Hava Durumu

Kovid gölgesinde 23 Nisan!

Yazının Giriş Tarihi: 23.04.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.04.2021 06:00

Bugün 23 Nisan 2021... Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 101. yıl dönümü. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun...

Geçen sene 23 Nisan'ı evlerde kutlamıştık. Açıkçası 2021 23 Nisan'ında kovid-19 salgınının azalacağını ya da biteceğini ve resmi bayramların özgürleşeceğini düşünmüştüm! Ne yazık ki öyle olmadı, bu yıl da kapanma var!..

 Geçen sene anne ve babalar çocuklarıyla birlikte hazırlık yapmıştı. Sokaklar, caddeler, okullar yerine evler bayram yerine dönmüştü.  

2020 yılı 23 Nisan'ında kovid-19 vaka sayısı kaçtı biliyor musunuz?

3 bin 116! Şimdi 20 kat fazla; 60 binlerin üstünde seyrediyor!..

KAPANMA GEREKLİYDİ! AMA...

Şimdi vakalar ve temaslılar o kadar çok ki! Vaka sayısı 100 binde 500'ün üstüne çıktı. 12-14 günlük vaka sayısının 30 bine yakın olduğu biliniyor...

Temaslıları da eklediğinizde karantinadaki insan sayısı 100 bine yaklaşıyor. Her birinin akrabalarını, arkadaşlarını, dostlarını eklediğinizde kent nüfusunun neredeyse üçte birinin kaygı eşiğinin yüksek olduğu görülecektir...

Bu yüzden 23 Nisan'dan itibaren başlayacak olan 3 günlük kapanmayı doğru ve yerinde buluyorum. "Neden 23 Nisan'da kapanma geldi?" diye itiraz edenler de var; "Yetmez, bir ay kapanma olsun" diyenler de!

İtiraz gerekçelerine mazeret olan yüzlerce kişinin katıldığı, siyasilerin de hazır bulunduğu cenaze törenlerini de doğru bulmuyorum!..

Vatandaşa fiziki mesafeye dikkat etmesi, kalabalıklardan uzak durması öneriliyor...

Vatandaşın cenaze namazı 30 kişiyle kılınırken, yüzlerce kişilik ayrıcalıklı cenaze törenleri düzenleniyor!

Böyle olunca da haliyle insanlar mukayese edip itiraz ediyor!..

ŞEHRENGİZ'DE ASUMAN KURT ÖGE'NİN 23 NİSAN ARAŞTIRMASI

Velhasıl buruk bir 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutluyoruz... Şehrengiz dergisinin 2016 Nisan ayı sayısında Asuman Kurt Öge'nin "Milli birlik ve bütünlüğümüzün ifadesi/En güzel bayram 23 Nisan'da kutlanandır" başlıklı bir araştırma/inceleme çalışması yer alıyordu. Çok güzel bir araştırmaydı.

Asuman Kurt Öge şunları yazmıştı:

"Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 23 Nisan 1924'te bu günün bayram olarak kutlanmasını söylemiş ve sonrasında bu bayramı 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' adı altında çocuklara armağan etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk milli bayramı 23 Nisan o tarihten sonra çeşitli etkinliklerle kutlanırken, 1927 yılında Türkiye Himaye-i Eftal Cemiyeti'nin (Çocuk Esirgeme Kurumu) öncülüğünde geniş kapsamlı kutlama olmuştur..."

Bursa'daki 23 Nisan kutlamalarına dair ise şu bilgileri paylaşmıştı:

"O yıl Bursa'da da Himaye-i Eftal Cemiyeti şubesinin etkinliklerinde kutlama için bir araya gelen çocuklarla önce Vilayet, Türk Ocağı, Halk Fırkası ve Muallimler Birliği ziyaret edilmiş, sonra da çocuklar için düzenlenen eğlence programları, ücretsiz sinema gösterileri ve otomobil turlarıyla bayram kutlamaları devam etmiştir. Dünyada çocuklara hediye edilen tek bayramdır."

Bursa'da eskiden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Atatürk Caddesi'nde kutlanırdı. Okullar kortej halinde resmigeçit yapardı. Tüm kutlamalarda mutlaka bir gelin olurdu. Tüm kızlar ona gıpta eder, kıskanırdık. Vatandaşlar caddenin iki yanını tıka basa doldururdu. Çocuklar çağların, Türk tarihinin, Cumhuriyet'in, Kurtuluş Savaşı'nın, mevsimlerin ve çiçeklerin, böceklerin, sporcuların, mesleklerin yansıtıldığı kostümlerle yürürlerdi... Büyük bir coşku hâkimdi.

23 NİSAN, SALGIN ÖNCESİNDE DE YILLARCA GÖLGELENMİŞTİ!

1970'li yılların ilk yarısından sonra şehir büyüdü. 23 Nisan kutlamaları Atatürk Stadyumu'na taşındı... 2000'li yıllardan sonra ise kutlamalarda coşku değişti. Halk oyunları şenliğine dönüştü. Eskinin görkemli kutlamaları ve çok yönlülüğü gitti! Sonrasında kutlamalar açık alanlardan okullara sıkıştırıldı!..

Ve 23 Nisan Bayramı FETÖ'cülerin icadı olan başka bir haftayla gölgelendi! Hiçbir İslam ülkesinde olmadığı şekilde 23 Nisan'ı da kapsayan günler 'Kutlu Doğum Haftası' ilan edildi!..

 Yerel yönetimler günler öncesinden şehri Kutlu Doğum Haftası kutlama afişleriyle donatıyorlardı. 15 Temmuz kanlı darbe teşebbüsünden sonra ise hafta iptal edildi, senenin başka bir ayına kaydırıldı.
Yani 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı koronavirüs'ten önce FETÖ'cüler gölgelemişti!..

ATATÜRK'ÜN 23 NİSAN'A DAİR SÖZLERİ

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 23 Nisan'a dair bazı sözleri şöyle:

"Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millî egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir."

"Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir."

"Aziz milletimizin yokluklar ve güçlükler içerisinde istiklal mücadelesinde gösterdiği azim ve kararlılık, bugün daha çağdaş bir Türkiye için ortaya koyduğumuz çabanın da ilham kaynağıdır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nız Kutlu Olsun."

"23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, dünya üzerinde benzeri bulunmayan bir anlayışla iki farklı ve önemli unsuru bir arada taşıyan milli bayramımızdır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız kutlu olsun."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.