Hava Durumu

Mehmet Albayrak "Önlem alınması şart!"

Yazının Giriş Tarihi: 17.09.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.09.2020 06:00

Orhaneli Yolu'ndaki heyelana yönelik önceki gün Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er ile görüşmüştüm... "Eğer tedbir alınmazsa bu son heyelan olmaz" demişti. Dün de İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak ile konuştum; "Heyelanın olduğu alana gitmek üzere yola çıktık ama trafik çok yoğundu, geri döndük. Bugün tekrar gidip bölgede incelemelerde bulunacağız" dedi...

'BURASI KAYALIK, KAYMAZ' DENMEMELİ!

Başkan Albayrak şunları söyledi:

"Orada heyelana yol açacak her şey var. Öncelikle pazar günü aniden yağmur yağdı. Kısa sürdü ama çok hızlıydı, onun da etkisi var. O bölge fotoğraflarda kayalık gibi görünüyor, Yolda imalat yapmak için şevden alınmış, 'burası kayalık herhangi bir sıkıntı yaratmaz' diye önlem alınmıyor... Ama o kayalık zemin suyu alınca kayma ihtimali oluyor. Çalışırken burası 'Burası kayalıktır, kaymaz' öngörüsüyle yaklaşmak, bizi yanlış sonuca götürür."

"Peki, önlem alınabilir miydi?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Önlem alınması gerekirdi, şevdeki kayalar yağmurda şişebilir, kayabilir... Yamaçtaki olası kayaları kendi başına serbest bırakmamak lazımdı. Öngörülmesi gereken sıkıntılar vardı.

Orada şevli bir arazi var, o yüzden yamaçlara dikkat edilmesi lazım. Yol tamamlanana kadar bu sıkıntılar yaşanabilir, tedbir alınarak yolun yapılması lazım. Heyelanın olduğu yerin taşlık, kayalık bir yapısı var, kaymaz diye önlem alınmamış olabilir. Nihai olarak savcılık raporunda yani bilirkişi raporunda göreceğiz."

Tedbirlerin maliyet artışına etkisine yönelik soruya şu açılımı getirdi:

"Her tedbirİn bir maliyeti vardır. Sözleşmelerini bilmiyorum ama maliyeti yüksek diye tedbir almadan çalışma olamaz. Şirket açısından baktığınızda zamanında almadığı önlem karşısına çok daha büyük rakamlar olarak çıkacak. Zira ölümlü bir iş kazası var. Maliyetine bakılmaksızın çevre güvenliğinin alınması lazım..."

ALINABİLECEK TEDBİRLER

Başkan Albayrak şevli arazilerde yol yapımında alınacak tedbirler konusunda şunları anlattı:

"Yol çalışmalarında bölgede heyelan riskine karşı etüt yapılır. Riskli bölgelerde 'Buraya zemin çivisi çakalım, şuraya betonarme istinat duvarı yapalım, oraya çelik tel örgü çekelim' gibisinden projelendirmeler yapılır. Çok çeşitli önlemler vardır. Yamaçtaki kayalarda yapraklanma varsa ona göre özel önlem alınır. Bunları yollarda görmüşsünüzdür."

Orhaneli Yolu'nda başka heyelanların da olabileceğini vurguladı:

"Orhaneli yolunun doğasında, fiziki yapısında var. O yüzden bu yolun bir an önce tamamlanması lazım. Özellikle küresel ısınmaya bağlı mevsimsel değişiklikler yaşanıyor. Yani çok ani, hızlı, şiddetli yağışlar oluyor... Bu yol bitene kadar hatta bittikten sonra bile öngöremeyeceğimiz doğal yapıdan kaynaklanan riskler olabilir. Süper hücre yağmurlarından sonra heyelan yaşanabilir... Eğimli arazi, kuru dere yatakları var, her türlü şey beklenebilir, burada önlem almak lazım, her zaman tetikte olmak lazım. Hatırlarsanız Mezitler'de de yıllarca heyelanlar oldu, çok çalışma yapıldı ancak tünel yapıldıktan sonra yol normale döndü..."
Başkan Albayrak sözlerini şöyle noktaladı:

"İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin dolayısıyla civarın güvenliğinin de alınması şart. Firmaların buna dikkat etmesi lazım. Biz oda olarak her zaman bunları savunuyoruz..."

(Not: Şev kelimesinin sözlükte karşılığı yok. Jeolojideki karşılığı eğimli arazi; doğal şevlere yamaç da deniyor, insan eliyle yapılanlar ise yarma, dolgu ya da yapay şev olarak tanımlanıyor.)

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.