İsmet Karaca oylarını bir önceki seçime göre 35 artırırken; Hüseyin Akkuş ise 81 oy kaybetti.

 Erol Gülmez ile Güner Aklan'ın oy toplamı ise 84!

Aday olmasalardı bu oyların hepsi olmasa da önemli bir kısmı Akkuş'a giderdi. Akkuş merkez dışındaki ilçelerden yoğun destek aldı, ancak bu destek onu il başkanlığına taşımaya yetmedi.

İsmet Karaca'nın seçim taktiği olarak diğer adayların başvurudaki eksik imzalara yönelik desteği boşuna değildi ve kongrelerde işe yaradığı deneyimlenen, siyaseten akıllıca bir taktikti.

SEÇİMİN KAYBEDENLERİ VE KAZANANLARI

Bu seçimin kaybedenleri Hüseyin Akkuş, Orhan Sarıbal ve Erkan Aydın'dır. Kazananları ise İsmet Karaca, Hayri Türkyılmaz,  Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Mustafa Bozbey'dir. Türkyılmaz il kongresinden güçlenerek çıkmıştır. Bursa'da daha fazla söz sahibi olacaktır.

İsmet Karaca siyaset satrancını adım adım hesaplamış ve seçimi kazanmıştır.

Akkuş'un yönetim ve kurultay delege listeleri de delege nezdindeki memnuniyetsizliği de eklenince Karaca'nın işi daha da kolaylaşmıştır.

İsmet Karaca'nın il başkanı olarak artık önünde iki yol vardır; icraatı ve söylemleriyle ya partideki ayrışmayı tetikleyecek ya da bütünleştirici bir tutum sergileyecektir.

 Her halükârda Bursa sorunlu bir şehirdir. Tutarlı bir muhalefete ihtiyacı vardır. CHP Bursa 3 aydır seçim gezegenindeydi. Artık dünyaya, Türkiye'ye ve Bursa'ya iniş yapmanın vakti geldi!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.