Hava Durumu

'İznik yaşayan antik kent olsun'

Yazının Giriş Tarihi: 03.05.2019 06:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.05.2019 06:09

YeniDönem Gazetesi Genel Müdürü İbrahim Öge, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Turgay Akbulut, Reklam Müdürü Sibel Barutçu ve köşe yazarlarından oluşan ekip olarak İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta'yı ziyaret ettik...

İznik'in sıkıntılarını bildiğini söyleyen Kağan Mehmet Usta "Şimdi işimiz gönül belediyeciliği" derken belediyenin mali durumuna işaret ederek "para olmadığı"na vurgu yaptı. Belediyenin borçlarına yönelik soruyu ise "Borcumuz var. 5 yıl sonra kasada para ile görevi devredeceğim. İznik biraz başıboş kalmış. Üstünler hukuku yoktur, hukukun üstünlüğü vardır. Tutanak tutuyoruz, 'yapmayın' diyoruz. Yapıyorlar.  Tekrar gidip ceza kesmek zorunda kalıyoruz" dedi.

BELEDİYEYE SORULMASI LAZIM

Başkan Usta, İznik'te yapılacak her şeyin Belediye'ye sorulması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Biz ortak akılla herkesin hakkını savunuruz. Giden Kültür Müdürüne 'Bakanımız gelince brandaları kaldırın' dedik. 'Kaldıramam' dedi, kaldırmadı. 'Tarihi eserler yıpranır' diye.  Sonra düşündük, yüzyıllarca yer altında kalmıştı. Bir akademisyene sorduk, o da 'Zaten kendi döneminde toprak üstündeydi' dedi. Bir an önce müzemizin bahçesinin düzenlenmesini istiyoruz. Kültür Bakanlığı'ndan 1,5 milyon lira ödenek çıktı. Yapılacak..."

İZNİK'İN TURİZM POLİTİKASI YOK!

Ardından seçim öncesi vaatlerinde birinci sırada yer alan turizme getirdi sözü:

"İznik'in bir turizm politikası yok. Bu politikanın oluşturulması lazım. Turizmde talebi çoğaltacağız ki yatırımcı gelsin. İznik otelleri 10,5 ay boş, 1,5 ay dolu. Yazık oluyor. Burada turizm politikasını belirlememiz lazım yoksa yapılan tüm tesisler boşa düşer. Kısmetsiz bir dönem yaşanmış, kaynaklar doğru kullanılmamış!"

Bazilika'daki durumu sorduk, çalışmaların durduğuna değinerek şunları anlattı:

 "Bir Fransız üniversitesi botla jeoradar sistemiyle gölün tabanını tarıyor. Bazilika'dan ileride bir tarihi yapı var. Gölde 22 metre derinlikte bir tapınaktan söz ediliyor. Bu ilerde bize dalış turizmi olarak geri dönebilir."

KRAL SARAYI SALONU

Turizm koordinasyon kurulunu oluşturduklarını anlatan Usta 8 kişilik kurulda 3 profesör, 1 doçent, 1 turizm yatırımcısı, İstanbul'dan 2 turizm uzmanı ve kendisinin olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

 "Bazen pratik, bazen de teori bir noktada kalıyor. Biz ikisini buluşturmak istedik. Yıllarca sektörde çalıştım, tecrübem var" diyerek konuya verdiği önemin altını bir kez daha çizdi. Kültür Bakanlığı'nın İznik'i Dünya Mirası için UNESCO'ya aday göstereceğini anlatan Usta, "Ama eksiklerimiz de çok. Roma Tiyatrosu 6 ayda biter deniyor ama bitmez. Arkeoloji iğne ile kuyu kazmak gibidir."

Başkan Usta, Nica maddelerinin İznik'te 325 yılında yazıldığını, İmparator Konstantinus'un çağrısıyla toplanan 1. Konsül'de, İsa'nın insan ile baba-oğul kutsal ruh üçlemesi olup olmadığının tartışıldığını ve bugünkü Hristiyan inancının burada ortaya çıktığını anlattı:

"Kral sarayındaki büyük salonun bulunduğu bölgeyi ortaya çıkartmak için uğraşıyoruz. Eğer gözetleme kulesi ortaya çıkarsa senato sarayı da ortaya çıkar. Hristiyanlıkta hacılık için 10 merkez var, 8'i Türkiye'de, 2'si Kudüs'te" dedi.

2025 yılında Ekümenik Birlik adına İznik'te konsül toplanma olasılığının da gündeme geldiği ziyarette Usta, "Biz bu olasılığı hesaba katarak şehrimizi bu toplantıya hazır hale getirmeliyiz" dedi.

