Hava Durumu

Cumhuriyet Bayramımız ilelebet kutlu olsun

Yazının Giriş Tarihi: 29.10.2020 04:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.10.2020 04:15

Cumhuriyet'in ilanının 97. Yıldönümünü kutluyoruz.

29 Ekim 1923'te ilan edilen Cumhuriyet'in kazanımları sayesinde üniversite eğitimi aldım, meslek sahibiyim ve bugün bu yazıyı yazabiliyorum.

Osmanlının son döneminde okur yazar sayısı yüzde 10'du. Bunların önemli kısmı da azınlıklardan oluşuyordu. Okur yazar kadın sayısı ise bindelik dilimlerdeydi. Yazı üretebilen kadınların çoğu saray ve çevresindendi.

Eş zamanlı bakıldığında Osmanlı'da okur yazarlık oranı yüzde 10 iken 1870'te İspanya'da yüzde 30, Fransa'da yüzde 69, İngiltere'de yüzde 76, Almanya'da yüzde 80 ve Hollanda'da yüzde 81'di.

Cumhuriyet kadın erkek herkese kazanım sağladı. Ama kadınların kazanımları daha çok. Çok eşlilik kaldırıldı, evlilik resmileştirildi; miras hakkı ve eğitimde fırsat eşitliği tanındı. Seçme ve seçilme hakkı verildi. Kadınların iş yaşamı düzenleyen yasalar çıkartıldı.

Genç Cumhuriyet kadını erkekle eşit yurttaş olarak gördü ve buna uygun yasalar çıkartıldı.

Atatürk diyor ki;

"Bir toplum, cinsinden yalnız birinin asrî gerekleri elde etmesiyle yetinirse o toplum yarıdan fazla zaaf içinde kalır. Bir millet gelişmek etmek isterse bilhassa bu noktayı esas olarak kabul etmek mecburiyetindedir... Binaenaleyh bizim toplumumuz için ilim ve fen lâzım ise bunları aynı derecede hem erkek hem de kadınlarımızın elde etmeleri lâzımdır..."

Kim ne derse desin, bu milletin kalbinden, aklından Atatürk sevgisi silinmeyecek. Ortak değerimizdir.  Mevcut eğitim sistemine; küresel dijital kültür dayatmasına rağmen, Z kuşağı arasında hızla yaygınlaşan Atatürk sevgisi bunun kanıtıdır...

KUTLAMALARA KOVİD-19 ENGELİ

Kovid-19 salgını nedeniyle Cumhuriyet Bayramı kapsamındaki yüksek katılımlı kutlamaları iptal edildi. Kısıtlı sayıda protokol mensubu katılımıyla kabul ve çelenk koyma töreni gerçekleşecek. Ses, ışık gösterileri, araçlardan ses ve müzik yayını serbest. Bir de sanalda çevrim içi konser ve gösteri gibi etkinliklere izin var.

Kovid-19 salgını açılışları, siyasi mitingleri, siyasi parti kongrelerini engelleyemedi; okullar kademeli olarak açılıyor, insanlar sokakta, caddelerde dolaşıyor; yüzlerce kişi eş zamanlı olarak çarşı ve pazarlara, AVM'lere kalabalıklar halinde doluşuyor; ama Cumhuriyet Bayramı kısıtlanıyor.  

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı sokağa çıkma yasağı koşullarında evden kutlanmıştı. 30 Ağustos Zafer Bayramı da kısıtlı kutlanmıştı.

Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına gelince; İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgede özetle şöyle: "Tören ve kutlama programının il ve ilçelerde oluşturulacak tören ve kutlama komiteleri tarafından hazırlanması;

Kovid-19 salgını nedeniyle 'kontrollü sosyal hayat' döneminin maske, temizlik, fiziki mesafe kurallarına riayet edilmesinin bir zorunluluk olduğundan hareketle tören ve kutlamaların sınırlı sayıda katılımcı ile gerçekleştirilmesi;

Kabul ve çelenk sunma törenlerinin açık alanda, büyükşehirlerde 60, illerde 40 kişiyi geçmeyecek şekilde sınırlı sayıda katılımcıyla yapılması gerektiği belirtildi."

Kamuoyunda oluşan Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının yasaklandığı algısı nedeniyle İçişleri Bakanlığı sözcüsü İsmail Çataklı'dan genelgede yasaklama olmadığına dair açıklama eldi:

"29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, tek bir tören yapılması yerine salgınla mücadele şartları göz önünde bulundurularak, gün boyuna yayılacak şekilde, temizlik, maske ve fiziki mesafe kuralları gözetilerek; çelenk sunma törenleri, evlerin cam ve balkonlarının şanlı bayrağımız ile donatılması, çevrimiçi etkinlikler (konserler, gösteriler), ses ve ışık gösterileri, mobil araçlarla ses ve müzik yayını gibi kutlama komitelerince belirlenecek program çerçevesinde, vatandaşlarımızın sağlığını da koruyacak şekilde planlanarak, coşkuyla kutlanacaktır."

Takdir okurundur!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.