Hava Durumu

Hayata dair çeşitleme; şehirde güzel şeyler de oluyor!

Yazının Giriş Tarihi: 25.08.2020 06:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.08.2020 06:07

Hanlar Bölgesi'nin açılması yıllardır beklediğimiz, onlarca kez yazıp çizdiğimiz bir konuydu. Rahmetli Hikmet Şahin defalarca gündeme getirmişti. "Elbette Hikmet Şahin'in projesiydi" diyerek bugün yapılana gölge getiremem! Projeler oluşturulur; esas olan onu hayata geçirmektir!.. Hanlar Bölgesi'nin açığa çıkartılması, Bursa turizmine yönelik önemli bir katkıdır. 

Keza Çelikpalas Oteli'nin üstündeki ucube binaların kaldırılması da şehre önemli bir hizmettir. Dahası arazi değeri çok yüksek yere, yeni beton binalar yerine millet bahçesi yapılacak olması muhteşem bir iştir. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un da katıldığı törenle Çekirge'deki otel inşaatının ve Hanlar Bölgesi civarındaki binaların yıkımı için düğmeye basıldı. 

36 YILLIK HARABE KALDIRILIYOR

Emekli Sandığı'nın yarım inşaatı Çekirge yamaçlarında 36 yıldır heyula gibi duruyordu. Şehre dair hafızamda, dönemin akademik odalarının binanın yapılmasına karşı çıktığı kayıtlı... "İstemezükçüler" denildi; öyle ya şehrin en büyük oteli yapılıyordu, hizmet gelmesini istemiyorlardı!
36 yıldır şehre kimin düşmanlık yaptığı çıktı ortaya; şükür nihayet yıkılıyor!..

 Tıpkı Doğanbey ucubeleri gibi; akademik odalar, başta dönemin Mimarlar Odası Başkanı Şenol Şimşek defalarca basın açıklaması yaparak kamuoyunu uyarmıştı.  Tüm itiraz edenler "İstemezükçü" diye yaftalandı. Hatta Şimşek'in bu yüzden mesleki sıkıntı içine girdiğini hatırlıyorum.

İller Bankası'nın yıkılan binasının yerine yine çok katlı yeni bir beton yığını dikileceğine millet bahçesi yapılması elbette olumlu bir girişim. Ama oraya ne yapılırsa yapılsın o heyula Doğanbey konutlarının çirkinliğini de örtemeyeceği ortada!..

'KEŞKE YAPILMASAYDI" DENEN BİNA YAPMA KÜLTÜRÜ!

Bursa'da tüm itirazlara rağmen yapılan ve sonradan da "Keşke yapılmasaydı" denilen bina yapma kültürü ne yazık ki durdurulamıyor!

Mesela Şehreküstü'nde Müftülük binası! Bir yandan milyonlarca lira vererek istimlak yapıyorsunuz, Hanlar Bölgesi'ni açıyorsunuz...  Öte yandan Hanlar Bölgesi'nin hemen altında, üstelik de 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nın yanı başında Müftülük binası yapılıyor! Şehrin itirazına karşın inşaat durdurulmasın diye binayı öyle çabuk yaptılar ki!.. Geçen gün gördüğümde şaştım kaldım!..

YAPANIN YANINA KÂR KALDI!

Bir arkadaşım not yollamış; "Çelikpalas Oteli'nin arkasına yapılan inşaat yıkılacak! Peki bu zarara yol açanlar yargılanmayacak mı? Neden yapıldı? Neden devam etmedi, kullanıma açılmadı? Milyonlar çöpe gitti. Sorumluların cezası da zaman aşımına mı uğradı?.."

Şimdi yıllar önce Çelikpalas'ı devralan firma sahibinin bir basın toplantısında yaptığı açıklamaları anımsıyorum.

 Arkadaki inşaatı neden almadıklarını sormuştuk. O inşaatın otele uygun olmadığını, yanlış projelendirildiğini, depreme dayanıksız olduğunu, tamamlanıp hizmete açılmasının yeniden yapılmasından çok maliyetli olduğunu anlatmıştı.

Oradaki kamu zararı yıllardır bilinen bir konuydu; inşaat durduktan sonra hatırladığım kadarıyla Emekli Sandığı bünyesinde soruşturmalar açıldı, birkaç kişi disiplin cezası aldı; 36 yıl geçmiş aradan, kim öle kim kala! Kim sebep olduysa yanına kâr kaldı, kalmaya devam edecek!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.