Hava Durumu

Huriye Çetin; 'Kadın girişimci başarı öyküsü'

Yazının Giriş Tarihi: 24.01.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.01.2019 06:00

Erkek egemen bir sektörde firma sahibi olan Huriye Çetin, örnek bir kadın girişimci olarak dikkat çekiyor...

Biri tekstil mühendisi diğeri ise Bursa Uludağ Üniversitesi son sınıf öğrencisi olan iki kız çocuk annesi Çetin'in kendisi de üniversite mezunu... Erkek egemen sektörlere el atan pek çok kadın girişimci var.

Huriye Çetin'i farklı kılan ev kadını iken 44 yaşından sonra iş yaşamına atılması. Otosansit'te Nima AR-GE Otomotiv firmasının sahibi olan Çetin, marş motoru ve alternatör üretiyor. Yurt içi satışlarının yanı sıra İspanya'ya da ihracat yapıyor.

 Çetin'e bu işe nasıl başladığını sordum; şunları anlattı:

 "Babam Süleyman Çetin ile Otosansit'te üretime başladık. Hiçbir makine, tesisat bilgim olmadan motorlarla bire bir karşılaştım. En büyük avantajım 40 yıllık tecrübeyle yani babamla, çalışıyor olmamdı. Usta-çırak ilişkisini yaşadık. İki yıl önce kendisini yitirdik. Kendisini rahmet, saygı ve minnetle anıyorum. İşe ilk başladığım günden itibaren söylediği her parçayı, nerede kullanıldığını, nereden temin edildiği gibi pek çok bilgiyle kaydetmiştim. O defter benim hâlâ rehberimdir..."

'BABAMDAN CESARET ALDIM'

Bir ev kadınıyken böyle bir işe nasıl cesaret ettiğini sordum;

"Bana asıl cesareti veren babam oldu. Elime dişliyi verdi, sanayiye gönderdi, dökümcüye gittim, parça yaptırdım. İşi yapa yapa öğrendim... Siparişleri yerine getirdim, zamanında teslim ettim.

Kaliteli mal ürettik. Bazen garanti dışında olan parçalardaki arızaları da üstlenip tamir ettirdim. Müşteri memnuniyeti ve güvenini en üst düzeyde tutmayı başardım... Satış kadar alış da çok önemli. Tedarikçilere güven vermek gerekiyor, babam 'hep dürüst ol, sallanırsın ama yıkılmazsın' derdi.  Aynen de öyle oldu. İki erkek kardeşim var, Yasin ve Halil Çetin, birbirimize destek oluyoruz..."

Atölyeye girip bizzat çalıştığını da anlattı; ellerinde emeğin mübarek izleri vardı...

'YERLİ ÜRETİM DESTEKLENMELİ'

Erkek egemen bir sektörde karşılaştığı zorlukları sordum; "Aşamadığım bir zorluk olmadı. İşini iyi yaptığın, planlı çalıştığın, siparişi müşteriye zamanında teslim ettiğin, ürününün arkasında durduğun; ikili ilişkileri düzgün tuttuğun sürece zorlanmıyorsun. Yeter ki ekonomi düzgün olsun" dedi.

Sektörün sıkıntılarına değindi:
"Şu anda sektörde pazar sıkıntısı var. Çin mallarıyla rekabet ediyoruz. Onlar daha ucuza mal ediyorlar. Biz de kalitemizle, güvenle öne çıkıyoruz. Çin'in ucuz mallarına karşın firmalar bizden mal almayı sürdürüyor. Ürünümüzün kalitesiyle, garantisiyle, güvenle öne çıkıyoruz.

Ben yerli üreticiyim, yüzde 80 ile yerli üretici belgesi de aldım ama maliyetlerle sıkıntı yaşıyoruz. Türkiye'de ithale dayalı ekonomiden kurtulmak için yerli üretimin, yerli üreticinin daha fazla desteklenmesi gerekiyor. Desteklerin verilme aşamasında da denetim şart."

TOSYÖV BURSA KADIN KOMİSYONU

Ruhiye Çetin'in üye olduğu kuruluşlardan biri de Türkiye Orta Ölçekli Sanayici ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Bursa Destekleme Derneği. Halen başkanlığını Dr. Gül Çiçek Zengin Bintaş'ın yürüttüğü TOSYÖV Bursa'da, Huriye Çetin geçen günlerde Kadın Komisyonu Başkanlığı görevine getirildi. Kadın girişimcilere yönelik çeşitli projeleri önümüzdeki süreçte hayata geçirecekler. Bunlardan biri de ücretsiz ön muhasebe ve para yönetimi eğitim desteği olacak.

Huriye Çetin, kadınların çeşitli kamu destekleriyle iş kurduklarını ancak sonrasında ön muhasebe para yönetimi gibi konularda yeterli donanıma sahip olmadıkları için sıkıntı çektiklerini anlattı:

Çetin, kadının üretime ya da istihdama katılmasının önündeki en büyük zorluklardan birinin bakımını üstlendiği çocuk ve aile büyükleri olduğuna dikkat çekerek "Kreş ve bakımevi sayısının artırılması kadın girişimciliğinin de kadın istihdamının da önünü açacaktır" dedi.  


 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.