Hava Durumu

Gelinlikler de maskelendi!

Yazının Giriş Tarihi: 04.06.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.06.2020 06:00

Koronavirüs salgını sürecinde evlenen çiftler nikâh törenine maske ile katılıyor. Maskeler ise işlemeli, dantelli, incili ya da taşlı gelinlikler ile hiç uyuşmuyor!

Evlilik arifesinde olan genç kızlar özene bezene aldıkları ya da diktirdikleri gelinlikleri giydiklerinde tek kullanımlık maskeleri yüzlerine takmak istemiyor. Malum gelinlikler, duvak, çiçek, taç gibi aksesuarlarla zenginleşiyordu. Koronavirüs günlerinde bu aksesuarlara inci, boncuk ve dantellerle işlenmiş maskeler de katıldı. 
Gelin maskelerinin mucidi ise Bursa'da Kuşak Modaevi sahibi Dilek Kocakuşak.

Dilek Kocakuşak ile görüştüm; şunları anlattı:

"Müşterilerimiz, evlilik hazırlığı yapan genç kızlarımızdan talep geldi. Ben de maskeyi özel olarak getirttim. Hijyenik ve steril maskeler, N95 denilen hijyenik maskeler üzerinde çalıştık. Gelinliğin üzerindeki işçiliğe uygun olarak dantel inci ve taş işledim. Biri tesettürlü, biri de açık model olmak üzere hazırladık. Bugün vitrine koyduk. Çok da dikkat çekti. Müşterilerimize de fotoğraflarını gönderdik. Onlar da çok beğendi."

Özetle Dilek Kocakuşak gelinlik maskesi modasını başlattı. Peki, gelinler inci ve taş işlemeli, dantelli maskeleri takacaklar, ya damatlar? Onlar için de bir tasarımı var mıydı?
Dilek Kocakuşak "Onlar için de kumaş kaplamalı, papyonlu, takım elbiselerine uygun bir tasarım düşünüyorum" dedi.

Dilek Kocakuşak, 'Enstitü'den, Provalı Giyim Bölümü'nden mezun. Uzun yıllar yaptığı işin mutfağında çalışmış. Kabandan geceliğe, çocuk giyimine, folklor kıyafetine dek her türlü giysiyi dikmiş. Kuşak Modaevi'ni açalı 7 yıl olmuş... Altıparmak Caddesi'nde 6 ay önce taşındığı Kaymakamlık binasının az aşağısındaki eski PTT'nin olduğu yerde hizmet veriyor:

Kocakuşak, "Yerimiz iki katlı, alt katta mağaza kısmı var. Üst katta atölyem var" deyince dikiş dikip dikmediğini sordum anlattı:

"Gelinlik, kaftan, sünnet annesi kıyafeti de dâhil tüm abiyeleri kendim tasarlıyor ve dikiyorum. Elemanım var, ama müşteriyle bire bir ilgilenme de dâhil tüm provalar, kesim, tasarım, kumaş seçimi, aksesuarların temini her şey ile kendim ilgileniyorum.

Kimi zaman müşteri ile birlikte model buluyoruz, modeli önce çiziyorum. Kimi zaman da müşteri beğendiği bir modeli getiriyor. Bedeni ile uyumlu olmayabiliyor.

'Sizin modeliniz bu. Ama beden yapınıza uyan farklı, şu değişiklikleri yaparsak size daha uygun olur' diyorum. Çizimden yola çıkarak devam ediyorum. Bizim işimizde işi bilmek, kendini yetiştirmek ve sürekli güncellemek çok önemli."

Dilek Kocakuşak gerçek bir terzi. Bu çok değerli bir özellik. Şimdi alakasız meslek mensupları modaevi adı altında firma açıyor, işten anlamıyor ama parayı basıyor, başka işletmelerden transfer ettiği elemanları çalıştırıyor ya da başka firmalardan ürün satın alıyor.
Kocakuşak'a sektörünün koronavirüs salgınından etkilenip etkilenmediğini sordum: "Pek çok sektör gibi biz de etkilendik. Düğünler ertelendi. Martın ortasından bugüne düğün yapılmadı. Sağlık çalışanı olup da izin alamadığı için bu haziranda evlenecekken, düğünü seneye haziran ayına alan da var. Ama yine de gençler evleniyor. Biz de işimizin başındayız" dedi.

DÜĞÜN SALONLARI AÇILACAK MI?
İlk koronavirüs vakası 11 Mart'ta görüldü ve 16 Mart'tan itibaren okullar kapatıldı, art arda kısıtlamalar geldi. Her türlü toplantı, düğün dernek yasaklandı. Normalimizi unuttuk, anormalleştik, şimdi yeni normal yaşam evresindeyiz.

Çoğu genç çift düğünlerini erteledi. Bir kısmı da tayin gibi nedenlerin yanı sıra yasakların ne zaman kalkacağına dair belirsizlikten dolayı ertelemeyip evlendiler.
Pandemi nedeniyle düğünleri ertelenen çiftlerin bir kısmı düğün salonlarıyla papaz oldu! Salonlar ödenen peşinatları geri vermeye yanaşmadılar!..

Kimi salonlar gece istenen düğünleri, temmuz, ağustos ve eylül aylarında gündüz saatlerine aldı. Kimi düğün sahiplerine yaz aylarındaki doluluktan dolayı bir yıl sonrasına ya da 2021 yılının kış ayına gün verdi. 2021 yılında ikinci dalga gelirse ne olacak?

Şimdi... Dünya evine girmeye hazırlanan gençler ve aileler düğün salonlarının açılıp açılmayacağını merak edip duruyor.

Ancak hafta içinde yaygın medyada Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü'nün düğün salonlarının açılması için net bir tarih veremediği yer aldı. Çekincesi ise gelenek nedeniyle şehir dışından gelenlerin de olduğu kalabalık düğünlerin kapalı ortamda yapılması halinde bulaşma riskinin artacağı yönündeydi. 

Prof. Dr. Özlü, sosyal mesafenin gözetildiği açık hava düğünlerinin daha makul olduğunu belirtirken, düğünlerin az kişinin katılımıyla nikâh dairesinde yapılmasını öneriyor.
Yani düğün salonları açılmazsa evlilik arifesindeki çiftler ya "Bu yaz da kaldık bekâr" şarkısını söyleyecekler ya da "Nikâh dairesinde düğünsüz evlenecekler!"

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.