Hava Durumu

Koronaya rağmen 23 Nisan'ı kutluyoruz

Yazının Giriş Tarihi: 23.04.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.04.2020 06:00

Bugün 23 Nisan 2020... Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 100. yıl dönümü.

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun.

Ne yazık ki, dünya yakın tarihinin en büyük küresel felaketi Türkiye'ye de bulaştı!

 23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı, çocuklar ve yetişkinler olarak sokağa çıkma yasağı nedeniyle evde geçireceğiz.

Çocuk bayramıdır, çünkü Cumhuriyet'i geleceğe taşıyan çocuklardır...

Şehrengiz dergisinin 2016 yılı Nisan sayısında 23 Nisan ile ilgili Asuman Kurt Öge "Milli birlik ve bütünlüğümüzün ifadesi/En güzel bayram 23 Nisan'da kutlanandır" başlıklı bir araştırma/inceleme çalışması yer alıyordu.

Asuman Kurt Öge şunları yazmıştı:

"Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 23 Nisan 1924'te bu günün bayram olarak kutlanmasını söylemiş ve sonrasında bu bayramı 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' adı altında çocuklara armağan etmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk milli bayramı 23 Nisan o tarihten sonra çeşitli etkinliklerle kutlanırken, 1927 yılında Türkiye Himaye-i Eftal Cemiyeti'nin (Çocuk Esirgeme Kurumu) öncülüğünde geniş kapsamlı kutlama olmuştur..."

Ve ardından Cemiyet'in Bursa kutlamalarını da aktarmıştı:

"O yıl Bursa'da da Himaye-i Eftal Cemiyeti şubesinin etkinliklerinde kutlama için bir araya gelen çocuklarla önce Vilayet, Türk Ocağı, Halk Fırkası ve Muallimler Birliği ziyaret edilmiş, sonra da çocuklar için düzenlenen eğlence programları, ücretsiz sinema gösterileri ve otomobil turlarıyla bayram kutlamaları devam etmiştir. Dünyada çocuklara hediye edilen tek bayramdır..."

Asuman Kurt Öge'nin hazırladığı araştırma dosyasında Bursa'da kutlanan 23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na dair pek çok bilgi ve görsel de yer alıyordu...

Bilen bilir, eski bir Bursa Mahallesi'nde Kayhan'da, eski bir Bursa sokağı olan Kirişçikızı Çıkmazı'nda doğdum büyüdüm.

Babaanne tarafından yüzlerce yıllık Bursalıyım.

Atatürk İlkokulu'nda okudum. Ben ve yaşıtlarımızın en büyük şansı, öğretmen liselerinden yetişen Cumhuriyet öğretmenleri tarafından eğitilmemizdi!..

Bayramları bayram gibi kutlardık. En görkemlisi de 23 Nisan olurdu.

Atatürk Caddesi'nde muazzam bir kortej oluşurdu. Caddenin sağı solu Bursalılarla dolardı.

Taş devrinden günümüze çağlar, Kurtuluş Savaşı başta olmak üzere Anadolu tarihi, çiçekler, meslekler simgelenirdi. Mutlaka Cumhuriyet'i temsilen bir 23 Nisan prensesi de olurdu. Hepimiz ona çok özenirdik.

İlkokul 1. sınıftan itibaren hep katılmıştım çeşitli kostümlerle. Ama en çok iz bırakanı Asur kızı giysisi ile katıldığım 23 Nisan'dı. 4. ve 5. sınıflarda izci olarak trompetimle kortejde yerimi almıştım.

Bursa bu kadar büyümemişti: Şehir küçüktü ama yüreklerimiz büyüktü, büyüklerimizi sayar, küçüklerimizi korurduk.

Köylerde de okullar vardı: Tüm milli bayramlar köylerde de büyük bir coşkuyla kutlanırdı.

2000'li yıllardan sonra bir şeyler değişti! Milli bayramlar ötelenmeye başlandı! Kimi zaman kutlamalar ertelendi!..

