Hava Durumu

Kadın ve İş Dünyası Çalıştayı

Yazının Giriş Tarihi: 05.11.2018 06:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.11.2018 06:15

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Bursa Temsilciliği tarafından Sheraton Otel'de  "İş Dünyası ve Kadın Çalıştayı" düzenlendi. Toplantının açılışına AK Parti Bursa milletvekillerinden Efkan Ala ile Emine Yavuz Gözgeç ile Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Zehra Sönmez'in yanı sıra Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen KADEM temsilcileri de katıldı.

Toplantıda söz alan milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, "Bizim medeniyetimizde insan, eşrefi mahlukattır. Kadın, erkek ayrım yapılmaksızın aynı haklara sahiptir. Nüfusun yüzde 50'sini kadınlar oluşturuyor, ekonomiye katılmaması düşünülemez. 2002'den bu yana kadınlarımızın sosyal, ekonomik, siyasal hayatın her alanında yer alması için önemli düzenlemeleri hayata geçirdik" derken...

Efkan Ala ise konuşmasında, topyekûn kalkınmada kadınların iş yaşamına katılımının önemine dikkat çekti.

KADEM'in çalışmalarının aktarıldığı sinevizyon gösterimi ile başlayan açılışta konuşan Ar Group Yönetim Kurulu üyesi Şenay Öner, sanayi ve tekstil sektörü öncülüğünü üstlenen Bursa'da kadınlara önemli görevler düştüğüne dikkat çekerek, çalıştaydan çıkacak sonuçların önemli olduğunu söyledi.

KADEM Bursa İl Temsilcisi Hatice Şahin ise şöyle konuştu:

 "İnsanlık tarihi, duruşları ile iz bırakan kadınlarla doludur. Şehirler, medeniyetler kadınlarla doğmuş devam etmiştir.

Kadının elinin, yüreğinin değmediği hiçbir olgu tarihte yer bulmamıştır. Bundan  5 yıl önce kurulduk. 2015 yılında G20 liderler zirvesinde önemli rol aldık. New York'ta BM'de Türkiye'nin sesini duyurduk..."

KADEM Kadın dergisini çıkarttıklarını, çalıştay, kongre ve zirvelerde yer aldıklarını, KADEM'in 45 ilde temsilciliğinin bulunduğunu ve 27 ilde kız öğrenci yurdu açtıklarını anlattı.

Zehra Sönmez ise Büyükşehir Belediyesi hizmetlerini gündeme getirdi. Kadın dostu kentler programını hayata geçiren ilk belediye olduklarına değinerek yürüttükleri çeşitli programları anlattı. BUSMEK sayesinde çok sayıda kadının iş sahibi olduğunu anlattı...

Ayrıca Büyükşehir Belediyesi'nin Zübeydehanım'da doğum yapan kadınların refakatçileri için konaklama hizmeti verdiklerini de söyledi.

ÇALIŞTAYDAKİ MASA KONULARI

Çalıştaydaki masa konuları şöyleydi:

"Devlet Destekleri; İnsan Kaynakları Yönetimi; İş Dünyası ve Eğitim Teknolojisi; İş Dünyası ve Medya İşbirliği; İş Dünyası Genç Bakış; Tanıtım, Pazarlama, Network, Fuar; İş Etiği..."

Masalarda önce sorunlar saptandı, daha sonra elenerek üç ana başlık altında toplandı. Daha sonra üç ana başlıktaki sorunların çözümleri tartışıldı...

Ben de İş Dünyası ve Medya İşbirliği Masası'nda yer aldım. Bizim masanın katılımcı profiline gelince;

Moderatör KADEM Samsun İl Temsilcisi, Meral Kıvırcı'ydı. Uzun yıllar bir özel hastanede iletişim müdürlüğü yapmış, halen 6 yıldır Samsun'da bir medya grubunda çalışıyor.

Genç KADEM üyesi üniversite öğrencisi Beyzanur, Ziraat Fakültesi öğrencisi Sultan Yaşar...  Raf üretimi yapan Madosan AŞ yöneticilerinden Sevgi Saygın, KADEM Bursa İl Temsilciliği Yönetim Kurulu üyesi Şehir Plancısı Leyla Doğan; Hoşseven Ambalaj yöneticilerinden Gülfiye Arabacı; TOSYÖV üyesi ANC Proje Danışmanlık'tan Nur Akan, Genç meklektaşım Bahar Özgün ve bir de ben...

MEDYADA İL KADINI ALGISI

Çok verimli bir toplantı oldu. İş dünyasının başarılı temsilcileri ve gençlerle bir arada fikir alışverişinde olmak güzeldi.

Bizim masada öne çıkan sorunlardan bazıları şöyleydi: Medyanın kadın işverenleri reklam kaynağı olarak görmesi, onların da reklam ve tanıtıma yeterli bütçe ayırmaması; iletişim köprüsünün kurulmaması, medyada iş dünyası kadınlarının magazin figürü olarak yer alması, dizilerde ise olumsuz imajla yansıtılmasıydı.

Medyanın cinsiyetçi haber dili ile dijital medyayı kullanımdaki eksiklikler de gündeme geldi.

Çözüme yönelik ise "medya ile köprüyü oluşturacak basın danışmanı gibi profesyonel istihdamı, yerel basının desteklenmesi, kadın gazetecilerin sayısının artırılması için devlet istihdam desteği; medyanın cinsiyetçi diline yönelik devlet ve gazeteci kuruluşlarının yer aldığı eğitimler düzenlenmesi, reklam ve tanıtım için bütçe ayrılması" gibi öneriler gündeme geldi...

Diğer masalardaki öneriler arasında ise "İnsan kaynakları yönetimi olarak kamu ve özel sektör iş birliğinin olması: İş yeri açan kadınlara desteklerin sürmesi; annelerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, nitelikli ara eleman sıkıntısı. Kadınlara doğum sonrası iş bırakımında tazminat verilmesi, yurt dışındaki ticari ataşeliklerin daha verimlileşmesi, yurt dışı fuarlara katılımın desteklenmesi" gibi çeşitli konular yer aldı.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.