Hava Durumu

İşlek caddeler araç ve yaya trafiğine kapatılıyor!

Yazının Giriş Tarihi: 17.04.2020 06:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.04.2020 06:04

Bursa'da artan vaka ve ölüm sayıları kamu yetkililerini yeni tedbirler almaya yöneltti. İl Pandemi Kurulu tarafından alınan kararlar gereği emniyet güçleri tarafından şehrin işlek caddeleri ya tamamen ya da belli saatlerde özel araç ve yaya trafiğine kapatıldı.

İzmir Yolu'ndan Kent Meydanı'na giriş TOMA'larla engellenirken, bazı caddelerde ise bariyerlerle araç girişi önlendi. 

Atatürk Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, Uluyol Caddesi, İnönü Caddesi, Darmstad Caddesi, Haşim İşcan Caddesi gibi pek çok caddede kontrollü bir şekilde belediye otobüsleri ile taksi ve dolmuşların geçişine izin veriliyor... Son gelen bilgiler arasında Çalı Kavşağı'nda da yolun kapatıldığı yer aldı.

Öte yandan edinilen bilgiye göre bu kararlar Valilik başkanlığında oluşan İl Pandemi Kurulu tarafından alınıyor. İl Pandemi Kurulu'nun, yoğunluğun olduğu cadde ve çeşitli kavşakları kimi zaman duruma göre 3 ya da 4 saatliğine kapattırdığı da oluyor.

 Alınan önlemler sonucu kentin işlek cadde ve çarşılarında insan ve araç yoğunluğunun azaldığı gözlemlendi.

İki günlük sokağa çıkma yasağının kalkmasından sonra havaların da iyi gitmesiyle "Evde Kal" çağrılarına uymayan çok sayıda Bursalı sokağa çıkmış ve kentin belli merkezlerinde insan yoğunluğu oluşmuştu.

Özellikle de eski Bursa olarak bilinen Osmangazi'de, Heykel, Cumhuriyet Caddesi, Kent Meydanı, Darmstad Caddesi, Yıldırım'da Tayyareci Mehmet Ali Caddesi'nde (Davutkadı Yeşilyayla civarı) insanların fiziki mesafe gözetmeksizin ve maskesiz sokaklarda dolaştığı da gelen bilgiler arasındaydı.

İNSANLAR SOKAKLARDA GEZİNİP DURUYOR!

Dün mecburen dışarıya çıktım. İncirli Caddesi'nde iki kişiden biri maskesizdi. Maskeli olanların bir kısmının da maskesi çenesinin altındaydı. Yani ceza yememek adına, dostlar iş başında görsün misali takmışlar maskeyi!

Oysa mahalledeki vaka sayıları, Bursa'da nüfus yoğunluğunun yaşandığı tüm bölgelerde olduğu gibi arttı. Nereden biliyoruz? Ambulanslardan!..

Bir apartmanın önüne önce bir ambulans geliyor, herkes pencerelere balkonlara çıkıyor, tedirginlikle kime geldiğine bakıyor. Ardından da birkaç ambulans daha gelip tulumlu sağlık görevlileri inince ve birer birer insanları ambulansa bindirince anlıyoruz ki o apartmandaki dairelerden birinde koronavirüs belirtileri gösteren birileri var...

Bursalıların bir kısmı çalışmak zorunda. Onlar zaten iş yerlerindeler, ortalıkta dolaşmıyorlar. Caddelerde gezinenlerin bir kısmı alışverişe çıkanlar, ama herkesin kendi mahallesinde zincir marketi bakkalı var. Yani tarihi kent merkezinde gidip avare avare dolaşmalarını gerektiren bir durum yok!

Misal, İncirli'de oturuyor, yürüye yürüye Cumhuriyet Caddesi'ne gidiyor. Mollaarap'tan, Maksem'den, Muradiye'den çıkıyor yürüyerek geldiği Atatürk Caddesi'nde geziniyor, mağaza vitrinlerine bakıyor; Orhangazi Parkı'ndaki havuz kenarında oturuyor.

Gelmişken Cumhuriyet Caddesi'ne iniyor, pazar yerinde zaman geçiriyor. Sonra da Çakırhamam'daki merkez otobüs duraklarında yoğunlaşıyorlar. Yürüyerek geldikleri yerden belediye otobüsleriyle evlerine gidiyorlar.

Bazı insanlar, zorunlu bir hal olmamasına rağmen koronavirüsten önce ne yapıyorlarsa aynısını yapmayı sürdürüyorlar.

