Hava Durumu

Kadının iş gücünde güçlendirilmesi

Yazının Giriş Tarihi: 16.10.2019 06:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.10.2019 06:06

Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği  (BUİKAD) geçen hafta içerisinde  "2020'de Kadının Gündemi" başlığı altında söyleşi düzenledi.
Etkinliğe konuşmacı olarak, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Reyhan Aktar, Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem ve YANINDAYIZ Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yeşildere katıldı.

Açılışta konuşan BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eroğlu şunları söyledi:

"Bizler Bursa'da faaliyet göstersek de sesimizin Türkiye'de ve dünyada yankılandığını biliyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği, iş gücüne katılan kadınların sayısının artması ve kadınların iş hayatında önüne çıkacak engellerin ortadan kaldırılması için çalışan derneklerin çalışmalarını görmekten son derece mutluyuz. Bugün burada oluşturduğumuz sinerjinin kelebek etkisine dönüşerek kadının güçlenmesini sağlayacağına inanıyoruz. Biliyoruz ki kadın güçlenirse Türkiye güçlenir..."

TÜRKONFED'den Reyhan Aktar federasyonun KOBİ, kurumsal, küresel ve kadını önceleyen 5K vizyonuna atıfta bulundu:

 "Kadının öncü rolünü öne çekeceklerini gündeme getirirken, çalışma komisyonlarının bir kadın, bir erkek başkan sistemiyle oluşturulduğunu anlatarak "KOBİ'lere çok önem veriyoruz. Kurumsallaşmayı önceliyoruz. Küresel ekonomiye ayak uydurma ve yenileşmenin yanı sıra iş dünyasında kadınların varlığını hissettirmeyi hedefliyorum. Tün bunları yaparken de kapsayıcı oluyoruz. TÜRKONFED'de 41 kadın derneği var. Amacımız kadının güçlendirilmesi. Dünya en atıl gücünü kadını fark etmiş durumda, kadınların ekonomiye kazandırılması için önlem alıyor."

DEVLET BİREYİ DEĞİL KURUMLARI GÜÇLENDİRİYOR!

"Bu sistem bizi nereye konumlandırıyor" diyen Aktar cevabı da kendisi verdi:

"Dünyada devletler bireyleri değil kurumları güçlendiren yapılardır. Kadınların tek başına birey olarak güçlendirilmesi mümkün değil. Politikayı yönlendiren sermaye sahipleridir. Ekonomik krizlerde mesela bugün ekonomik sıkışma yaşıyoruz. Bir kişi kredisini ödemediğinde devlete gidip 'Ben kredimi ödeyemedim, siz ödeyin' dediğini duyamazsınız. Ama şirketlerin iflas ve konkordato istediğini bilirsiniz!"

YASALARDA HALKIN VE SERVET SAHİBİNİN ETKİSİ

Ve ABD'de yürütülen bir araştırmadan örnek verdi:

"Servet sahibi kişi ya da kuruluşlar bir yasanın geçmesini istediklerinde yüzde 60 başarılı oluyor. Çıkmamasını istediğinde ise yüzde 100 başarılı oluyorlar. Vatandaşın çıkan yasaya etkisi yüzde 30. Çıkmaması için de etkisi yüzde 30. Yani sıfır etki düzeyi var..."
Reyhan Aktar kapitalizmin yan etkilerini çok çarpıcı bir şekilde örnekledi... Ardından şunları söyledi:

"Kamu politikalarına baktığınızda arkalarında çok güçlü sermaye organizasyonu görürsünüz. Güçlü olmanın bir yolu da sivil toplum kuruluşundadır. Adam Smith, Ricardo gibi iktisatçılar kuramlarında kadınları ötelemişlerdi! 930'larda Atatürk'ün vizyonu sayesinde Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmış, ama bu dünyada çok kanlı olmuştur. Mevcut olan sistemler oluşturulurken yok sayılan kadınların görünür olduğu alanlarda yeni yönetim şekilleri ortaya çıkıyor."
Art arda "Biz kadınlar olarak bu sistem bize neyi anlatıyor? Var olabilmek için ne gerekiyor? Sorgulamasını yapan Aktar  "kadınların iş gücünde, iş dünyasında güçlenmesi siyasette de güçlenmesi anlamına geliyor" diyerek noktayı koydu...

Yani kadınların servet sahibi olması da dâhil iş gücünde güçlenmesinin yasaların çıkmasında/ siyasette / karar mekanizmalarında söz sahibi olmasında bir etken olduğunu anlattı...

133 BİN KADIN İŞVERENİN 2 BİNİ TARIMDA!

KAGİDER Başkanı Emine Erdem ise "Bütün kadınlara ulaşmak temel amacımız" diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2020'de KAGİDER'in ev sahipliğinde 2 uluslararası kongre gerçekleştirilecek. Biri Akdeniz Kadın Girişimi; diğeri ise 5 milyon üyesi olan EVSİEM Kadın Girişimi Ağı kongresi, onu da İstanbul'da ağırlayacağız. 2020 yılında ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınma için 4 T yani 4 temel strateji oluşturduk... 'Tarım, teknoloji, toplum ve ticaret' kadın girişimciler ve kadın istihdamı için olmazsa olmaz diyoruz."

 "Türk tarımı çok değerli" diyerek şu bilgileri paylaştı:

"133 bin kadın işveren var, sadece 2 bini tarımda kadın işveren. 878 bin girişimci kadından 252'sini tarım sektöründe kadın girişimci yarışmasında gördük. Kadınlar okuyor ve kırsala geri dönüyor, tarım ve teknolojiyi kullanarak üretim yapıyor. Tarım GSMH'da yüzde 6; tarım ürünlerinin ihracatı da yüzde 6. Tarım. 'Kadını Güçlendirme Stratejik Eylem Planı'nda tarım sektöründe kadının güçlendirilmesine ihtiyaç var, teknoloji olmazsa olmaz"

Erdem KAGİDER olarak sorunların bire bir çözülebildiği YouTube gibi mecralarda dijital görünürlüğün oluştuğu bir ortak ağ kanalı açmak için çalıştıklarını anlatarak "Kadın ustaları görünür kılmalıyız" dedi ve ekledi:

 "Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde 2018 rakamlarına göre 75 bin ihracatçının 5 bin 200'ü kadın. Kadınların dış ticarette bilinçlendirilmesi gerekiyor. Hedefimiz bu sayının 10 bin kadına ulaşması."

ERKEKLERİN FARKINDALIĞINI ARTIRMAK

YANINDAYIZ Derneği'nden Murat Yeşildere de konuşmasında kadın hakları sorununun bir kadın konusu değil, tamamen bir erkek konusu olduğunu söyledi ve dedi ki:

"Ana problem kadınların değişmesi ile bir yere kadar gelişebilir. Asıl kırılmanın erkeklerin değişmesi ve bilinçlendirilmesi ile yaşanabileceğine inanıyoruz. Erkeklerin farkındalığını artırarak toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabileceğini düşünüyoruz.

Dünyada bizim derneğimizin bir örneği de Amerika'da bulunuyor. 2018 yılının mayıs ayında 40 erkek bir araya geldik ve bu derneği oluşturduk. Başkanımızı özellikle bir kadın seçtik. Danışma kurulumuzu tamamen kadınlardan oluşturduk. Tüm çalışmalarımızı erkeklerin daha yoğun olduğu bölgelerdeki erkek egemenliğini kırmak üzerine yapıyoruz..."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.