Hava Durumu

'Çocuklarımız bodrum sınıfta okumasın!..'

Yazının Giriş Tarihi: 12.08.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.08.2020 06:00

Bursa'da bodrumdan bozma sınıfları olan ortaokulu 6 Ocak 2020 tarihinde gündeme getirmiştim. Daha sonra da farklı tarihlerde konuyla ilgili iki yazı daha yazmıştım. Bu gidişle Yıldırım Belediye Ortaokulu bana daha pek çok yazı yazdıracak!..

Okulların açılmasına az bir süre kaldı. Her ne kadar salgın nedeniyle henüz net bir son dakika açıklaması yapılmadıysa da mevcut duruma göre açılacağı varsayılıyor.

Ancak nasıl olacak? Belli değil! En az 1 metre sosyal mesafe deniyor!.. Devlet okullarında bu nasıl sağlanacak? Bursa'da sınıf mevcudu 30'un hatta 40'ın üzerinde olan okullar var! Sınıflar sürekli havalandırılacak, okullar sürekli dezenfekte edilecek!..

Salgının yaygın olduğu Yıldırım'da insanlar kalabalık aileler halinde, hatta aile apartmanlarında yaşıyor. Bulaş riski yüksek ve ekonomik olarak da dar gelirli vatandaşların yaşadığı bir bölge. Aslında Yıldırım'daki her okulda kovid-19 koşullarında eğitim oldukça zor.

BODRUMDA YA DA KORİDOR PENCERELİ SINIFLAR

Ancak Yıldırım Belediye Ortaokulu'nda biraz daha zor! Neden derseniz, okul içerisindeki bazı sınıfların pencereleri bahçeye ya da sokağa değil okul koridorlarına açılıyor! Yani sınıfların havalandırmasını yapmak için önce koridorları havalandırmak lazım.
Daha da vahimi önceden Yüksek İhtisas Hastanesi ve Adliye arşivi olarak kullanılan bodrumlardan yarımşar metrekarelik üçer camlar açılarak dönüştürülen 5 sınıfın olması!..
Zor insana neler yaptırıyor! Art arda konuyu gündeme getirdikten sonra Yıldırım Belediyesi, İlçe Kaymakamı ve Milli Eğitim Müdürü harekete geçerek okulda çeşitli incelemelerde bulundu.
Nihai çözüm yeni bir okulun yapılması elbette. Ama okulun en üst katında faaliyet gösteren Bilim Merkezi'nin 10 yıllık sözleşmesinin biteceğinden hareketle o katın okula dâhil edilmesi geçici de olsa çözüm olarak gündeme geldi.

Yıldırım Belediyesi üstüne düşeni yapmaya hazırdı, zira yüzlerce Yıldırımlı çocuğun hem geleceği hem de sağlığı söz konusuydu. Ayrıca her çocuğun insani koşullarda okul eğitimi alması bir Anayasal haktır.

Geçen sene yani 2019-2020 eğitim öğretim döneminde okulun öğrenci sayısı 830'du... 6 adet derslikte 8. sınıfta okuyan 230 öğrenci mezun oldu. Onların yerine; 5'inci sınıflara 420 yeni öğrenci geldi.

Okulun öğrenci sayısı bine çıkarken, zaten mevcut derslikler yetmezken; 210 öğrenci için ortalama 7 sınıf ihtiyacı ortaya çıktı. (Sınıf mevcudunu 30'un üzerine çıkartırsanız 6 yeni sınıf!..) 

OKUL MÜDÜRÜNÜN SİHİRLİ DEĞNEĞİ OLSA!..

Okul müdürünün bu çocukları hele de kovid-19 salgını koşullarında okula sığdırması nasıl mümkün olacak? Elinde sihirli değnek olması lazım!..

Dün veliler adına Okul Aile Birliği Başkanı Olcay Kavrut, okul bahçesinde düzenlediği basın toplantısında sorunu tekrar gündeme getirdi.

Toplantıya Belediye Meclis Üyesi Nimet Yıldız ile mahalle muhtarı ve veliler de katıldı...

Olcay Kavrut, naif bir şekilde taleplerini gündeme getirdi:

"Biz Bursa Yıldırım İlçesi Şirinevler Mahallesi Yıldırım Belediye Ortaokulu velileri olarak toplanmış bulunuyoruz. Okulumuz 1 Aralık 2015 tarihli Valilik kararı ile Yıldırım Belediye Ortaokulu olarak tahsis edilmiştir. 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren 4 + 4 + 4 eğitim sistemine geçilince daha önce Şehit Jandarma Er Selahattin Çırak İlköğretim Okulu'nda eğitim gören ortaokul kısmı bina yetersizliği nedeniyle açıkta kaldı.

Öğrenciler uzak mahallelerdeki okullara gitmek zorunda kaldılar. Biz veliler olarak yaklaşık 2 bin civarında imza toplayarak ilgili ve yetkili yerlere sesimizi duyurmaya çalıştık. Sonuç olarak Valilik kararıyla 2015-2016 eğitim öğretim yılı ikinci döneminde Yıldırım Belediye Ortaokulu olarak eğitim ve öğretime başlandı.

2017-2018 eğitim öğretim yılı 2. döneminde okul içinde yapılan tadilatlar sonucu kazanılan 7 sınıfta derslik sayısı 19 oldu.

2019-2020 eğitim öğretim yılında öğrenci mevcudunun artması derslik ihtiyacını had safhaya çıkardı.

Bunun üzerine bodrum katta depo olarak kullanılan 5 ayrı odaya 50 santimetrekare ebadında pencere açılmak suretiyle toplam sınıf sayımız 22 oldu.

2020-2021 eğitim öğretim yılı itibarıyla 5. sınıf öğrenci mevcudumuzun fazla olması ve bütün dünyayı saran kovid-19 salgını sebebiyle okulumuzun fiziki şartlarının daha yaşanabilir olmasını talep diyoruz."

Konuya çıkarları örtüşmediği için müdahil olanların verdiği akıl ise lafla peynir gemisi yürütmekten ibaret; "Uzaktaki okullara göndersinler efendim!.." Peki servis parasını ödeyecek misiniz? İki ya da 3 çocuğunu o okula gönderen ve kişi başı ortalama 300 lira olan servis ücretini ödeyemeyecek durumda olan aileler var! Zaten parası olan ya başka okula ya da özel bir okula gönderiyor!..

29 Temmuz tarihli konuyla ilgili yazımı şöyle sonlandırmıştım; tekrarlıyorum:

"Bir yanda bin öğrencinin daha nitelikli, daha uygun, daha insani koşullarda eğitim yapması var! Diğer tarafta da bir Bilim Merkezi'nin ticari faaliyet yapması!..

Keşke Yıldırım'da başka bir yer olsaydı, Bilim Merkezi kendisini geliştirerek orada devam etseydi ya da farklı bir yer bulunup oraya okul yapılsaydı! Ama koşullar böyle!.."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.