Hava Durumu

Katı atık bedeli/Dimyat'a bulgura giderken!..

Yazının Giriş Tarihi: 28.10.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.10.2020 06:00

Nilüfer Belediye Meclisi, 2021 yatırımlarını ve mali bütçesini görüştü. Nilüfer Belediye Başkanı önceliğin salgın nedeniyle halk sağlığı hizmetleri olduğuna değindi.

Turgay Erdem, tarımsal üretim ve sosyal belediyecilik çalışmalarını sürdürecekleri mesajını verdi. 2021 gelir bütçesi 505 milyon TL olarak kabul edildi. Bütçede 50 milyon lira katı atık bedeli eksik!

Nilüfer Belediye Meclis toplantısına da katı atık bedeli damgasını vurdu!

Meclis toplantısında AK Parti grubu da katı atık bedellerinden kaynaklanan gelir kaybını nasıl telafi edeceklerini soruyor:

CHP Grup sözcüsü ve Belediye Başkan Yardımcısı Osman Ayradilli şöyle cevap veriyor:

"Katı atık bedellerinin ilçe belediyeleri tarafından toplanması yasal olarak asla mümkün değil. Bir yönetmelik var; katı atık bedeli de su bedeli de aynı yönetmelik çerçevesinde tahsil ediliyor.

 Birini Büyükşehir Belediyesi tahsil ediyor, birini ilçe belediyeleri adına tahsil edip ilçe belediyelerine veriyor. O zaman kendi sıvı atık, pis su kanalizasyon bedelini de almasın Büyükşehir Belediyesi."

Başkan Turgay Erdem ise katı atık bedeli tahsilindeki tavrın ilçe belediyelerine zarar vereceğini ve ilgili yönetmeliğin belediyelere 2020 yılı sonunda kadar süre tanıdığını hatırlatıyor ve Büyükşehir'in katı atık bedelini kaldırmasına itiraz ediyor:

 "Zamanında Büyükşehir Belediyesi çıkan yönetmeliği uygulamış. 9 senedir süregelen Bursa için olumlu gelişmeyi bir günde sonlandırmak doğru mu? Nilüfer 51 bin hektarlık büyük bir alan. Belediye olarak geniş alanda çalışıyoruz. Çöp, budama, hafriyat atıklarını da topluyoruz. Katı atık bedelleri konusunda hükümetimiz bir genelge çıkartırsa ona göre hareket ederiz."

Bu konuyu 28 Temmuz'da yazmıştım. O tarihte katı atık bedellerinin neye göre kimin belirlediğini öğrenmekte zorlanmıştım. Araya taraya, sora sora öğrenmiş ve yazmıştım...

Her ilçe belediyesi meclisi toplanıp her yılsonu katı atık bedellerinin kaç lira olacağına karar veriyordu. Büyükşehir de tahsil edip ilgili belediyelere ödüyordu. Katı atık bedeli dediğimiz şey eskinin çöp parasıydı.

İLÇE KATI ATIK BEDELLERİ FATURADAN KALDIRILINCA!..

 En yüksek katı atık bedeli ise Nilüfer Belediyesi'ninkiydi. Hatta Nilüfer'deki özel okullaras büyük işletme muamelesi yapılıyor ve Osmangazi'de 7 bini aşkın işçinin çalıştığı büyük sanayi fabrikası TOFAŞ bile 5 bin TL katı atık bedeli öderken, Nilüfer'deki özel okullar 5 bin 250 artı KDV ödüyordu!

Muhalefet partilerinin su bedeli üzerinden yaptıkları muhalefet üzerine Büyükşehir Belediyesi katı atık bedellerini faturalara yansıtmaktan vazgeçince de katı atık bedelinin yasal bir zorunluluk olduğunu aslında kaldırılamayacağını ilçe belediyelerinin tahsiliyle yükümlü olduğunu, ancak emlak vergilerinde olduğu gibi tahsilatın düşeceğini yazmıştım. Muhalefet parti temsilcilerinden "Sonuç olarak biz vatandaşın ödeyeceği faturayı ucuzlattık" diye itiraz gelmişti.

Hele CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal'ın bir açıklaması vardı; Bursa nüfusunu su aboneleriyle yani konutlarla eşleştiriyor ve sadece Nilüfer'de 22 lira olan katı atık bedelini tüm ilçelerininkiyle eşleştiriyor; matematiğini de 3 milyon kişiden aynı abone ücretinin alındığını varsayarak yapıyordu...

Oysa katı atık bedelleri konutlarda ayrı, büyüklüğüne göre işletmelerde ayrı ayrı alınıyor. Ayrıca her ilçede belirlenen bedel de farklı. Ben Yıldırım'da 16 lira ödüyorum, ilçelerde de 10 ile 15 lira arasında değişiyor!

Sadece Nilüfer'de 12 bin 240'ı küçük, 81'i büyük, 58'i orta olmak üzere 12 bin 379 iş yeri vardı. Büyük işletmeler 5 bin 250 TL; orta işletmeler 850 lira; küçük işletmeler ise 69 lira 30 kuruş katı atık bedeli ödüyordu...

Çok ilginç! Bursa CHP örgütü ve İYİ Parti teşkilatı su faturasının yüksekliği üzerinden muhalefet yapıyor! AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı da meclis kararıyla atık su bedellerini faturadan çıkartıyor ve Nilüfer AK Partililer de katı atık bedeli telafisini soruyor!

Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak tam da böyle bir şey!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.