Hava Durumu

"Esnek çalışma ve 3 yıllık sözleşme kabul edilemez"

Yazının Giriş Tarihi: 19.01.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.01.2020 06:00

Türk Metal Sendikası ile MESS arasındaki toplu sözleşme süreci, işveren sendikasının esnek ve güvensiz çalışma, 3 yıllık sözleşme gibi dayatmalarıyla tıkanınca grev kararıyla sonuçlandı. Önceki gece Baia Otel'de Bursa basını ile buluşan Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak önemli açıklamalarda bulundu.

Kavlak Türk Metal için Bursa'nın önemine dikkat çekti:

"Bursa'da 7 şubemiz var; 124 işletmede örgütlü 52 bin üyemiz bulunuyor.  24 bin üyemizi eğitime götürdük; 13 bini Bursa'dandı. Bu da bizden beklentilerin arttığının göstergesidir. 10 yıl önce Bursa'da 3 şubemiz, 23 bin üyemiz vardı. Bu da bizden beklentiyi artırıyor. Geçen dönem 100 yılın sözleşmesini yaptık."

Ardından da yeni toplu sözleşme dönemine hazırlığı ve taleplerin nasıl şekillendiğini anlattı:

 "Bir önceki TİS döneminde yaptığımız gibi bir araştırma şirketi ile anlaştık. 10 bine yakın üyemize gittik. Toplu sözleşmeden beklentilerini, sosyal yardım ve hak taleplerini, geçmiş TİS uygulamasında aksayan yönlerin olup olmadığını, sorunları sorguladık. Ardından da sendika olarak kendimiz de bir anket düzenledik. Başkanlar Kurulu olarak toplandık. İki anketi değerlendirdik. Bu dönem 700 temsilci arkadaşımızı topladık. Çalışma masaları kurduk. İşletmelerden üyelerin taleplerini aldılar. Anketler değerlendirildi ve yüzde 26, 28 oranı çıktı. Sosyal haklarda ve bayram paralarında bir ısrar vardı."

Taleplerini 7 Ekim 2019'da MESS'e verdiklerini, o tarihten itibaren 5 oturum gerçekleştiğini anlatan Pevrul Kavlak, arabulucuya gidildiğini söyledi. Bu süreçte MESS'in yüzde 6'dan yüzde 8'e çıktığını anımsattı... Türk Metal olarak bu süreçte işyerlerinde iş bırakma eylemlerinin başladığını anımsatan Kavlak, 15 Ocak'ta grev kararı aldıklarını söyledi. MESS'in 20 Ocak&ta görüşme çağrısı olduğunu,  İstanbul'da Başkanlar Kurulu toplayacaklarını ve daha sonra da MESS ile görüşeceklerini de sözlerine ekledi.

Kavlak'ın dikkat çektiği bir husus ise şuydu:

"MESS algı operasyonu yapıyor. Sanki tüm maddelerde anlaşmışız da iş sadece ücrete kalmış gibi. 44 maddede anlaştık, 60 maddede uyuşmazlığımız var. 3 yıllık toplu sözleşme, esnek ve güvensiz çalışma hala toplu sözleşme masasında ve bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil. Toplu sözleşmeyi çıkmaza sokan MESS'tir.  Batan geminin lüks kamarası olmaz. 19 Ocak'ta yapılacak olan mitingimize işçilerimiz, emekçiler, aileleriyle katılacak. Biz Bursa halkını, ev hanımlarını, esnafı deposunu dolduramayan taksi şoförlerini, tüm Bursa halkını davet ediyorum..."

Oturduğumuz masada konuşurken Pevrul Kavlak'ın yaptığı bir tespit çok önemliydi;  "Artık Türkiye'de emek platformu oluşturmanın şartları oluşmuştur."

Miting, bugün 12.30'da FSM Hastane Alanı'nda düzenlenecek, mitingde Haluk Levent de sahne alack.

_________________________________________-

CHP'DE İL BAŞKANLIĞI YARIŞI

CHP'de ilçe kongrelerinde sona doğru gelindi: sadece Gürsu  (bugün yapılacak) kaldı. 9 Şubat'ta ise il kongresi gerçekleşecek.   Şu ana kadar Hüseyin Akkuş, İsmet Karaca ve Erol Gülmez'in aday olduğu biliniyor. Önümüzdeki günlerde başka adaylar da çıkabilir. Gülmez adaylığını ilçe kongrelerinden önce açıklamıştı. Karaca da geçen hafta içerisinde sosyal medyadan duyurdu. Dün de Hüseyin Akkuş  parti il binasında il başkan adaylığı açıklamasını yaptı.

