Hava Durumu

Geyikli Baba yetişti!

Yazının Giriş Tarihi: 01.06.2019 06:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.06.2019 06:03

Bursa'da, Orman 2. Bölge Müdürlüğü'nün başına 14 bin lira değer biçtiği 2 kızıl geyiğin katli fermanı yargıya takıldı...

 Avukat Suna Soydaş'ın Bursa 2. İdare Mahkemesi'ne açtığı davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. 2 kızıl geyiğin hayatı son anda kurtuldu.

Zira 27 Mayıs'ta duyurulan ihale 10 Haziran'da hemen bayram tatili sonrasında  gerçekleşecekti. İhaleye itiraz süresi çok azdı, araya tatil giriyordu.

Malum Bursa Orman 2. Bölge Müdürlüğü, Bilecik Atatürk Orman Köşkü çevresinde yaşayan 2 geyik için 14 bin lira değer biçerek, ihaleye çıkmıştı.

 Üstelik ihale duyurusuna göre, Türkiye'deki avcılarla birlikte seyahat acenteleri de ihaleye katılabilecekti... Yani yabancı avcı turistlere de açıktı.
Geyiklerin yaşlı olması nedeniyle böyle bir ihaleye çıkıldığına dair gerekçeler de kamuoyuna yansımıştı.

Önceki gün DOĞADER, Orman 2. Bölge Müdürlüğü'nün önünde bir basın açıklaması yaparak tepkilerini gündeme getirmişti. Ve kurumsal sosyal medya sayfasında "Yetiş Geyikli Baba" başlıklı müthiş bir görsel paylaşmışlardı.

Geyikli Baba sahiden de yetişti! Avukat Suna Soydaş; sosyal medya sayfamda söz konusu görsel ile ilgili paylaşımımın altına "Geyikli Baba yetişecek. Ben bir hukukçu olarak bu katliam ilanına duyarsız kalamadım ve 28 Mayıs itibarıyla Bursa 2. İdare Mahkemesi'nde 'Yürütmeyi Durdurma' talepli iptal davası açtım. Durdurulması yönünde karar bekliyorum, yargıya güveniyorum" diye yazmıştı...

Yargı, Soydaş'ın güvenini haklı çıkarttı.

Avukat Suna Soydaş ve ablası avukat Melike Soydaş konuyu duyar duymaz harekete geçtiler. Ve İdare Mahkemesi'nden yürütmeyi durdurma kararını 24 saatte alarak kızıl geyiklerin canını kurtardılar.


 

GEYİKLERİN CANI AVCIYA KİRALANIYOR!

Suna Soydaş ile konuştum;

"Kızıl geyiklerle ilgili haberi okuyunca ben de herkes gibi çok üzüldüm. 'Bir hukukçu olarak ne yapabilirim?' diye hemen araştırmaya başladım. Hemen ihale ilanını buldum. Gerekçelerine baktım. 'Kiralama yöntemi' denmiş..."

Anlayamadım; hayvanları öldürmek için kiralıyorlar mıydı? Aynen öyleymiş.
Suna Soydaş anlatmayı sürdürdü:

"Neyi kiralıyorsunuz? Can kiralanır mı? Aynı gün davayı açtım. Sağ olsun mahkeme de çok duyarlı davrandı. Yürütmeyi durdurma kararını verdi..."

Soydaş ihaleye çıkış ile ihalenin gerçekleşme tarihi arasındaki sürenin çok kısa olduğuna vurgu yaptı:

"İhale ilanına 27 Mayıs'ta çıkılmış. 10 Haziran'da da ihale gerçekleşecek. Yani araya bayram tatili giriyor. Bayram bitiyor, ihale gerçekleşiyor. İtiraz süresi de o kadar azdı ki... Hemen 28 Mayıs Salı günü başvurumu yaptım. 29 Mayıs Çarşamba günü de karar çıktı... Burada süre önemli. Pazartesi idari tatil kimse yoktu. Ablam Melike Soydaş ile birlikte hazırladık. Bu gibi konularda duyarlı davranıyoruz."

