Hava Durumu

LÖDER yararına Kadın ve Umut Sanat Haftası

Yazının Giriş Tarihi: 19.02.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.02.2020 06:00

Bu yıl 4'üncüsü düzenlenecek olan Bursa Kadın ve Umut Sanat Haftası 24 Şubat'ta başlayacak; 9 Mart'ta sona erecek... Bu yıl "Kadın ve Erkek El Ele" temasıyla ve Bursa Lösemili Çocuklara Yardım Derneği (LÖDER) yararına düzenlenen hafta kapsamında pek çok atölye çalışması, sergi ve söyleşi gerçekleştirilecek.
Bursa Çekirge Gönlüferah Otel'de düzenlenen basın toplantısında Bursa Kadın ve Umut Sanat Haftası Platformu Koordinatörü Deniz Nuray Türkmen daha önce gerçekleştirilen etkinliklere atıfta bulundu:

"2016 yılında Huri Aykut Ülker ile başlayan sergi çalışmaları geniş kapsamlı sanat etkinliklerine dönüştü. 2017 ve 2018 yıllarında Bursa Kadın ve Umut etkinlikleri plastik sanatlar sergileri gerçekleşti. 2017 yılında Mor Salkım Derneği; 2018'de Bursa Anneler Derneği; 2019'da UÇİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği yararına düzenledik.

2020'ye geldiğimizde Kadın ve Umut Sanat Platformu'nun yönetimini oluşturduk. Tüzüğümüzü yazdık. Ülkemize, şehrimize, sanata, sanatçıya faydalı olmak ve dayanışmak için bir araya geldik. Bu yıl 'Kadın Erkek El Ele' dedik. Etkinliğimize erkek sanatçıları da davet ettik. Yurt içinden, yurt dışından ve Bursa'dan pek çok sanatçı katkı sağladı. Kadın, erkek el ele Bursa Akademik Odalar Yerleşkesi'nde (BAOB) olacağız. Sergide satılan eserlerden, workshop atölyelerinden ve hibe edilen eserlerden elde edilen gelirlerle Bursa LÖDER Rahime Gazioğlu Hasta Konuk Evi'ne katkı sağlayacağız..."

Türkmen'in destek ve sponsorlukları nedeniyle teşekkür ettiği kuruluşlar şunlar:

"Nilüfer Belediyesi, BAOB; Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi, Ada Sanat, Femin & Art, İzmir Güzelbahçe Belediyesi, Atanur Erol Meriç Resim Atölyesi, Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN), Artı Sanat, Love & Art Sanat Galerisi, Bursa Kent Konseyi Ressamlar Çalışma Grubu, Gönlüferah Oteli."

Bursa Kadın ve Umut Sanat Platformu yönetim kurulu ise "Deniz Nuray Türkmen, Meral Kuru, Mine Tülek, Esin Saydam, Rıdvan Özgür, Atanur Erol Meriç, Canan Ekinci Yılmaz, Oya Öncel Aygün ve Necla Özkaplan Yörüklü'den oluşuyor...

ON BİNLERCE HASTA YAKININA HİZMET

Toplantıda söz alan LÖDER Başkanı Bursa Uludağ Üniversitesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Adalet Meral Güneş ise çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Güneş dedi ki:

"1994 yılından beri bursa LÖDER olarak amatör ruhla çok hizmet verdik. Hâlâ da aynı amatör ruhla  çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bursa Uludağ Üniversitesi, Güney Marmara bölgesine hizmet eden bir merkez. Çevre illerden, şehir dışından ilçelerden gelen çok sayıda hastamız var. Çocukları tedavi olan ailelerin kalacak yeri yoktu. Sebahattin Gazioğlu ve ailesinin katkılarıyla 2011 yılında hasta konukevimiz hizmete girdi.

Bugüne kadar 30 bin kişi, 60 bin konaklama yaptı. Sağlıklı ve güvenli kalacak yeri olmayan kişiler ya tedavi olamıyor ya da tedaviyi yarım bırakıyor. Pek çok hastamızın yakını 'Burası olmasaydı biz ne yapardık?' diyor. 40 gün radyoterapi alacak kişi kalacak yeri yoksa ne yapsın?"

