Hava Durumu

MEB'den öğretmene, öğrenciye, veliye rehber

Yazının Giriş Tarihi: 15.09.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.09.2020 06:00

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) okul öncesi öğrencilerle ve ilkokul 1. sınıf öğrencileri için okulları yüz yüze eğitim öğretim faaliyetlerine 21 Eylül'de açıyor. Tabii son anda bir karar değişikliği olmazsa...

Tüm okullara TSE'den "Okulum Temiz Belgesi" alınması zorunlu kılındı. Millî Eğitim Bakanlığı öğretmenler, öğrenciler ve veliler için uyulması gereken kuralları birer rehber haline getirdi.

Rehberde nöbetçi öğretmenlere epeyce sorumluluk yüklenmiş.

Nöbetçi öğretmenler velileri zorunlu haller dışında okul bahçesine bile almayacak. Yine öğrencilerin okula ve sınıflara girişinde fiziksel mesafe kurallarına uymaları da nöbetçi öğretmenler tarafından sağlanacak.

Ayrıca öğrencilerin okul bahçesinde fiziksel mesafeye uygun şekilde yerleştirilen yer işaretlerine uyup uymadığını da nöbetçi öğretmenler denetleyecek.

Büyük çocuklar az buçuk bu kurallara uydurulabilir. Ancak yaşının doğası gereği dokunmatik olan 5, 6, 7 yaşındaki çocukların bu kurallara uyması zor. Zira bu yaştaki çocukların iletişim kanalları arasında dokunmak da yer alır.

MASKE, HİJYEN VE SOSYAL MESAFE

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı rehberde öğrencilerin ve velilerin uyacağı kurallar kayıt altına alınmış; bazıları şöyle:

Öğrencilerin çantalarında maske ve hijyen malzemeleri de yer alacak. Okula gelmeden önce ateşleri ölçülecek, yüksek ateşi olanlar okula gitmeyecek...

Önümüz sonbahar ve kış, mevsimsel olarak solunum yolu enfeksiyonları ve grip yaygınlaşır. Zaten koronavirüs korkusu yaşayan veliler çocukları hapşırıp öksürmeye başladıkları anda okula göndermeyeceklerdir.

Öğrenciler okula maske ve mesafe kuralına uyarak giriş yapacak.  Kendini hâlsiz ve hasta hisseden öğrenciler hemen öğretmenine ya da okul idaresine haber verecek.

MALZEME ALIŞVERİŞİ YASAK

Sınıfta kendine ayrılan yerde oturacak ve her zaman aynı sırayı kullanacak. Her öğrenci kişisel malzemesini kullanacak, birbirlerinden yiyecek, içecek ile  kalem, silgi, defter, kitap gibi her türlü okul malzemesinin değişimini yapmayacak.

Hem öğretmenler hem de öğrenciler kalemden silgiye dek tüm kullandıkları malzemeleri kişiselleştirecekler.  Öğretmenler çocukların oyuncak dahil birbirleriyle malzeme alışverişini engelleyecek.

Öğretmenler ders giriş ve çıkışlarında hijyeni sağlayacak tedbirleri alacak. Derste öğretmen ve öğrenciler sosyal mesafeye dikkat edecek.

YÜKSEK SESLİ ETKİNLİK YOK!

Okullarda sadece dışarıdan temiz hava verecek şekilde havalandırma sistemleri kullanılacak, yoksa da öğretmenler pencereleri açarak doğal havalandırma yapacak. Sınıfta damlacık oluşturması nedeniyle yüksek sesli etkinlik yapılmayacak, çocuklar ya fısıltıyla şarkı ya da şiir söyleyecek, ya da hiç söyleyemeyecek!

SINAV ONLİNE! YA KOPYA?

Uzaktan eğitimde son gelinen noktada ise sınavların bazı sınıflarda yüz yüze yapılması tartışılıyor... Ancak 1 Haziran'dan sonraki yeni normalleşmede eskiye dönüş algısı ve Kovid-19 vakalarındaki artış yüz yüze sınava izin vereceğe benzemiyor. Dolasıyla MEB'in uzaktan sınavı da gündemde. Yani kopya serbest!

UZAKTAN EĞİTİME ERİŞEMEYENLER

İnternete ulaşamayan çocuklar için belediyeler ile Halk Eğitim Merkezleri binalarında EBA Merkezi kurulması için iş birliği planlanıyor ancak şimdiye kadar çoktan hayata geçmesi gerekirdi. Zira, temmuz ayından itibaren vaka sayılarında tırmanış başlamıştı. Okulların yüz yüze eğitime geçemeyeceği belliydi. Derslik sayısının yetersizliği, sınıf mevcutlarının yüksekliği zaten bunun böyle olacağına işaret ediyordu.

.

.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.