Hava Durumu

'Geleneksel tıpta tıbbi mantarlar'

Yazının Giriş Tarihi: 28.12.2018 06:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.12.2018 06:04

Genel Merkezi Bursa'da olan Aymnet, alanında liderlik ve öncülük yolculuğunu sürdürüyor... Geçen günlerde yeni Genel Merkez binası; Düzce Üniversitesi (DÜ) akademisyenleri, yazar Semra Çöl ve Oğuz Saygın ile muhtelif illerinden gelen temsilcilerin de katılımıyla hizmete girdi. (İzmir Yolu'nda Türk Metal Sendikası'nın yanında.)

Aymnet Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Sağlam, açılışta yerli ve milli bir kuruluş olarak sektörde pek çok ilki de hayata geçirdiklerini anlattı:

"Cumhurbaşkanlığı'nın himayesinde düzenlenen Uluslararası Tamamlayıcı ve Geleneksel Tıp Kongresi'ne Türkiye genelinde kabul edilen tek network firması olduk. Düzce Üniversitesi (DÜ) ile iş birliği protokolü imzaladık. Teknopark'ta AR-GE laboratuvarı oluşturduk. Temsilcilerimize yönelik DÜ ile geleneksel tamamlayıcı tıp, sağlık, ilk yardım, kişisel gelişim, işletme, tıbbi bitkiler gibi pek çok konunun yer aldığı sertifikalı eğitim programı düzenledik.

Programı başarıyla uygulayanlar için uluslararası geçerlilikte eğitimci eğitimi de düzenliyoruz. Bu arkadaşlarımız alanlarında her kurum ve kuruluşta eğitim verecek konuma gelecekler.

 Bir üniversite ile anlaşıp sertifikalı eğitim veren bir başka network ya da ağ sistemiyle çalışan şirket yok. Biz sektörümüzde çıtayı sadece Türkiye'de değil dünyada da yükselttik."

TIBBİ MANTAR ÇALIŞTAYI

Bilimsel işbirliklerine atıfta bulundu:

 "Bünyesinde öğrencilerin yanı sıra akademisyenlerin de olduğu DÜ Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Öğrenci Topluluğu'na sponsor olduk. Bilimsel araştırma ve çalışmalarına destek olacağız..."

Bursa'da ya da Türkiye'nin herhangi bir ilinde bu alanda başka topluluk varsa onları da desteklemeye hazır olduklarını söyledi.

İlhan Sağlam, Türkiye'de ilk kez düzenlenecek olan "Geleneksel Tıpta Tıbbi Mantarlar" çalıştayına dikkat çekti:

"9 Ocak'ta Düzce Üniversitesi'nde (DÜ) Aymnet sponsorluğunda gerçekleşecek olan Çalıştay'a yurt içi ve dışından gelecek 50 bilim insanı katılacak. DÜ Rektörü Profesör Nigar Demircan Çakar'a önerdik. İlgilendi ve hayata geçti. Ona da buradan teşekkür ediyoruz.  Çalıştay raporu kitapçık haline getirilecek ve Aymnet'in logosu olacak."

REİSHİ DÜZCE'DE YETİŞTİRİLDİ

Ve çalıştayın önemine vurgu yaptı:

"7,8 yıldır ölümsüzlük mantarı da denilen pek çok para ödenerek ithal edilen reishi gündemde. DÜ öğretim üyelerinin reishi üzerinde 15, 20 yıldır çalıştığını; Türkiye'de hem de ithalinden çok daha kalitelisinin  yetiştirildiğini öğrendik. Bilim insanlarımız başardı.

Biz de öncelikle bu ürünle ilgili dünyada ses getirecek üç adet ürün geliştirdik.  KOSGEB de destekledi. Amacımız Uzak Doğu'dan gelen değil dünyanın her yerine ihraç edebileceğimiz bir reishi'mizin olması.

 Düzce'de birkaç çiftçi yetiştirdi; Nisan 2019'da 'Hasat Şenliği' düzenlenecek. Ama bilinmiyor. Bu nedenle belediye başkanlığı, Valilik,  Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri, muhtarlar, köylüler gibi geniş bir kesimin katılacağı bir sempozyumda çalıştay sonuçları paylaşılacak. Türkiye'de konuya ilgi duyan herkesi davet edeceğiz.

SEKTÖRDE İTHALATI İHRACATA ÇEVİRECEK!
İlhan Sağlam DÜ'nün geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında klinik ve laboratuvar çalışmalarıyla dünyadaki 3 üniversite arasında yer aldığına vurgu yaptı:

 "Türkiye'nin çeşitli illerinde çalışma yürütüyorlar. Mesela Karadeniz'de ginseng yetiştirmeyi başardılar. Eskilerden kalan, hani kocakarı ilacı denen şeylerin üzerinde de çalışıp yararı olup olmadığını sınıyorlar. Mesela kudret narı ile ilgili çalışma da sürüyor DÜ'de..."

Çocukluğumuzdan hatırlıyorum; yaşlı bir adam "nane, kekik, kantaron yağı" satardı. Sağlam, DÜ'de nane, kekik ve çörek otu yağı ile ilgili çalışmaların da sürdüğünü söyledi.

Ardından da 6 ay içinde 27 ülkeye açılma çalışmalarına başladıklarını da anlattı. Yani sektörde bir Bursa firması ithalata dayalı süreci tersine çevirecek.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.