ÇİNLİLERİN İPEK YOLUNA İLGİSİ

Çinliler ile görüşme yaptıklarını anlatan Usta "Çinlilerde 100 milyon zengin var. Biz '5 bin kişi yeter' dedik, onlar '50 bin kişi getiririz' dediler. Bursa'daki otellerde kalıp buraya da gelecekler. Buna ihtiyacımız var. Çinliler İpek Yolu'yla çok ilgililer. Biz buraya kervansaray otel yapalım. Çinlilerle ortaklaşa da olabilir. İpek Yolu'nun 2 köprüsü var, biri Çakırca yolu altında duruyor" diye konuştu..

İznik'in altındaki tarihi kente atfen taşınmasının gündemde olup olmadığına yönelik soruyu ise şöyle yanıtladı:

"İznik'i taşımak mümkün değil, İznik halkı burada yaşamaya alışmış. İznik yaşayan antik kent olur. Bu yedi, sekiz yıldır düşündüğümüz bir projedir. Roma üzerine Bizans, Selçuklu, Osmanlı var. Tarihte İznik Got, Hun akınlarıyla yakıp yıkılmış, yağmalanmış bir kent.  Meşhur Roma yolu yerin 5 metre altında. Roma tiyatrosunun olduğu bölümlerde Roma mimarisiyle yapılan bedestenlerde dükkân ve kafeteryalar olsun. Romalı asker giysilerindeki kişiler hizmet etsin. Yolun üst tarafında Osmanlı eserlerinin bulunduğu bölgede ise Osmanlı mimarisine uygun bedestenler yapılsın, orada da Osmanlı kıyafetleriyle hizmet sunulsun. Milli arkeolojik park ilan edilsin. Neden olmasın. Bu 7, 8 yıldır düşündüğümüz yaşayan antik kent projesidir. 20 yıl önce günde 8, 10 otobüs yabancı turist gelirken bu sayı 2, 3 bine düştü. Oysa İznik'te turist olarak yüz binlerden hatta milyonlardan söz etmemiz lazım."

OTOPARK SIKINTISI

İznik'in en büyük sıkıntılarından birinin de otopark olduğunu anlatan Başkan Usta, "BURBAK ile görüştük, bazı yerleri paralı otopark yapacağız. İki turist otobüsü gelse, trafik kilitleniyor. İznik Merkez'de terminal var, onu taşırsak, orayı da otoparka çevireceğiz" dedi...

Kadın, çocuk ve gençlere yönelik neler yapacağını sorduk, "Başkan vekilim 5 yıllığına Belediye Meclis üyesi Zeliha Peste'dir. Yönetimde devamlılık açısından böyle karar verdik. Bizim çıkış noktamız kadınlar ve çocuklardır. İlköğretimden liseye özel ilgi göstereceğiz. Hedefimiz kızların hepsinin hanımefendi, erkeklerin hepsinin birer beyefendi olması. İznik'te tiyatro yok, sinema yok. 30 yıl önce 4 sinema vardı. Bu tür merkezlerin olması lazım.
Seçimde gördük ki kadınlar İznik'in sorunlarına vakıf, bizi öyle sorularla sıkıştırdılar ki!.. Geleneksel el ürünlerinden gelir temin etmeleri için kooperatif kuracağız. Pazarlamaya destek olacağız..."

MODERN TARIMA GEÇİŞ ŞART

İznik'te tarımsal üretimde de sıkıntı olduğunu modern tarıma geçilmesi gerektiğini savundu:

"12 dönüm elma ağacım var, geçen sene 22 bin lira getirisi oldu, 10 bin lirası masraf. 3 dönümde nektarin var; 3, 4 bin liralık maliyete karşın 35 bin liralık getirisi var. Şimdi kivicilik başladı. 12 dönümden 140 bin liralık gelir elde ediliyor, 4 bin liralık gideri var. 10 ayva, 5 kiraz, 30 armut ağacıyla tarım olmaz. Zeytinliklerin içine meyve dikiliyor.

Tarımsal dönüşümünü yapmış çiftçilerimiz var. Ben bağ ektim mesela. Tarımı turizme peşkeş çekmiyoruz. Dünyada 7 yerde bu iklim var. Ovamız zeytine uygun değil. Tarım amaçlı değişimlere devletin izin vermesi lazım. Yamaçlarda Aydınlar köyünde doktor Sündüz Hanım başlattı, tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştiriliyor. Devlet desteği de var. 5 yılda başarırsalar yüksek köyler için alternatif ürün olacak..."

Her şeye karşın Başkan Usta oldukça umutlu. "Gelecek İznik için güzel olacak" diyor.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.