Hava Durumu

Kurallara uyanlar ve uymayanlar

Yazının Giriş Tarihi: 05.06.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.06.2020 06:00

Koronavirüs yasakları birer birer kalkıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyeleri sosyal mesafeye, maskeye ve el hijyenine dikkat edilmesi konusunda sürekli uyarıyor.

Yeni normalleşme deniyor da toplumun bir kısmının bundan anladığı eskiye dönüş oldu!
İnsanlar dünyaya durdukları yerden bakar. Örneğin işverenseniz, çıkarınız işçiye daha az ücret vermektir; emekçiyseniz daha fazla ücret almayı daha insani yaşamayı istersiniz. Bu kural hiç değişmez.

Mesela... Nilüfer'den şehre baktığınızda algıladığınız dünya ile Bursa'nın gerçeği örtüşmez. 2019 yılsonu verilerine göre, Bursa'da 3 milyon 56 bin kişi yaşıyor (175 bin Suriyeli sığınmacı hariç!)
Merkez ilçelerinden Osmangazi'de 876 bin; Yıldırım'da 657 bin, Gürsu'da 93 bin, Kestel'de 63 bin olmak üzere toplamda 1 milyon 690 bin kişi yaşıyor. Nilüfer'de ise 465 bin kişi!

 65 YAŞ ÜSTÜNÜN İSYANI

Nilüfer'de sosyoekonomik açıdan eğitim ve gelir düzeyi yüksek, meslek sahibi, kültür ve sanatla ilgili kesimin yaşadığı biliniyor.

 Hoş onlar da uzaydan gelmediler. Diğer merkez ilçelerdeki okuyan, meslek sahibi ve belli gelir düzeyine sahip olan kişiler Nilüfer'e taşındı. Nilüfer'in köyleri hariç 40 yıllık Nilüferli yoktur!

Tüm bu yasaklar süresince, Nilüfer'de yaşayan 65 yaş üstü ve 20 yaş iken sonradan 18 yaş altı olan kişilerin büyük çoğunluğu kurallara ve yasaklara uydu. Bu yüzden de pozitif vaka sayısı nüfusu 93 bin olan Gürsu'dan bile çok daha azdı!

 Pandemi kısıtlamaları süresince eğitim düzeyi yüksek kesim aslında her ilçede "Evde kaldı." Nilüfer'de ve Osmangazi'de sitelerde yaşayan vatandaşların polis açısından da denetimi daha kolaydı.
Ama şehrin çarpık yapılaşan bölgeleri için aynı şeyi söylemek mümkün değil!

İNCİRLİ'DEN BEŞEVLERE AHVAL!

Geçen hafta Beşevler'e taksiyle gittim. İncirli Caddesi'nde herkes sokaktaydı. Çoluk, çocuk, genç, 65 yaş üstü dâhil! Çok az insanda maske vardı. Keza Şehreküstü'nde ve Altıparmak Caddesi'nde insan yoğunluğu vardı, ama maske takanlar çoğunluktaydı.

 Kükürtlü'de caddede tek tük insan görür olduk. Çekirge'de sadece Devlet Hastanesi'nin orada çok az kişi vardı. Dobruca'da dışarıda insan görmek bile mümkün değildi, araç bile azdı. Beşevler'e, Çamlıca Caddesi'ne geldiğimizde de dışarıda çok az insan vardı, olanlar da maskeliydi. Taksi sürücüsü bile fark ederek "Abla görüyor musun, burada kimse yok caddede, sokakta!" dedi.
Geçen pazar günü sarı basın kartım olduğu için yasakta dışarı çıktım. Yine yasağa takılmayan arkadaşlarla birlikte Hamamlıkızık taraflarına gittik.

Navigasyon dolaştırması yüzünden Yıldırım'ın çarpık yapılaşan arka mahallelerinden, ara sokaklardan geçtik. Çocuk ve gençler sokaktaydı. Kızlar evcilik oynuyordu, erkek çocukları futbol! 90 yaşındakiler dâhil olmak üzere herkes güzel havanın keyfini çıkartmak üzere dışarıdaydı.

KURALLARA UYANLAR TEPKİLİ, UYMAYANLARA HAVA HOŞ!

Şimdi... Sokağa çıkma kısıtlamasına isyan eden 65 yaş üstü kesim var ya! Hani sosyal medyada da sayfa açan ve giderek dozu artan şekilde tepki gösteren, isyan eden... İşte onlar sokağa çıkma yasaklarında kurallarına uyanlar! Eminim, yasaklar kalktıktan sonra da kurallara uyacaklar.

Ama bunu tüm 65 yaş üstü için söylemek mümkün değil! Bakın, kurallara uymayanlar zaten yasak delip sokağa çıktıklarından dolayı kurallara uyanlar gibi bunalmadılar: Laf olsun diye söylenenler hariç öyle aman aman isyan ettikleri yok!

Sadece bizim mahallelerde namaz kılmaya giden ve cami bahçesinde oturarak akranlarıyla sosyalleşen yaşlı erkekler sıkıntılı. Onlar da ara sokaklarda geziniyor, hava karardığında markete gidiyor. Hatta 75 üstü yaşlılar telefonla görüşüp buluşuyor, ellerine birer minder alıyor, apartman boşluklarında merdivenlere oturup sohbet ediyorlar.

EKMEK ALMAYA GİTME VE KIYAFETLE GENÇLEŞME HİLESİ!

 Daha sosyal olan yaşlı kadınlar ise koronavirüs salgınının en azgın döneminde bile birbirlerine oturmaya gittiler.

Bizim mahalledekiler, sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde, evden poşette ekmeklerle çıkıp, "Fırından geliyorum" ayağına yürüme mesafesindeki yakınlarına gittiler.  

69 yaşındaki bir kadının sokağa çıkma hilesini yazayım da gülün!.. Markette tanıştık, "Gelin akıl etti, genç işi manto, örtü ile spor ayakkabısı verdi. Sokağa çıkarken onları giyiyorum. Krem de verdi, bu yaştan sonra onu da sürüyorum. Yüzümde de maske var zaten. Bugüne kadar da hiçbir polis çevirmedi..."

TEHLİKE GEÇMEDİ!

65 yaş üstü ve 18 yaş altı yasakların kalkacağına dair kamuoyunda yoğun bir beklenti var. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önceki gün yaptığı açıklamada Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınacağını söyledi. Kim bilir, belki de bugün itibarıyla yasak kalkmış da olabilir.

 Ancak dün görüştüğüm pek çok hekim 65 yaş üstüne yönelik riskin hâlâ sürdüğüne vurgu yaptı.

 Hepsi de söz birliği etmişçesine "Bursa'da koronavirüsten hastanede yatanların çoğunun, yoğun bakımda tedavi edilenlerin ise büyük çoğunluğunun 60 yaş üstü önceden kronik hastalığı olan kişiler olduğu, Bursa'daki ölümlerin de büyük kısmının bu yaş grubunda gerçekleştiğini; hâlâ yeni vakaların geldiğini" söylediler...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.