Hava Durumu

Lions kulüpleri ve Alzheimer Konuk Evi

Yazının Giriş Tarihi: 27.07.2019 06:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.07.2019 06:07

Lions 118 K Yönetim Çevresi Federasyonu Başkanı Nükhet Buzcular Tuzlacıoğlu ve üyelerden oluşan bir heyet YeniDönem gazetesini ziyaret etti.

Güney Marmara'nın yanı sıra çeşitli Anadolu ve Karadeniz illerindeki Lions kulüplerini de kapsayan 118 K Yönetim Çevresi Federasyonu Başkanlığı'na 1 Temmuz'da Nükhet Buzcular Tuzlacıoğlu seçilmişti.

21 yıldır Koza Lions Kulübü üyesi olan Tuzlacıoğlu görevi Dursun Özbey'den devralmıştı. Nükhet Buzcular Tuzlacıoğlu ile projeleri üzerine konuştuk...

"Öncelikle tüm Lions kulüpleri olarak hizmete odaklanacağız" diyor...

Tuzlacıoğlu federasyon olarak önlerindeki en acil hizmetin, 31 Aralık 2019 itibarıyla tamamlayıp Nilüfer Belediyesi'ne teslim etmekle yükümlü oldukları Nilüfer Belediyesi Ercan Dikencik Lions Alzheimer Hasta Konuk Evi'ni bitirmek olduğunu anlattı...

Ve şunları söyledi:

"Tüm kulüplerimiz gelir getirici projelerimizi buraya aktarıyorlar. 21-22 Eylül'de Balat Ormanı'nda bir Lions şenliği düzenlemeyi planlıyoruz. Çeşitli yarışmalar, foto ralli, foto motor gibi yarışmalar olacak. Halka açık olan etkinlikte kulüplerin ürettiği çeşitli ürünler de stantlarda satışa sunulacak. Tüm Bursalıları bu etkinliğimize davet ediyoruz. Sonuçta alzheimer toplumun her kesimini etkileyen bir hastalık...

Önümüzdeki birkaç ay boyunca Nilüfer Belediyesi, Ercan Dikencik Lions, Alzheimer Hasta Konuk Evi'ni bitirmek adına var gücümüzle çalışacağız. En önemli işimiz bu.

Beş yıldır süren bir inşaat. Çok geniş bir alanda yürüyor, 6 bin 500 metrekare üzerinde 3 bin 500 metrekarelik bir inşaat alanı var. Hem gündüz bakımevi hem de tam zamanlı bakımevi var. Biz inşaatı bitirdikten sonra Nilüfer Belediyesi tarafından işletilecek...  Türkiye'nin en büyük alzheimer konuk evlerinden biri olacak..."

Neden Alzheimer Konuk Evi projesine girişmişlerdi? Tuzlacıoğlu'na sordum; "Çağımızın hastalığı, o kadar çok üyemizin ailesi bundan muzdarip ki!.. Katlanarak büyüyen bir hastalık ve tam tedavisi de yok. Toplumun ihtiyacı bizi bu yöne yönlendirdi" dedi.

Gerçekten de desteklenmesi gereken, önemli bir ihtiyacı karşılayacak olan bir proje...

Ardından da proje ve hizmet bakış açısını gündeme getirdi:

"Uluslararası bir sivil toplum kuruluşuyuz ama biz her zaman kendi insanımıza hizmet ediyoruz... Daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz. Kendimizi kamuoyuna doğru biçimde hizmetlerimizle tanıtmayı hedefliyoruz..."

Lions kulüplerine isteyen herkes üye olabiliyor muydu?

Şöyle yanıtladı:

"Biz dernek statüsündeyiz. Dernekler Yasası'na koşullara uyan herkes üye olabilir. Ancak bir üyemizin referans olmasını tercih ediyoruz..."

Ve diğer projeler hakkında bilgi verdi:

"Kadına ve çocuğa şiddeti önleme projemiz var... Tüm Türkiye'de Lions kulüpleri birlikte uygulayacaklar. Toplumsal ve bireysel istismarı önleme, özellikle de çocuklara ve kadınlara her türlü şiddeti önlemeye yönelik bilinçlenme ve seminerler verilecek. Rehabilitasyon sürecine de daha sonra girilecek.