TOMALAR VE BARİYERLER

Bazı Bursalıların kurallarla uymayışı, koronavirüs tehlikesini umursamayarak kendilerinin, ailelerinin ve diğer vatandaşların yaşamını riske atmaları yüzünden, vaka sayılarındaki artışın sağlık personelinin göğüsleyemeyeceği bir noktaya gelmesini önlemek adına kamu yetkilileri çareyi kentin işlek caddelerini yaya ve araç girişine kapatmakta buldu...

Önceki gün akşamüzeri emniyet güçleri tarafından uygulamaya sokulan kent merkezindeki işlek ana caddelerin araç ve yaya trafiğine kapatılması süreci bugün de devam etti...

Genellikle Osmangazi'de işlek caddelere giriş ve çıkışlar Bursa'da görmeye pek alışık olmadığımız genellikle de TV ekranlarında başka illerdeki toplumsal olaylara müdahaleden aşina olduğumuz TOMA'larla kapatıldı.

Dün de İzmir istikametinden gelen araçların Kent Meydanı'na geçişine izin verilmedi.

En sert tedbirlerin alındığı yerlerden biri de Çarşamba olarak bilinen Darmstad Caddesi. Giriş ve çıkışlar caddeye konulan bariyerlerle ve güvenlik güçleriyle engellendi.

Darmstad Caddesi civarındaki tüm mahalleler Bursa'da Suriyeli nüfusun en yoğun yaşadığı bölge olarak biliniyor. Hafta içerisinde gelen bilgi ve görüntülerde de mahalle halkının 20 yaş altı ve 65 yaş üstü de dâhil olmak üzere sokağa çıktıkları yer alıyordu.

Hatta sokağa çıkma yasağı sırasında yörede oturan, iki minik çocuğu olması nedeniyle sahada olmayan bir gazeteci kızımızın attığı videoda yaşlı bir adamın 6, 7 yaşındaki torununu bomboş caddelerde bisiklete bindirdiği de görünüyordu. 

Günlerden beri evde tıkılan diğer çocuklar ise apartman pencerelerinden kedinin ciğere baktığı gibi bakıyor, aklı erenler de "Ben de sokağa çıkacağım" diyerek ağlıyor ve ter ter tepiniyordu...

 Bu arada gelen bilgilere göre yasak delen dedenin Suriyeli olmadığı ve 2 günlük sokağa çıkma yasağına Suriyelilerin tamamının uyduğu, evlerden çıkmadığı ancak yasak kalktıktan sonra hepsinin yine kendilerini çoluk çocuk yaşlı demeden sokağa atmaya devam ettikleri yönünde!

BELEDİYE OTOBÜSÜ VE TAKSİLERE KONTROLLÜ GEÇİŞ

Öte yandan... Emniyet güçlerinin Atatürk Caddesi, İnönü Caddesi, Uluyol Caddesi, Haşim İşcan Caddesi gibi Osmangazi'nin işlek caddelerine özel araç girişlerini engellediği, sadece belediye otobüsleri taksiler ve dolmuşlara geçiş izini verdiğini öğrendim.

Dün itibarıyla gelen bilgiler arasında Osmangazi'de Atatürk Caddesi, Tarihi Hanlar ve Çarşılar, Cumhuriyet Caddesi, Kent Meydanı, Darmstad gibi yerlerde insan ve araç yoğunluğunda ciddi bir azalma yaşandığı yer alıyor...

Ancak... Osmangazi'nin bazı mahalleleri ile Yıldırım'da koronavirüs salgınında en büyük engel nüfus yoğunluğunun yüksek olması.

Bursa'da koronavirüs vakalarının en çok Yıldırım'da olması da bu yüzden. Yıldırım'da risk yüksek. Zira artık salgının, nüfus yoğunluğu yüksek bölgelerde daha fazla vaka ile seyrettiği biliniyor. Ayrıca Yıldırım ve Osmangazi'de iç göçle gelen nüfusun olduğu mahallelerde insanlar aile apartmanlarında yaşıyor. Konutlardaki nüfus da fazla...

Yani 4 katlı bir apartmanda hatta yanındaki birkaç evde yaşayanlar yakın akraba. Bu nedenle de 1 kişi koronavirüs olduğunda 20, 30 kişiye belki de daha fazlasına bulaştırıyor.

Salgın nedeniyle herkesin işi başından aşmış durumda ama özellikle de Yıldırım'da riskli mahallelerde aile hekimleri, muhtarlar, din görevlileri, belediye yetkilileri ve hemşehri derneklerinin hep birlikte yoğun bir bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışması yapması lazım...

---

YeniDönem mobil uygulamasını Google Play ya da App Store üzerinden indirdikten sonra haberlere dilediğiniz zamanda ve mekan sınırlaması olmadan ulaşabilmenin keyfini yaşayın.

Google Play için tıklayınız!

App Store için tıklayınız!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.