Hava Durumu

Fen Lisesi'ne profesör beklerken resim öğretmeni müdür!

Yazının Giriş Tarihi: 03.09.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.09.2019 06:00

Türk Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Başkanı ile Başkan Yardımcısı Ali Sami Dinçer dün YeniDönem gazetesini ziyaret ederek önemli açıklamalarda bulundu. (Aslında ben onları ziyaret edecektim, büroda tadilat olduğundan sağ olsunlar onlar geldiler.)

DEMİRTAŞPAŞA MESLEK LİSESİ'Nİ BTSO YAPACAK

  Malum okullar açılıyor... Başkan Metin Öksüz'e Bursa'da eğitimde okulların yeterli olup olmadığını sordum;

"Yetersiz... İki yıldır yıkılan okullar yapılmıyor. 13 okul depreme dayanıksız olduğu için yıkılmıştı. Dönemin İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya bir yıl içerisinde yenilerinin yapılıp eğitim öğretime geçileceğini açıklamıştı.

İki eğitim öğretim dönemi geçti, hâlâ açılmadı. Hayırseverlerin yapması bekleniyor anladığımız kadarıyla! Geçen gün Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda bir toplantıya katıldık. BTSO Eğitim Komisyonu Başkanı Gıyasettin Bingöl, BTSO'nun Demirtaşpaşa Endüstri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni yapacağını söyledi.

 Bakın Ergin Ağaç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri hâlâ Çınar Lisesi'nde eğitim görüyor. Okul binası sabahtan Çınar Lisesi, öğleden sonra ise mesleki eğitim lisesi oluyor. Ahmet Hamdi Gökbayrak Fen Lisesi'nin de inşaatı bitmedi, okul öğrencileri eğitime Kazım Baykal Anadolu Lisesi'nin binasında devam ediyor...

 Yeni yapılan okullar var. Yıkılan okulların yenisi yapılmadı. Yeni yapılan okulların sayısı yetersiz. Bursa hızla nüfus alan, özellikle Suriyeli nüfusun hızla arttığı bir şehir. Tekli eğitime geçme şansı yok. Okul sayıları artırılmalı, sınıf sayıları artırılmalı."

ÖĞRETMENLER KURULU'NDA İSTİKLAL MARŞI KRİZİ

 Bursa'da Milli Eğitim'in sorunlarına değinirken, sıcağı sıcağına yaşanan bir sorunu da paylaştı:

"Daha yeni yaşanan bir olayı paylaşmak istiyorum. Ali Osman Sönmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi proje okulu oldu. Sabahtan beri üyelerimizden mesaj geliyor. Okul Müdürü, Öğretmenler Kurulu'nda İstiklal Marşı okutmamış, saygı duruşu yaptırmamış. Gerekçesi de yönetmeliklerde olmadığı. Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yetkilileri aradım, onların girişimleri neticesinde Kurul'da İstiklal Marşı okutuldu... Soruyorum, bir devlet okulunda, bir müdür İstiklal Marşı'nın okutulmasından neden rahatsız olur?.."

FEN LİSESİNDE YÖNETMELİĞE AYKIRI ATAMA!

Ve bir başka çarpıcı olayı paylaştı:

"Milli Eğitim Bakanlığı proje okulları yönetmeliği 10. maddesinde 'Fen lisesi müdürlerinin matematik, fizik, kimya veya biyoloji alan öğretmenleri arasından seçilmesi esastır' denilmekte. Nilüfer İMKB Fen Lisesi'ne müdür olarak atanan kişi ise görsel sanatlar yani resim öğretmenidir. Burada özellikle bir noktanın üzerinde durmak istiyorum!

 Bursa' da 33 bin eğitim çalışanı var, bunlar arasında fen lisesinde fizik, kimya, biyoloji öğretmeni bulamadınız mı da görsel sanatlar öğretmenini müdür atadınız? Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 'Biz fen liselerinde profesörleri derse sokacağız' demişti...

 Bakana soruyoruz, 'Siz profesörü sınıfa sokacağım' diyorsunuz, öte yandan fen lisesine görsel sanatlar öğretmeni atanıyor? Bu nasıl iş? Milli Eğitim Bakanı'nın profesör atamayı düşündüğü böyle bir okula resim öğretmeni atanması ne alaka? Üstelik bu okul sınavda yüzde 1'lik öğrencilerin girdiği bir okula...

Bu öğretmenin tek bir özelliği var; Eğitim Bir-Sen Nilüfer İlçe Başkan Yardımcısı yöneticisi! Biz vatan derken, birileri koltuk demektedir... Toplu sözleşme masasında memuru sefalet zammına mecbur bırakanlar kendi yöneticilerine makam kapma derdine düşmüştür.

