Hava Durumu

Gergedan gribi silindir gibi ezip geçiyor!

Yazının Giriş Tarihi: 15.01.2019 06:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.01.2019 06:08

Ortalık gripten geçilmiyor. Son günlerde grip çocuk, genç, yaşlı demeden insanları yatağa düşürüyor. İnatçı yüksek ateş ve öksürükle seyrediyor. Hastane acilleri yüksek ateş şikayetiyle başvuranlarla dolu.

Grip virüsünün hayvanlardan bulaşanı da var! Memleketin tüm kanatlı hayvanlarının telef edildiği kuş gribini hatırlarsınız. Keza domuz gribi de var...

Son günlerde insanları canından bezdirenine gelince gergedan gribi diyorlar! Uyduruk mu bilemedim.

Garibim gergedan ta Afrika'dan ya da Uzak Doğu'dan gelip de Türkiye'de bize mi bulaştıracak grip virüsünü!

İnsanı üstünden gergedan geçmiş hale getirdiği için denmiş olmasın! 

Torunum geçen hafta 40'ın üstüne çıkan ateşle hastanelik oldu. İki gün sonra annesi ve babası da yüksek ateşle yatağa düştüler. Torunumun sınıfı 20 kişi; 5 kişi grip! Yüzde 25'i...

Önceki akşam, akraba ve tanıdıklardan yetişkin ve çocuk olmak üzere 6 kişi Muradiye ve Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi acilindeydi, serum takılıyordu... Parası olan özel hastanelere gidiyor, olmayanlar için zorunlu istikamet devlet hastaneleri!

Sosyal medya "Grip" paylaşımlarıyla yıkılıyor...

GRİP SEZONUNUN OLAĞAN SEYRİ Mİ?

Peki grip salgını var mı? Bakanlığa göre grip sezonunun olağan seyri... Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada dünyada son haftalarda dünyada olduğu gibi ülkemizde de grip olan hasta sayılarında artış görüldüğünü, artışın devam edebileceğini belirterek şöyle diyor:

"Grip hasta sayılarındaki artış olağan bir durum olup geçmiş grip sezonları ile kıyasladığımızda benzer olduğu görülmektedir..."

Yani mevsimsel ve olağan...

Hastaya 1 metre ve daha yakında bulunanlara bulaştığının yer aldığı açıklamada hastalıktan korunmada  "grip sezonunda (yani tam da bugünlerde) kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durulması;  hastalarla temas edilmemesi; sarılıp tokalaşılmaması; hijyen kurallarına uyulması" yer alıyor...

Bunları biz de biliyoruz: Mesele uygulamada! Toplu taşıma araçlarında, iş yerlerinde,  okullarda kalabalıktan nasıl uzak kalınacak?

GRİP AŞISI MUAMMASI

Bir diğer öneri ise aşı... Açıklamada deniyor ki:

"Dünyada bilimsel çalışmalar ile gripten korunmanın en etkin yolunun aşı olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle grip sezonu öncesinde ve grip sezonu süresince özellikle hastalığın ağır seyrettiği ve hatta ölümlerin görülebildiği risk grubundaki kişilerin grip aşısı yaptırmaları önerilmektedir."

Ve...  Bilim bilimle çarpışıyor...

Bir kısım bilim insanı aşı yapılmalı, derken... Bazı bilim insanları da tam tersini savunuyor...

Mesela... Mesela Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta yeni araştırmalara göre aşının etkisizliğine dikkat çekerek örnekliyor:

"Amerika'da son 20 yılda grip aşısı olan yaşlıların oranı yüzde 15'ten yüzde 65'e çıkmasına rağmen yaşlıların hastaneye yatış ve ölüm oranlarında buna uygun bir azalma olmadı.

Kanada'da 700 kişi üzerinde yapılan araştırma da grip aşılarının yaşlılarda gribe bağlı ölümleri azaltmadığını ortaya koydu.

Oysa daha önceki çalışmaların sonuçlarına bakarak grip aşısı olan yaşlılarda hastaneye yatışların yüzde 30 ve ölümlerin yüzde 50 oranında azaldığı bilinirdi. Çocuklarda da farklı değil.

Mayo Klinik 6 ay-18 yaş arası 263 çocuğu 8 sene takip etmiş ve sonuçta grip aşısı olan çocuklarda hastaneye yatma riskinin 3 misli fazla olduğu ortaya çıktığı gibi grip aşısı olan astımlı çocuklarda bu risk daha da yüksek bulunmuştur..."

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRMEK KOLAY MI?

Önerisi ise şu:

"Bana sorarsanız; yüzde yüz ve ömür boyu etkili bir grip aşısı çıkana kadar ağır ve kronik akciğer, kalp, böbrek, kanser ve diyabet hastaları ile kortizon kullananların, yani grip salgınlarında ölüm ihtimali en yüksek olan kişilerin aşı olmaları uygundur derim..."

(Bana gelince grip aşısını yaptırdıktan iki ay sonra gripten 3 gün hastanede yattığımdan beri aşı maşı yaptırmıyorum!)

Grip aşısına karşı olan isimlerden biri de Prof. Dr. Canan Karatay; grip aşılarında alüminyum bulunduğunu ve bunun da alzaymır'a sebebiyet verdiği için sağlığa zararlı olduğunu savunmuştu...

Akabinde ortak açıklama yapan bir grup doktor, grip aşısının içinde alüminyum olmadığını ve sağlık için yararlı olduğunu savunmuştu...

Herkesin hemfikir olduğu hususlar ise; "Başta sarımsak, bol sıvı, bol sebze ve meyve, sıvı tüketip doğru beslenerek ve spor da yapıp stresten uzak kalarak bağışıklığı güçlendirmek; hijyen kurallarına dikkat etmek..."

İyi hoş da sebze ve meyvelerin ateş pahasında ve stressiz yaşamın imkansızlığında bu önerilere uyabilmek zor ötesi!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.