Hava Durumu

Gemlik'i denizle buluşturmak!

Yazının Giriş Tarihi: 07.02.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.02.2019 06:00

Yerel yönetimlerde seçim yarışı 31 Mart tarihi yaklaştıkça hızlanmaya başladı. Her ne kadar CHP Genel Merkezi Bursa'da tüm belediye başkan adaylarını açıklamasa da İYİ Parti ile anlaştığına dair çeşitli listeler Bursa basınında yer aldı.

Resmi olarak adaylığı ilan edilen isimlerden biri de Gemlik Belediye başkan adayı Mehmet Uğur Sertaslan, dün Ramada Otel'de düzenlenen toplantıda Bursa basınıyla buluştu ve projelerini paylaştı. Toplantıya CHP Büyükşehir Belediye başkan adayı Mustafa Bozbey ile İYİ Parti Gemlik İlçe Başkanı Birol Mumcu da katıldı...

Toplantının açılışında konuşan Bozbey, Bursa'nın başta ulaşım olmak üzere tüm sorunlarının planlamadan kaynaklandığına dikkat çekti:

 "Planlama anlayışını değiştirmemiz gerekiyor. Bursa'nın en büyük eksiklerinden biri budur. Gemlik Bursa'nın unutulan yüzüdür. Bursa'da 125 kilometre sahil şeridi olmasına karşın mavi hiç kullanılmayan alandır. Biz Bursa'nın mavisini, beyazını ve yeşilini birbiriyle buluşturacağız. Bursa Güney Marmara'nın merkezi olacaktır. Gemlik adayımızın yanındayız, Gemlik'te de seçimi kazanacağız."

'GEMLİKLİLERİN GÖRÜŞÜNÜ ALDIK'

Mehmet Uğur Sertaslan dersini iyi çalışmış... Farklı bir Gemlik profili çizdi... Konuşmasında sık sık projeleri oluştururken toplumun her kesiminden Gemliklilerin görüşünü aldığına vurgu yaptı...

Sertaslan "Gemlik Bursa'nın değerli ama kenarda kıyıda kalmış yeri" dedi ve ardından ilçe ile ilgili verileri paylaştı.

Buna göre; Gemlik'te 54 bini kadın 55 bini erkek olmak üzere 109 bin 494 kişi yaşıyor. Nüfusun yüzde 34'ü gençlerden, yüzde 15'i ise yaşlılardan oluşuyor.
Yüzde 93'ü eğitimli. 21. Yüzyılda, Gemlik'te yaşayanların yüzde 7'sinin ise okuryazar bile olmadığını öğrenmek hem şaşırtıcı hem de üzücüydü.  (Muhtemelen okuma yazma bilmeyenlerin büyük kısmı kadınlardır.) 35 mahallesi var.

Sertaslan, Gemlik'te 35 bin 700 metre sahil şeridi olmasına rağmen, sahillerinin kuzey rüzgârlarına kapalı tek yer olduğuna dikkat çekerken, Mudanya'nın poyrazına da gönderme yaptı. (Her yerin güzelliği ayrı, Mudanya'nın poyrazı; denizini öğleden sonra girilmez, havasını ise solunur kılıyor.)
Paylaştığı bilgilerin şaşırtıcı olanlardan biri de Serbest Bölge'nin, 90 fabrikanın olduğu ilçede sadece bir tane meslek lisesi oluşuydu.

MESLEK VE FEN LİSESİ ŞART!

Sertaslan şöyle konuştu:

"Gemlik'te meslek liselerinin artmasını istiyoruz. Fen lisesi yok! Yapılması şart. Gemlik'in zeytini dünyanın en kaliteli en bilinen zeytini olmasına karşın değerlendirilmiyor. 'Zeytinin başkentiyiz' diyoruz ama ilçedeki zeytin işleme tesisleri bile kaldırıldı. Oysa 2 milyon 469 bin ağaç zeytin var. 'Marmara'nın incisiyiz' diyorduk, gerdanlığa döndük. Balıkpazarı diye bir mahallemiz var, ama balık yok. Gemlikliler balığa Nilüferlilerden sonra ulaşıyor. Balık haline gitmeden ihtiyacı kadarının Gemlik'te bırakılmasını istiyoruz..."

Sertaslan Kumla ve Karacaali'de sahil düzenlemeleri, deniz taşımacılığı, olta balıkçılığı, balık pazarı, sahil düzenlemeleri, spor ve sağlık tesisleri; balıkçı büfeleri, sahil deniz platformu, gibi pek projeyi anlatırken Gemlik'in yeniden Bursa hatta İstanbul için çekim merkezi olmasını hedeflediğini söyledi...  Gemliklilerle sorunların tespitine yönelik yaptığı çalışmalarda öne çıkan 10 maddeyi paylaştı. Ulaşım, otopark, okul, madde bağımlılığı, sosyal ve kültürel donatı alanları, asfalt ve kaldırım gibi konular gündeme getirilmiş. Sertaslan "Bakın deniz hiçbir yerde yok. Sanki denizi olmayan Anadolu kenti gibi" dedi.

BİR ARACIN OTOPARK MALİYETİ 30 BİN TL!

Sertaslan'ın paylaştığı bir çarpıcı bilgi de bir aracın otopark maliyetinin 30 bin lira olduğuydu. Cumhuriyet Mahallesi'nde 15 bin kişinin yaşadığını, 11 bin kişinin seçmen olduğunu anlattı. Kayalık bölgede olan mahalleden kent merkezine herkesin özel araçlarıyla geldiğini, kayalıktan merkeze yürüyen merdivenlerle ulaşım sağlandığında, 6 bin aracı şehre inmemesi halinde bile trafiğin rahatlayacağını anlattı. Gemlik'e ulaşım önerilerinden biri de aynı hat üzerinde gidip gelen tramvaydı.

Sertaslan'ın projelerinde Gemlik'e yeniden denizi taşımak vardı. Saçma sapan bir cümle gibi gelebilir, ama Sertaslan konuşurken şöyle bir düşündüm, en son Gemlik kent içine basın toplantıları hariç özel olarak ne zaman gittim diye!  Kumla, Armutlu gidişleri için kent içinden geçişler ile Atatepe tesislerine gidişleri saymazsak, yıllardır hiç gitmemişim...

'ZEYTİNLİKLERİN ÜÇTE BİRİ TERK EDİLDİ'

Sertaslan 'Üretici Gemlik' derken tarıma ve zeytine dikkat çekti:

"81 bin 761 dönüm zeytinlik var. 2 milyon 549 bin zeytin ağacının 8 bini fidan. Bir ağaç 10 kilo zeytin veriyor. Ürünün ev geçindirme şansı kalmadı.

 Verasetle topraklar bölündü. Arazinin bedeli zeytin veriminden yüksek. Gemlik'te zeytinliklerin üçte biri terk edilmiş, bakılmıyor" derken...
İstanbul Çevre Planı'ndan Gemlik'e biçilen role de değindi; "Gemlik'in turizm değil sanayi ve liman kenti olması öngörüldü" derken, "Depremsellik İznik'te de var, ama hiç konuşulmuyor. Gemlik'in depremselliği hep gündemde" diye konuştu...

Gemliklilerin hoşuna gitmese de depremin gündemde tutulmasını doğru buluyorum. Sadece Gemlik'te değil, deprem riski taşıyan Bursa şehir merkezi de dâhil her yerde!

 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.