ANADOLU LİSELERİNDE 45 KİŞİLİK SINIFLAR

Ardından da ekledi:

"Bakın Bursa'da 11 Anadolu lisesi kontenjanı iki kat artırılarak öğrenci yerleştirildi. Bu okullar ne yapacak? Sınıflar 45, 50 kişilik oldu. Öbür tarafta İmam Hatip liseleri ile meslek liseleri boş kaldı. 204 kontenjanı olan İmam Hatip lisesine 79 öğrenci yerleşti. Bu ciddi bir sorundur. Lise yerleştirme sistemi hem veliye hem de öğrenciye ciddi sorunlar getirmekte. Anadolu liseleri şişmekte; meslek ve İmam Hatip liseleri ise boş kalmakta!.."

SORUŞTURMALARI MÜDÜR YAPINCA!

Devlet okullarında eskiden soruşturmalar Bakanlık müfettişleri tarafından yürütülürken,  yönetmelikte yapılan değişiklikle okul içi soruşturmaların muhakkik denilen okul müdürleri tarafından yönetildiğine dikkat çeken Metin Öksüz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğitim Bir-Sen üyesi bir öğretmeni farklı sendikadan bir öğretmen şikâyet ediyor, muhakkik olarak Eğitim Bir-Sen üyesi okul müdürü soruşturmayı yürütüyor. Ve maalesef soruşturmalarda eşitlik ve hakkaniyete uyulmuyor. Birçok üyemiz ve başka sendikaların üyesi uyduruk soruşturmalarla yer değiştiriyor, bu da çalışma barışını olumsuz etkiliyor..."

Türk Eğitim-Sen olarak 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili Diyanet'in cuma hutbesinde Atatürk'ün ve Türk Milletinin adının telaffuz edilmemesini sordum "Genel Başkanımız Talip Geylan'ın yaptığı açıklamanın aynısını biz de yaptık; Malazgirt'i Alparslan'sız, İstanbul'un Fethi'ni Fatih'siz ya da Büyük Taarruz'u Atatürk'süz anmak; sadece o büyük komutanlara değil, o kahraman ecdadı bağrından çıkaran Türk Milleti'nin tarihine ve haysiyetine saygısızlıktır" dedi.

MEMUR SEFALET ZAMMINA MAHKÛM EDİLDİ!

Başkan Metin Öksüz toplu sözleşme sürecinde memurlara verilen zamları ise sert bir dille eleştirerek memura reva görülen zam tablosunun tek sorumlusunun yetkili sendika olduğunu savundu ve şunları söyledi:

"İğneden ipliğe her şeye zam var. Toplu sözleşme süreci yetkiliyiz diyen Memur-Sen'in toplu sözleşme masasında etkisiz olduğunu, sahip olduğu yetkiyi etkiye çeviremediğini, en nihayetinde sonuç olarak memurun sefalet zammına mahkûm olduğunu görüyoruz. 1 Eylül'den geçerli olmak üzere, bir ay sonra doğal gaza ikinci defa yüzde 15 zam geldi. Önümüzdeki ocak ayında alacağımız yüzde 4'lük zammı bozdura bozdura harcamaya başlayamadan, 2018 ve 2019 kayıplarımız artarak devam ediyor. Beceriksizliğin ve adaletsizliğin faturası memura ağır olacak!"               

Başkan Metin Öksüz "Sendikacılık, dik duruş işidir. Dik durmak için ise varlığını işveren desteğinden değil, yürüttüğün mücadeleden almak gerekir. Geçmişinde ve literatürlerinde mücadele olmayanlardan "mücadeleci sendikacılık" beklemek hayaldir elbette. Mücadele edebilecek iradeniz olsaydı, memur bu tabloya mahkûm olmazdı. Yalvaran sendikacılık anlayışınızla tarihe geçtiniz emin olun!.." dedi. 

EHLİYET VE LİYAKAT VURGUSU

Okulların içinde bulunduğu sorunlar arasında yardımcı hizmetli ve güvenlik sıkıntısını dile getiren Başkan Metin Öksüz, okul servislerinin de denetlenmesi gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi:

 "Bursa'da eğitim o kadar sıkıntılı ki, çalışma barışı bozuldu, okullar liyakat ve ehliyetten yoksun yöneticilerden dolayı çalışamaz durumda... Bursa'nın eğitimde alacak çok yolu var. Herkesi aynı kefeye koymuyoruz ama bazı okul müdürleri ile bazı Milli Eğitim yöneticilerinin tek derdi makam sevdası. Türk Eğitim-Sen olarak şunu bekliyoruz. Ehliyet ve liyakat sahibi insanlar yönetici olsun. İlla bizim sendikamızın üyesi olması gerekmiyor 'benim adamım' anlayışından vazgeçilsin, beklentimiz budur" dedi.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.