Soydaş 2886 sayılı İhale Kanunu'na dikkat çekti:

"2886 sayılı İhale Kanunu'nda öldürmek için ihaleye ver yok, trampa var, kiralama var. Bunu neye konduracaklar. Kiralama olarak koymuşlar. Dilekçemizde özellikle bunu belirttik, 'hukuka aykırı' diye. Kiralamada süre biter, malı geri alırsınız. Hayvanın canını aldıktan sonra neyini iade edeceksiniz? Ölüsünü mü?"

HAYVANLARIN DİLİ YOK Kİ!

Neden bu konuda elini taşın altına koyduğuna gelince; şunları anlattı:

"Hayvanların dili yok ki kendisini savunsun. Biz hukukçu olarak hak savunucusuyuz. Anayasamızda en temel haktır yaşam hakkı. Sadece insanlara değil ki tüm doğanın, hayvanların da yaşam hakkı var. Kamu gücü, başta insan hayatı olmak üzere yaban hayatı korumak zorunda. 'Yaşlandı, öldürelim!' diye bir şey yok... Bizler yaşam hakkını savunmak zorundayız...

Bursa 2. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararında şu da var; "Kiralama sözleşmesinin bir örneğini ilgili kurumdan talep ediyor...

Mahkeme de kiralama adı altında yapılanın öldürme eylemi olduğunu gördü. Mahkeme bu konuyu da görmüş; 'Kiralama adı altında yapılan öldürme eylemidir' demiştik."

PES! ADRESE TESLİM AV!

Hepimizin aklında şu soru vardı; "Hadi ihale gerçekleşti, birileri de öldürme zevkini tatmin için bastırdı parayı, ihaleyi aldı. Onca kızıl geyiğin arasından bu iki yaşlı geyiği nasıl seçip katledecekti? İki kızıl geyik derken arada diğerleri kaynayacak ve kızıl geyik katliamı mı yapılacaktı?"

Suna Soydaş bu konuyu da araştırmış. Dinlerken tüylerim diken diken oldu:

"Araştırdım. Şöyle yapılıyormuş. Bu iki hayvanı ayırıyorlar. Bir güzergâh belirleniyor, o yol üzerine besleme odakları kuruluyor. İhaleyi kazanan avcıya da o güzergâh veriliyor. Avcı da gidiyor, vuruyor...

 İlgili müdürlük 2 kızıl geyiği öldürülmesi için kiralıyor, diğer geyikler öldürülmesin diye de gerekçelendiriyor. Bildiğiniz ölüm avcılığıdır... Sırf zevk için yapılan bir eylemdir."

Yani hayvanların yeri belli zaten, avcı denen gidip eliyle koymuş gibi buluyor hayvancıkları. Bu avcılıktan da öte bir şey! Sırf öldürme zevki tatmin olsun diye yapılan bir eylem...

Suna Soydaş tüm Türkiye'de yabani hayatla ilgili ihalelerin aynı kiralama yöntemiyle açıldığını, bakanlığın buna bir çözüm bulması, avcılığı serbest bırakırken yabani hayatın da korunması gerektiğini söyledi.

Ve dedi ki:

"Çok uğraştık, çok koşturduk. Yürütmeyi durdurma kararı verilebilmesi için öncelikle yapılanın yasaya aykırı olması gerekirdi; ikincisi de telafisi imkânsız hale gelmesi gerekirdi. Mahkeme duyarlı davrandı. Hem hukuki, hem de insani gerekçeleri doğru... Ben bu davayı bir hukukçu, bir hayvansever, bir insan, bir siyasi olarak açtım; sessiz canlıların sesi olmak bu işte..."

Şu da bir gerçek; olmayacak oldu ve 24 saat içerisinde geyiklerin hayatını kurtaracak karar çıktı...

 Hem Soydaş kardeşleri hem de böyle bir karara imza atarak mübarek ramazan ayının son günlerinde ve bayram arifesinde bizleri sevindiren Bursa 2. İdare Mahkemesi heyetine yürekten teşekkürler...
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.