Hava Durumu

Fotoğraf sanatıyla fark yaratanlar

Yazının Giriş Tarihi: 11.10.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.10.2019 06:00

Yıllardır BursaFotoFest'i izlerim... Bu yıl da açılışına gittim ve sergi salonlarını gezdim. Gerçekten de bir fotoğraf şenliğiydi... Biz gazeteciler yıllardır fotoğrafın bir kenarında dururuz. Aramızdan fotoğraf sanatçıları da çıkar. Ama haber fotoğrafı ile fotoğraf sanatçısının eseri örtüşmez.

 Misal, ters ışıkta çekilmiş, haber kaynağının karanlık bir silüet olduğu bir fotoğraf getirdiğinizde eskinin yazı işleri müdürleri hele de yeni bir muhabirseniz, epeyce azar işitirdiniz... Hele de önemli bir etkinliği tek takip edenseniz, kesin kovulurdunuz... Belki de fotoğraf sanatı çerçevesinde değerliydi, ama gazete haberi için yetersiz bir çalışmaydı...

Geleneksel Cumhuriyet Caddesi sanat yürüyüşünden sonra BursaFotoFest'in açılışı Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşti... Açılışa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Rusya İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov, Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan, BursaFotoFest Küratörü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü Öğretim Görevlisi Kamil Fırat ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği Başkanı Serpil Savaş, fotoğraf sanatçıları ve sanatseverler katıldı...

BURSAFOTOFEST / HAVA TOPRAK SU

BursaFotoFest bu yıl 'Hava, Su, Toprak... Doğaya Dönüş" temasıyla düzenlendi... Sergilenen eserler de doğanın en güzel halini yansıtan fotoğraflardı. Doğanın en güzel halini anlatarak "Bu güzel doğayı yok etmeyelim" mesajı vermişler. Bu yüzden de izlemesi çok keyifliydi (Ne kadar doğrudur bilemedim, ama bu da bir yöntemdir nihayetinde... İnsanın o güzel eserlere bakarken aklına olumsuz bir şey düşmüyor! Kişisel kanaatim, kimi zaman tokat gibi çarpacak olan eserler insanı bir miktar daha aydırır, farkındalık oluşumuna biraz daha katkı sunar diye düşünüyorum!)

BursaFotoFest'in açılışında '#Doğayadönüş2019' etiketi ile düzenlenen Uluslararası Instagram Yarışması'nda eserleri dereceye girenlere de ödülleri verildi...

Merinos AKKM fuar alanında 16 ülkeden 230 fotoğraf sanatçısının eserleri sergilendi. Aralarında Bursalı sanatçıları görmek güzeldi. BursaFotoFest etkinlikleri ve sergilenen eserlerin izlenimi 13 Ekim'e kadar sürecek...

SANATIYLA FARK YARATAN DERYA YAZAR!


Şimdi... BursaFotoFest'te çok sayıda sanatçının eserleri vardı... Aralarında ise hem sanatı, hem mesleği hem de insanlığı ile fark yaratan sanatçılar vardı.
Onlardan biriyle tanıştım. Derya Yazar... Fotoğraf sanatını asıl mesleği ile bütünleştirerek farklı bir alanda insanlığın hizmetine sunmuş.
Çeşitli hastalıkların tedavisinde sanat çok eskiden beri bilinen bir şey. 

Avrupa'da akıl sağlığı sorunlu insanlar cadı diye yakılırken, Bursa'da asırlarca önce (1396) Yıldırım Beyazıt Darüşşifası ya da Şifahanesi'nde müzik terapi ile tedavi ediliyordu.

Resim, müzik, çeşitli el sanatlarıyla hasta terapileri yapıldığı biliniyor...

Ama fotoğraf sanatçısı Derya Yazar, sanatını, birikimlerini mesleği ile buluşturup özgün bir proje üretiyor...

Toplumun ötekilerinden şizofreni hastalarıyla yaptığı çalışma gerçekten de takdire şayan...

Derya Yazar aslında hemşire. Annesi, anneannesi de hemşire; "3 nesil hemşireliğin ne kadar değerli bir şey olduğunun farkına sonradan vardım" diyor.

Çeşitli sağlık kurumu ve kuruluşlarında 29 yıldır hemşire olarak görev yapan Yazar, 2010 yılında fotoğraf sanatıyla buluşuyor... Aslında fotoğrafa kendi çektiği fotoğrafların resmini yapmak için başlıyor.

