Hava Durumu

En pahalı katı atık bedeli Nilüfer'de 

Yazının Giriş Tarihi: 28.07.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.07.2020 06:00

Bursa'da son günlerde yüksek su faturaları nedeniyle sıkıntı yaşanıyor... Kendi faturalarımı inceledim; pandemi öncesinde ortalama toplamı 30 ile 35 lira arasında ödeme yapmışım. Aylık ortalama su sarfiyatım ise 2 ve 3 ton civarında.

Nisan ayında 1 ton yazılmış; 3,70 liralık ham sarfiyatın üstüne çevre vergisi, atık su bedeli, katı atık bedeli, bakım bedeli eklenerek...

Katı atık bedeline yüzde 18, diğerlerine yüzde 8 olmak üzere KDV tahakkuk ettirilmiş; ödenecek bedel 25.50 lira olmuş.

En yüksek kalem katı atık bedeli; 14.60 lira artı yüzde 18 KDV ile 17.22 lira tutuyor! Zaten Nisan ayı faturasının da altında "Sayın abonemiz koronavirüs tedbirleri kısmında sizleri evinizde rahtsız etmemek için bu ayki faturalarınızda su sayacınızı okumadan son bir aylık ortalamanın yüzde 50'si alınarak tahakkuk yapılmıştır" deniyordu.

NİSANDA YARI YARIYA

Haziran sonunda gelen fatura ise 70 liraydı; nisan ayından kaynaklanan aradaki fark su faturasına yansımış, sarfiyat 9 tona çıkmış. Pandemi süresinde ellerimizi, kendimizi, üstümüzü, başımızı, yerleri, kapı tokmaklarını, hatta zilleri, ambalajlı malzemeleri durmadan yıkadık. Meyve ve sebzeyi de her zamankinden beş, altı kat fazla yıkayıp arıttık. Pek çok insan gibi ben de normalin üstünde su tükettim.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, vatandaşın yüksek su faturası tepkilerine yönelik haziran ayında şöyle bir açıklama yapmıştı:

"Aralık meclisinde bir karar aldık. 1 Ocak'tan itibaren yüzde 15 zamlı olacaktı, fakat 1 Mart'a erteledik. Pandemi sürecine girmemizle evlere endeks okumaya girmedik. Ocak ve şubat ayları faturaların en az geldiği zamandır. Nisanda biz vatandaşa fatura yollamadık ve '3 ayın ortalamalarını alıp kalanını diğer aylara böleceğiz' diye planladık. Mesai arkadaşlarımızı '15 metreküpten fazla faturalandırmayın' diye uyardım. Kullanmadığı halde fazla su faturası ödeyen varsa lütfen BUSKİ'ye müracaat etsin..."

KATI ATIK BEDELİ!

2872 sayılı Çevre Kanunu ve 27 Ekim 2010 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 27742 sayılı yönetmeliğe göre, evsel katı atık ücretinin vatandaştan tahsili zorunlu kılınmıştı. 2011 yılından itibaren de uygulanmaya başladı.

Belediyeler katı atık bedelini su faturalarına yansıtmadıkları takdirde kamu zararı oluşturdukları gerekçesiyle Sayıştay denetimlerine takılıyorlar.

Katı atık bedellerinin kaç lira olacağına ilçe belediye meclisleri karar veriyor. Katı atık bedellerinin ilçeden ilçeye farklı olmasının nedeni de bu.

 Büyükşehir Belediyesi/BUSKİ ilçe belediyesi adına tahsilatı yapıyor ve tahsil ettiği katı atık bedelini de ilçe belediyesine ödüyor.

Katı atık bedeli, konutların yanı sıra işletmelerden de alınıyor. Belediyeler işletmeleri, küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler olarak tanımlıyor.

4 Haziran 2018 Tarihli ve 30458 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik gereği, 50 kişiden az yıllık çalışanı olanlar küçük işletme, 250 kişiden az yıllık çalışanı olanlar ise orta büyüklükte işletme olarak tanımlanıyor.

Eski bir Belediye Meclisi üyesinin notları ise şöyle; "Çalışan sayısı 50'den az küçük, 50-150 orta, 150'den fazlası büyük ölçekli işletme..."

Belediyelerin işletmeleri ölçeklendirmesi farklı bir yönetmeliğe mi tabi bilemem. Ama yasalardaki tanımı bu.

Nilüfer Belediyesi 9 Aralık 2019 tarihli Belediye Meclis oturumunda, evsel atık toplama tarifesi hakkında karar almış; Nilüfer'deki 141 bin konut, 12 bin 240'ı küçük, 81'i büyük, 58'i orta olmak üzere 12 bin 379 iş yeri için yeni fiyatları belirlemiş.

EN YÜKSEK KATI ATIK BEDELİNİ NİLÜFER ALIYOR!

Nilüfer Belediyesi'nde 2020 tarifesine göre katı atık bedeli konutlarda 21 lira KDV'siyle toplam 24,78 lira. Ben Yıldırım'da 14,60 lira artı yüzde 18 KDV'siyle 17.22 lira ödüyorum.

Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırları dâhilinde evsel katı atık toplam, taşıma ve bertaraf hizmetleri 2020 yılı tarife bedeli konutlarda Osmangazi'de 19 lira; Mudanya'da 13.90 lira; en ucuzu ise Mustafakemalpaşa'da 10 lira. Diğer ilçelerde de 11 ile 15 lira arasında değişiyor.

 Yani... Bursa ilçe belediyeleri arasında en yüksek katı atık bedeli alan belediye Nilüfer! Bu da Nilüfer'de oturmanın ayrıcalığı olsa gerek!.. Nilüfer Belediye Meclisi, büyük işletmeler için 5 bin 250 lira; orta işletmeler için 850 lira; küçük işletmeler için ise 69 lira 30 kuruş katı atık bedeli saptamış. 

Diğer ilçeler özel okulları çalışan sayısına göre küçük, orta ve büyük işletme olarak değerlendirirken, Nilüfer Belediyesi özel okulları da büyük işletmeler arasına katmış.
Nilüfer'de çalışan sayısı 50'nin altında olan özel okullara da 5 bin 250 artı KDV tahakkuk ettirilmiş. Pandemi nedeniyle 16 Mart'tan itibaren kapalı olan okullara gelen faturalarda katı atık bedeli yer alıyor. Misal, bir faturada 18 ton su sarfiyatının karşılığı tüm eklentilerle 90 lira iken, üstüne 6 bin 195 lira atık su bedeli eklenmiş.

Kapalı olan okullar pandemi döneminde çöp üretmediler. Pandemi nedeniyle tahsilat oranları çok düşen ve öğrencilere servis ve yemek paralarını iade eden ya da yeni yılın ücretlerinden mahsup eden özel okullar ekonomik olarak sıkıntıya girmiş durumdalar. Ve okul yöneticileri isyan ediyor; "Zaten sıkıntılı bir dönemdeyiz. Okullar kapalıydı, bu neyin katı atık bedeli! Büyük fabrikalarla eş görülmemiz hakkaniyete aykırı!.."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.