23 Nisan Bayramı FETÖ'cülerin icadı olan başka bir haftayla gölgelendi. Yıllarca İslam ülkelerinin hiçbirinde olmayan bir şekilde 23 Nisan'ın denk geldiği hafta 'Kutlu Doğum Haftası' olarak kutlandı. Yerel yönetimler, günler öncesinden tüm reklam panolarında kutlama ve etkinlik ilanlarına çıkıyorlardı. 15 Temmuz kanlı darbe teşebbüsünden sonra ise hafta senenin başka bir ayına kaydırıldı.
Sanki son yıllarda yeniden milli bayramların ortak değer olduğuna yönelik bir anlayış söz konusu!..

Bu akşam da hep birlikte evlerimizden İstiklal Marşı'nı söyleyeceğiz.

Her devletin bir kuruluş, kurtuluş öyküsü simgesi vardır. Milli bayramlar da onlardan biridir. Toplumun çimentosudur, bir arada tutar...
Bu ülkede milyonlarca insan milli bayramların bayram gibi kutlandığı bir çocukluktan geldi. Toplumsal bilinçte kaydı var.

Öyle kolay kolay silinmez!.. 

ÇOCUKLAR BAYRAMA EVLERİNDE HAZIRLANIYOR

Sokağa çıkma yasağında çocuklar evlerinde hazırlanıyor bayramlarına...

23 Nisan coşkusu bu defa evlerin içinde yaşanıyor, pencerelerine yansıyor bayram süslemeleri...

23 Nisan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılış yıl dönümüdür...

İşgal altındaki Anadolu topraklarında Milli Mücadele'nin Başkomutan Mustafa Kemal önderliğinde Meclis ile taçlandığı, yepyeni bir döneme açıldığı gündür...

Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk'ta TBMM'nin kuruluş sürecini uzun uzun anlatır. 23 Nisan, 1921 yılından itibaren bayram olarak kutlanmaya başlamış ve 1929 yılında da Atatürk tarafından çocuklara emanet edilmiştir...

Unutmayacağız! Nefesimiz yettikçe hatırlayacağız, hatırlatacağız!..

BİR GARİP SORUŞTURMA!

23 Nisan 1920 ilk milli bayramımızdır.

Egemenlik bayramıdır... Çünkü egemenlik padişahtan alınıp halka verilmiştir.

Eğitim-İş Bursa Şubesi Başkanı Özkan Rona'nın sayfasında görmüştüm...

Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü; bir velinin (!) şikâyeti üzerine bir öğretmene, öğrencilerine "23 Nisan neşeyle doluyor insan" çocuk şarkısının içinde "Padişah kovuldu" ifadesi yüzünden soruşturma açmış!

Bu şarkıyı onlarca yıldır bu ülkenin çocukları okur... 

Aslında haklı adamlar; kovulmamış! Düşman güçlerinin zırhlısına binerek arkasına bakmadan ülkesini terk ederek kaçmış!..

Düşmanın zırhlısına binip kaçmak, kovulmaktan bin kez beter bir şey! Şarkıda "kovdu" değil de "Düşmanın zırhlısına binip kaçtı" deseymiş daha mı güzel olacakmış?
Mustafa Kemal Atatürk, asmamış, esmemiş, kaçırtmış!..

Nasıl? Ülkeyi başta Yunan olmak üzere tüm düşman işgalinden temizleyerek! Peki ne deseymiş! "Biz ülkeyi kurtardık, sen de düşmana boyun eğdin, gel şimdi başımıza geç! Biz halka verdiğimiz egemenliği sana veriyoruz, buyur al mı?"

Padişah, 17 Kasım 1922'de sabah 04.00'te Kızılhaç ambulansına binerek İngilizlerin korumasında Yıldız Sarayı'ndan kaçıyor. Rıhtıma, orada bekleyen istimbotla İngiliz Malaya zırhlısına binerek Malta'da soluğu alıyor. Hadi bunu veli bilmiyor; her biri üniversite bitirmiş yöneticiler de mi bilmiyor?" Çocuk şarkısındaki "Padişahı kovdu" sözcüğünü sorgulamanın ucu çok açıktır! Kurucu felsefeye kadar gider!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.