Özgün eserler ortaya koymak istiyor ve fotoğraf alanında eğitim alırken, aynı zamanda da hemşirelik görevini sürdürüyor.

Haliç Üniversitesi'nde fotoğraf ve video alanında yüksek lisansını tamamlıyor. Halen de akademik eğitimine devam ediyor...

Geçen yıl, Fotoğraf Sanatı Uluslararası Federasyonu (FIAP) tarafından "Uluslararası Fotoğraf Sanatçısı Ödülü"ne layık görülen Yazar, farklı kategorilerde birçok ulusal ve uluslararası ödüller alıyor.

Derya Yazar, Türkiye'nin en muhteşem doğa harikalarından birinin olduğu bir kentte Nevşehir'de yaşıyor. Yani Ürgüp, Göreme... Kapadokya'nın büyülü coğrafyasında...

HEMŞİRELİK, RESİM VE FOTOĞRAF SANATI

Şimdi fotoğraf sanatı aracılığıyla nasıl bir fark yarattığına gelince... Kendisinde resim ve fotoğraf sanatını buluşturan Derya Yazar, bu sarmala mesleğini de ekliyor...

 Nevşehir Toplum Sağlığı Merkezi'nde hemşire olarak çalışan Derya Yazar diyor ki:

"Aslında bu benim yıllardır aradığım bir şeydi. Bir süredir Toplum Sağlığı Merkezi'nde hemşire olarak çalışıyorum. Hastalara çeşitli eğitimler veriliyordu.

 'Ben ne yapabilirim?' diye düşündüm ve bu projeyi geliştirdim. Hastalarla çalışmaya başladık. Çektiğim fotoğrafları hastalar boyuyor, herkesin yüzü gülüyor. 

Şizofreni hastalarının yaşadıklarını, çektikleri acıyı dışarıdan anlayamıyorsunuz. Sevgiyle, ilgiyle bir mucize yarattık. Hastalar çok da güzel eserler ortaya koydular..."

ŞİZOFRENİ HASTALARI RENKLENDİRİYOR

Bunu nasıl yaptığına, yani projesine gelince; her biri sanat eseri olan fotoğrafları bilgisayar aracılığıyla siyah beyaz kara kalem görüntüye dönüştürüyor.

Sonra o eserlerin kara kalem çıktılarını alıyor... Toplum Sağlığı Merkezi'ne her gün gelen şizofreni hastalarını bir araya getiriyor. Ellerine boya kalemlerini veriyor ve "Özgürsünüz, istediğiniz renklere boyayın" diyor...

Hastalar renkler aracılığıyla iç dünyalarını yansıtırken, aynı zamanda da bir şeyler yapabildiklerini ve değer gördüklerini fark ediyor...
Derya Yazar, bu çalışmanın hastaların rehabilitasyonuna da önemli katkısı olduğunu anlattı ve hastaların çalışmaya ilk başladıklarındaki hallerini ve sergi açılışındaki duruşlarının yer aldığı fotoğrafları gösterdi.

Fotoğraf karelerindeki farklılık çok netti; birinde bakışını bile odaklayamayan, yamuk oturan hasta, sergi açılışında ise yüzü gülen, mutlu, dimdik biriydi... Kapadokya'nın Sessiz Renkleri ve Dünyanın Sessiz Renkleri adlı iki sergide hastaların renklendirdiği çalışmalar sergileniyor ve çok da ilgi görüyor.

Yazar "Hastalar kendilerini renkler yoluyla ifade ederken, aynı zamanda da bir şey yapabildikleri için çok mutlu oldular..." diyor...

Fotoğraf sanatına dair ise şunları söyledi:

"Fotoğraf o kadar büyülü bir şey ki beni içine aldı. Söylemek istediklerimi fotoğrafla anlatmak bana çok iyi geldi. Fotoğraf benim için tek kelimeyle nefes almak.

 Fotoğraf varsa o gün mutluluk var. Öbür türlü sadece tüketim odaklı bir hayat yaşadığımı düşünüyorum.

Yaşadığım yeri, sokakları, insanları, duyguları, dinleri, renkleri fotoğrafla üretiyorum. Bu bana mutluluk veriyor..."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.