Hava Durumu

Hayata dair çeşitleme; 60-65 yaştakiler, haydi aşıya!

Yazının Giriş Tarihi: 30.03.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.03.2021 06:00

Bu başlıkta epeyce düşündüm... Vatandaş gider aşıyı yaptırır, bir şeyler olur; sonra beni sorumlu tutar 'Sen dedin' diye...

"Evde tıkıla tıkıla kafayı yedik" herhalde dedim önce kendi kendime... Sonra aklıma "Yan baktın, iğneyi hızlı sapladın; ilaç yazmadın" gibisinden uyduruk nedenlerle itilip kakılan, dövülen sağlık personeli geldi...

Aslında aklıma düşenler bu ülkede hiç de olmayacak şeyler değil! Akıl dışı şeyler hep oluyor. Üstelik yeni de değil!..

Hiç unutmuyorum... Yıllar önce SSK Çekirge Hastanesi'nde yer soran birine bir güzel yolunu, yönünü tarif etmiştim; "Merdivenlerden in, koridoru takip et, sağdaki ilk merdivenlerden ikinci kata çık" diye... Beş dakika sonra kadın hışımla üstüme yürüyüp saçımı başımı yolmuştu!

Millet beni kadının elinden zor almıştı. Meğer kadın merdivenden inerken ayağı takılmış düşmüş! 'Merdivenlerden in" dediğimden beni suçlu bulmuştu. Sanki onu merdivenden bilerek itmişim gibi!..

Korona günlerinde insan kendisiyle böyle çok baş başa kalınca deli misali kendi kendisiyle konuşur oluyor. Duvarlarla, masalarla hatta televizyon ve bilgisayarla da konuşuyorsunuz. Bir süre sonra bıkıyorsunuz. İç sesinle konuşmak daha iyi; insan kendi kendisine cevap bile yetiştirebiliyor...

"Haydi aşıya"dan nerelere geldik. Salgın süresince kurallara uyan benim gibi insanlar çok sıkıldı... Çok bunaldı... Kovid'den korunmak adına kendimize yeni yeni hastalıklar yükledik.

NİLÜFERLİLERE HAK VERİYORUM!

Kendilerini AVM'lere, kafeteryalara, parklara atan Nilüferlilere artık hak veriyorum. Onlar bir yıldır yalıtılmış yaşadılar. Şimdi kendilerini dışarıya attılar; bedelini de hastalanarak ödüyorlar.

Bizim mahallelerde yaşayanların kendilerini atacakları park bahçe bile yok! Kamberler Parkı var; ama orası Romanların tapulu malı, sıkıysa git otur!..

Gökdere etrafı çok güzel, yemyeşil, ama orada da keşler nedeniyle can güvenliği yok!..

Bu nedenle yaşadığım bölgede yürüme mesafesindeki tek yeşil alan Emirsultan Mezarlığı... Mezarlıkta, ölülerle konuşa konuşa, okuya üfleye, yürüye yürüye zaten normalin dışına çıktık çoktan... Mezar taşlarını okuya okuya ezberledim. Mahallede benim gibi yürüme tercihini mezarlıkta yapan birkaç kişi daha var; karşılaştığımızda artık selamlaşıyoruz! Aklın yolu bir!..

Zaten İncirli'deki Emirsultan Mezarlığı'nın caddeyle bitişik alandaki otobüs durakları "Afette toplanma yeri"... Her görüşümde sanki o tabelayı koyanlar "Buyurun, nasıl olsa öleceksiniz, yeriniz mezarlık" diyor gibi gelir. Buyur ediyorlar etmesine de... Emirsultan Mezarlığı lebalep dolu! Boş yer varsa da parayla alınacak gibi değil!.. Salgın günlerinin ahvali! Böyle garip düşünceler insanın aklında zik zak yapıp duruyor...

HEMEN RANDEVU ALIN!

Geçen gün "Salgında tırmanış sürüyor... Önce biner biner başladı, şimdi günde 3 binin üzerinde artış var... Günlük vaka sayısı 30 bine dayandı... Aşılayın bizi artık!.." diye yazmıştım...

Şükür... Nihayet aşılar yurda geldi. 60-65 yaş arası aşılanmaya başladı... Pazar sabahı erkenden kardeşim aradı; "Biz randevu aldık, pazartesi günü aşı oluyoruz" diye... Ardından da kolaylık olsun diye linki attı. Hemen giriş yaptım, birkaç yeri tıkladım; evime çok yakın bir özel hastaneden bugün için randevu aldım. Saat 14.00'te gidip aşımı olacağım...

Hâlâ çevremde aşı olmayacağını söyleyenler var... Tamamen bireysel bir şey, istemeyen yaptırmaz... Bu da bir hak!.. Ama yaptırmayanlar da kendilerini çok iyi korumak zorundalar. Zira bu meret bir kişiye bulaşmakla kalmıyor, nasıl ona birileri bulaştırdıysa, o da başkalarına bulaştırıyor.

Bazı vatandaşlar randevu alamadıklarını belirtiyor. Bilgisayardan almak çok kolay! Soruları yanıtlıyor ve size önerilen adımları takip ediyor, seçenekleri işaretliyorsunuz.  182'ye yüklenme olduğundan hat düşmeyebilir.

Sosyal medyada "60-65 yaş arası aşı başladı" duyurusu yaptıktan sonra bazı sayfa arkadaşlarım bilgisayardan randevu alamadıklarını yazdı. Eş zamanlı olarak başka bir arkadaşımı arayıp "Aşı sırası sana da geldi. Hemen bilgisayardan gir, randevunu al" dedim ve linki gönderdim.

Hemen giriş yapıp randevu alınca anladım ki bazıları bilgisayar kullanım yetersizliği nedeniyle yapamıyor... Olur olmadık kişilerden rica etmeyin! Zira girilen sistem sizin özel bir sürü bilgilerinizin olduğu, kendinizle alakalı bir sürü işlemin yapılabileceği bir alan... Her şeyden önce kimlik numaralarınızı, tüm kurumlarda işlem yapabileceğiniz e- devlet şifresi gibi bilgileri bir yabancıyla sakın paylaşmayın!

Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak da var!..

E-Nabız'dan ya da doğrudan https://www.mhrs.gov.tr/vatandas/#/ linkini tıklayarak giriş yapabilirsiniz... Kendiniz giremiyorsanız, torunlarınızdan ya da çocuklarınızdan yardım isteyin.

Bir de şu çok net; bu kovid; varyantlarıyla, mutantlarıyla sülale boyu üstümüze çöktü. Kurtulmanın yolu sürü bağışıklığı!

Ya aşılamayla sağlanacak ya da hastalana hastalana!..

Yani... Hastalıktan toplum olarak kurtulmamızın tek yolu aşılama...
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.