BUÜ HEMATOLOJİ VE ONKOLOJİ MERKEZİ'NDE 50 KÖK HÜCRE NAKLİ

Prof. Dr. Adalet Meral Güneş, Türkiye'de yılda 3 bin 7 çocuğa kanser tanısı konduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Bu çocuklar eğitim, üniversite ve devlet hastanelerinde tedavi ediliyor. Ülkemizde 18 yaş altı çocukluk kanserleri ücretsiz tedavi ediliyor. Biz Bursa Uludağ Üniversitesi'nde yoğun tedavilerin yapılabileceği, özel, yetişmiş ve donanımlı personeli olan ayrı bir merkez istedik. Zira tedavilerimizin süresi 5 yıl sürüyor.

Çocukluk çağında tedavisine başladığımız, yetişkin olmuş, hatta evlenip çoluk çocuğa karışmış hastalarımız var. 2016 yılından beri Bursa Uludağ Üniversitesi'nde Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Servisi'nde hasatlarımız tedavi ediliyor. Hematolojide çok önemli olan kök hücre nakillerini de bu merkezde yapıyoruz. Doğuştan immun yetersizliği olan çocukların tek tedavi yöntemi budur.  Merkezimizde 50'nci nakle ulaştık."

'ÇOCUKLARIN YAŞAYACAKKEN ÖLMELERİ ÇOK ACI'

Prof. Dr. Adalet Meral Güneş çocukluk kanserlerinin tedavi edilebildiğine dikkat çekti:

"Kanserden herkes korkuyor. Oysa çocukluk çağı kanserlerinde tedavi oranı yüzde 80. Çocukluk çağındaki lösemilerin yüzde 90'ı iyileşiyor. Ama özelleşmiş merkezlere donanımlı personele ve uzmanlara ihtiyaç var. Bursa'da bunu başardık. Çocukların yaşayacakken ölmeleri çok acı:"

Prof. Dr. Güneş, herkesi Kızılay Türkkök'e kan bağışında bulunmaya çağırdı:

"Kronik hasat olmayan ve yaşı 18-55 arası olan sağlıklı herkes bir tüp kan versin. Kök hücrede kan grubu önemli değil. Doku grubuna uygun donör bulmak zor. Ailelerden yüzde 30 oranında bulunurken, yüzde 70'i Türkkök ya da yurt dışından bulunuyor. Ancak herkes kendi etnisitesine benziyor, o yüzden yurt içi kök hücre bağışları çok önemli."

Gönlüferah Otel adına katılan İlkay Akbaş da kök hücre bağışının önemine dikkat çekerek "Ben de kan verdim. 3 yıldır herhangi bir talep gelmeyince belki bir karışıklık olmuştur, diyerek Kızılay'ı aradım. Doku uyumunun kolay olmadığını anlattılar. Bir insanın yaşamına varlığınızla katkı sağlamak çok önemli bir şey. Allah inşallah nasip eder." dedi, ayrıca herkesi Umut ve Kadın Sanat Haftası etkinliklerine katılıma çağırdı. 

ETKİNLİK PROGRAMI

İlk üç yıl Kadın ve Umut Sanat etkinliklerini yakından izlediğini anlatan Canan Ekinci Yılmaz yeni dönemde ise platformun yönetiminde yer aldığına dikkat çekti ve BAOB salonlarında düzenlenecek olan atölyeler hakkında bilgi verdi:

"24 Şubat, Sempozyum ve açılış; 25 Şubat, Sema Beyman, Soft Pastel; 26 Şubat, Hülya Bakışıker, Bahar Temalı Çanta Boyama; 27 Şubat, Rıdvan Özgür, Bi'Ton Kahve; 28 Şubat Dilek Bozkurt, Suluboya Monokram;

 29 Şubat Sevgi Yüksel Uzunöz, Çarpana Dokuma; 2 Mart Mine Tülek, Ebru Öğreniyoruz; 4 Mart, Burçin Tavşanlı Norman, Keçe Bebek; 5 Mart, Neslişah Yılmaz, Geri Dönüşüm Modası; 5 Mart Betül Soy, Gizem Duruş, Çamurdan Hayata; 6 Mart, Canan Ekinci Yılmaz, Adab-ı Muaşeret-ül Sosyal Medya."

Atölye çalışmalarına katılım ücreti 100 lira. Aralarında 3 bin yıllık 'Çarpana Dokuma'nın da olduğu atölye çalışmaları hakkında Bursa Kadın ve Umut Haftası sosyal medya hesaplarından ayrıntılı bilgi alabilirsiniz...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.