Hava Durumu

Memur sendikalarından maaş zamlarına tepki!

Yazının Giriş Tarihi: 16.01.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.01.2021 06:00

Sokağın enflasyonu ile TÜİK'in açıkladığı enflasyonun aynı olmadığını artık çocuklar bile biliyor!

Zira o pek sevdikleri abur cuburların fiyatları bile aldı başını gitti...

Gıda ve temizlik malzemeleri, kiralar, benzin, elektrik ve doğal gaz gibi zorunlu harcama kalemlerindeki artış ortada!

Markete giden insanlara bakın; özellikle iki üç torbalık alışveriş yapanlar "Yanlışlık mı var" diyerek kasada ödeme yaptıktan sonra fişleri kontrol ediyor ve marketten kendi kendine konuşarak ayrılıyor! Vaziyet akıl sağlığını zorluyor anlayacağınız!..

2021 yılı memur ve emekli maaşlarına zamlar, Memur-Sen'in yaptığı toplu sözleşme ve TÜİK'in yüzde 14,6'lık verisi baz alınarak gerçekleştirildi.

Hayatın gerçekleriyle örtüşmeyen 2021 zamlarına memur sendikaları tepki gösterdi.

Türkiye Kamu-Sen üyeleri, PTT enflasyon Başmüdürlüğü'nden Cumhurbaşkanı'na ve Hazine Bakanı'na birer mektup yazarak bordrolarını gönderirken...

 Birleşik Kamu-İş üyeleri ise Şehreküstü 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda bordrolarını yaktı.

 Her iki sendikanın Bursa temsilcileri de eylem sonrasında basın açıklaması yaptı.

TÜRK KAMU-SEN BORDROLARI POSTALADI

Memur ve emeklilerin yoksulluk içinde en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz durumda olduğunu söyleyen Türk Kamu-Sen İl Temsilcisi İbrahim Bulut "Toplu sözleşme görüşmeleri de etkisiz sendikalar ve malum konfederasyon yüzünden yaralara çare üretmekten uzak kaldı" dedi.

Bulut sözlerini şöyle sürdürdü:

"2019'da gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda kamu görevlileri ile emeklilerin sosyal ve özlük haklarında kayda değer bir kazanım sağlanamadığı gibi 2020 yılı için altışar aylık dönemler halinde yüzde 4'er, 2021 yılı için ise yüzde 3'er oranında zam yapılması karara bağlanmıştı.

Buna bağlı olarak 2020 yılı içerisinde memur ve emekli maaşlarına enflasyon farkı da dâhil olmak üzere yüzde 11,56 zam yapılmışken yıllık enflasyon yüzde 14,60 olmuştur. Dolayısıyla geçen yıl memur maaşları resmi enflasyon karşısında yüzde 3,04 erimiş bulunmaktadır."

İbrahim Bulut memur maaşlarındaki erimeye dikkat çekti:

"TÜİK'in resmi enflasyonu yıllık yüzde 14,6 oldu ama çeşitli mal ve hizmetler yüzde 28,12; ulaştırma yüzde 21,12; gıda yüzde 20,61; ev eşyası yüzde 18,04; sağlık harcamaları yüzde 16,67 oranında zamlandı.

Memur maaşlarına 2020 yılının tamamı için ortalama 463,86 TL zam yapıldı, buna karşılık aynı dönemde dört kişilik ailenin insanca yaşamak için vazgeçemeyeceği zorunlu harcamaları 965,10 TL yükseldi. Yani yalnızca geçen yıl memurun alım gücü aylık tam 501,24 TL azaldı!"

"Memur ve emeklilerimiz alışveriş yapamaz, en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz hale gelmiştir" diyen Bulut şunları söyledi:

"Kamu görevlilerinin ve emeklilerin maaş artışlarının gerçekleşen enflasyon, yoksulluk sınırı ve refah payının temel alındığı bir mantık içinde belirlenmesi lüzumludur. Ortaya çıkan mağduriyetleri gidermek, enflasyona yenik düşen, temel ve vazgeçilmez harcamalar karşısında eriyen maaşlarını telafi etmek ve alım gücünü yükseltmek amacıyla memur ve emeklilere de bir destek paketi açıklanmasını ve kamu görevlilerine ek zam verilmesin talep ediyoruz."

BİRLEŞİK KAMU-İŞ BORDRO YAKTI!

Birleşik Kamu-İş Bursa Temsilcisi Özkan Rona da TÜİK verilerinin gerçek enflasyonu yansıtmadığına vurgu yaptı:

"TÜİK halka gerçekleri açıklamakla yükümlü bir kurum olması gerekirken, verileri ayarlama kurumuna dönüşmüş durumdadır! Markette, manavda, pazarda, 5 TL olan ürünün fiyatı TÜİK verilerinde 1 TL olarak gösterilmiştir!.. Markette, pazarda gıda ürünlerinde fiyat artışı son bir yılda yüzde 30'ları buldu.

Son bir yılda doğal gaza yüzde 34, elektriğe yüzde 33 oranında zam geldi. Açıklanan enflasyon oranı ile yıl boyunca yaşanan zamlar ve harcama oranlarındaki düşüş karşılaştırıldığında, gerçek enflasyonun yüzde 14,6'lık orandan daha fazla olduğu hemen herkesin malumu!"

 Açlık sınırı son bir yılda yüzde 19 artarken memur ve emekli maaşlarına yüzde 7,36'lık, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına yüzde 8,36 zam yapıldığına dikkat çeken Rona "TÜİK, memurun ve emeklinin maaş zammına adeta el koydu!.." dedi.

Enflasyonun yüzde 14,6 olduğuna, asgari ücrete yüzde 21,6 oranında zam yapıldığını vurgulayan Rona, kamu emekçilerinin maaşlarına yapılan yüzde 7,37 zammın adaletsiz olduğuna dikkat çekerek 2019 Ağustos'unda yetkili sendikanın yaptığı toplu sözleşmeyi eleştirdi.

Rona kamu çalışanlarının kayıplarının telafi edilmesi gerektiğine değinerek taleplerini şöyle sıraladı:

"Toplu sözleşme masası yeniden kurulmalı ve memurlarımıza ek zam verilmelidir. Kamu emekçilerinin sadece satın alma gücünün korunabilmesi için maaşlarına en az yüzde 30 oranında zam yapılmalıdır. Enflasyon farkı ile birlikte memurun zammının yüzde 7,37 olarak ilan edildiği anlayış terk edilmeli, memurun aldığı yüzde 3 oranlı sefalet aldatmacasından vazgeçilmelidir. Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır. Vergi dilimleri 15'ten yüzde 10 düşürülmelidir ve sabit tutulmalıdır!.."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.