Projenin başında da Prof. Dr. Şevki Sözen var. Onun önderliğinde her yönetim çevresinde uygulanacak, tek tip bir proje olacak. Halkı bilinçlendirmeye yönelik bir proje...

Buna hemen başlıyoruz. Bu dönemin projesidir. Eylül, ekim ayları gibi başlayacak. 30 Haziran'a yani dönem sonuna kadar sürdüreceğiz. Mümkün olduğu kadar çok kişiye ulaşmayı hedefliyoruz...

Tüm dünyada uyguladığımız 5 ana hizmet projemiz var. Çevre, açlık, göz sağlığı, çocuk kanserleri ve diyabet... Bu projeleri de kendi bölgemizde önümüzdeki dönem uygulayacağız... Bunlar daha ziyade bilinçlendirmeye yönelik bir çalışma.

Bunlar için paraya gerek yok. İnsan kaynağı önemli. Kulüplerimizde de bu anlamda yeterli donanımda insan kaynağı var."

ÇAĞIN HASTALIĞI: ALZHEİMER

Lions kulüplerinin hayata geçirme yolunda büyük uğraş verdiği Alzheimer Konuk Evi aslında çok önemli ve gerekli bir proje...

İnsan ömrünün uzaması ve yaş ortalamasının artmasıyla birlikte alzheimer'a yakalanan hasta sayısı da katlanarak artıyor.
Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Haşmet Hanağası yaptığı bir açıklamada şunları belirtiyor:

 "Ülkemizde olduğu gibi hızla yaşlanan toplumlarda, alzheimer hastalığı ve diğer demans (bunama) hastalıkları, maalesef ki en sık görülen sağlık problemleridir.

Alzheimer hastalığı, demans hastalıklarının yaklaşık üçte ikisinin sorumlusudur ve dünyada her 3 saniyede bir hastaya demans teşhisi konuluyor.

Her 20 yılda demanslı hasta sayısı ikiye katlanıyor ve günümüzde 50 milyon civarında olan hasta sayısının 2050 yılında 152 milyona çıkması öngörülüyor..."

Dünyada her üç saniyede 1 bunama teşhisi konuluyor. Türkiye'de de yaşlı nüfusun arttığı illerde artış oranının 20 yıl içerisinde 5 kat artması bekleniyor.

Türkiye'de 600 bin ailenin alzheimer ile mücadele ettiği varsayılıyor. Ancak kayda girmemiş çok sayıda vakanın da olduğu biliniyor.

Bireyin alzheimer'a yakalanmasında yaş kadar kalıtım da önemli bir risk. DNA çözümlemeleri sonrası risk taşıyıcı genlerin yanı sıra tanımlayıcı genler de varsa kişi alzheimer'a tutulabiliyor. Onun dışında bilinen nedenleri arasında alüminyum gösteriliyor... Ayrıca 40'lı yaşlarda da alzheimer olan hastalar var.

Alzheimer'da erken teşhis çok önemli. Kesin tedavisi olmasa da süreç uzatılıyor, hastanın yaşam kalitesi kısmen de olsa düzeltiliyor.

Bu aynı zamanda hasta yakınlarının da yaşam kalitesinin düzeltilmesi anlamına geliyor. Zira alzheimer hasta yakınları da hastalıktan dolaylı olsa da ağır biçimde etkileniyor...

Çok sevdiğiniz anneniz ya da babanızın her gün beyninden bir çekmecenin kapandığını görüyorsunuz ve elinizden bunu durdurmak için hiçbir şey gelmiyor.

Yürüyebilen alzheimer hastaları sokakta kayboluyor. Anneniz, bir süre sonra sizi anneniz sanıyor. Sizi unutuyor, yemek yemeyi unutuyor, yürümeyi unutuyor, en sonunda da nefes almayı unutuyor... Böyle bir zorlu süreç!.. 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.