Bu tür toplantılarda adayın ne dediğinden çok toplantıya kimin katılıp katılmadığı, partinin denge bileşenlerinin ne dediği öne çıkar. Haa, eskiden partinin sol kanadı, ulusal kanadı diye bir şey vardı, süreci daha net görürdük.  Artık öyle değil. Şimdi süreç "kim kimin yanında, karşısında ya da algı yapıyor" gibisinden yani adamcılık üzerinden yürüdüğünden sübjektif kriterler üzerinden değerlendirme yapabiliyoruz.

Önce  toplantıya katılmayanlardan başlayayım...  

CHP Bursa  milletvekillerinden Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık ile Nurhayat Altaca Kayışoğlu,  Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz,  Kestel ilçe Başkanı Hatice Doğan ve Mudanya ilçe başkanı Ömer Aydın,  İsmet Karaca, Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem toplantıda yoktu.

Katılanlara gelince:

Milletvekillerinden Orhan Sarıbal, Erkan Aydın ve Yüksel Özkan ile eski milletvekillerinden Yahya Şimşek,  İlhan Demiröz, ile Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan;  il başkan adayı Erol Gülmez, eski il başkanlarından Erhan Sevimli, eski  Osmangazi Belediye Başkanı Hilmi Şensoy   katılanlar arasındaydı.

Kestel ve Mudanya ile yurt dışında olan Harmancık hariç tüm ilçe başkanları, İl Kadın Kolu Başkanı Vildan Özkula (aynı zamanda Nilüfer Belediyesi'ni temsilen de oradaydı)  ve ilçe kadın kolları başkanlarının çoğu; il ve ilçe gençlik kolları başkanlarından da katılım vardı.
Toplantıda göze çarpan isimlerden biri adı il başkanlığında geçen Özgür Erdursun ile Mehmet Turan Tansal 'dı.  Erdursun'a sordum; net bir şey söylemedi: "Arkadaşlar dillendiriyor" dedi.

Tansal'a il başkanlığına adaylığında adının geçtiğini söyleyip böyle bir niyetinin olup olmadığını sorduğumda ise "Öyle bir şey yok" yanıtını aldım.

Bir de Mustafa Bozbey faktörü var; ilçe seçimlerinden sonra delegasyonda blok denebilecek bir liste ağırlığı oluşmasa da il kongresindeki denklemde yer alıyor.  Desteklediği aday ile yarışacak olan adayın yanındaki blok genişleyip pekişebilir; desteklediği adayın avantajı aynı zamanda dezavantaja dönüşebilir.  Bozbey geçen dönem il başkanlığı seçiminde Hüseyin Akkuş'u desteklemişti. Şimdi desteklemeyecek. Akkuş karşıtlığı  Bozbey'i,  Hayri Türkyılmaz ile yan yana düşürür mü?

Hayri Türkyılmaz gazetemizi ziyarette Hüseyin Akkuş'un dışında bir il başkan adayı arayışında olduğunu, ikna görüşmelerinin olduğunu anlattığında  "İsmet Karaca mı?" diye sormuştum, başka bir ismin üzerinde durduklarını söylemişti. Türkyılmaz Karaca ile Ankara ziyaretinde il başkan adayını ilan etmiş oldu.
Peki 9 Şubat'ta yapılacak il başkanlığı seçimlerinde ne olur?

 Bu seçimde garantilenmiş bir delegasyon yok. İlçe kongrelerinde şekillenen delege yapısına göre, Akkuş bir tık önde görünse de, çok çekişmeli bir kongre olacak.  Zira büyük ilçelerde il delegasyon listesi yapılırken Karaca - Akkuş ittifakı vardı.

Akkuş'un toplantıda ne dediğine gelince. Bursa'nın ulaşım ve kentsel dönüşüm sorunlarına dikkat çekti CHP'nin iktidara yürüdüğünü söyledi ve delegelerden destek istedi:

"Biz 1920'li yıllarda bu ülkeye nasıl demokrasi vaat ettiysek yeniden vaat edeceğiz. 2008 yılında Bursa'da bütünşehir, İl Genel Meclisi ve Kent Konseyi'nin onayladığı 2030 planları var.

 Bu planlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmadı. Bunun içerisinde Aydınpınar, İnegazi, Karaağız yoktu. Biz bunlara İl Başkanlığı, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve tüm örgütümüzle itiraz ediyoruz. Bursa'ya yeşil bursa deniliyordu ovalarımız katledildi. Biz bunlara sessiz kalmadık, kalmayacağız. Başka bir Bursa yok"

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.