Hava Durumu

Metal emekçisi kadınlardan 'Şiddete hayır' mesajı

Yazının Giriş Tarihi: 26.11.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.11.2020 06:00

Türk Metal Sendikası'nın Bursa'da metal işkolunda faaliyet gösteren çeşitli fabrikalardaki üye sayısı 57 bin; üyelerin 6 bin kadarı ise kadın işçiler...  

Binlerce kadın üyenin olduğu Bursa'da Türk Metal, 2015 yılında Kadın Kolları'nı oluşturdu, temsilciliğine getirilen Selda Tekman ise beş yıldır üstlendiği görevi büyük bir başarıyla yürütüyor.
Türk Metal Bursa Kadın Kolları'nın çalışmalarını önemsiyorum. Zira kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve kadının insanda eşitlenmesi adına emekçi kadınlar arasında önemli çalışmalara imza atılıyor.
Kadına yönelik şiddetle mücadele başta olmak üzere kadınlarla ilgili sorunları ve farkındalık çalışmaları pek de ulaşılamayan bir kesime; emekçilere taşınıyor. Emekçiler birbirinin sesine daha bir kulak verir.

Türk Metal Kadın Kolları fabrikalardaki çalışmaları işçi temsilcisi kadınlarla yürütürken, ayrıca etkinliklerine erkek emekçileri de dâhil ediyor. Bu pek çok etkinliğini bire bir izleyen biri olarak tanık olduğum ve çok da önemsediğim bir durumdur.
Şu anda kovid-19 salgını nedeniyle hayatın her alanında olduğu gibi Türk Metal Kadın Kolları'nın da saha çalışmaları etkilenmiş durumda.

'KADINA ŞİDDETİ BİRLİKTE DURDURACAĞIZ'

Ancak fabrikalar çalışmaya devam ediyor. Dolayısıyla da Türk Metal Bursa Kadın Kolları 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında önceki yıllarda olduğu gibi bu sene de bir dizi etkinlik düzenledi. Çeşitli fabrikalarda bilgilendirmeler gerçekleşti... Her fabrikaya özgün çalışmalar ve videolar ise sanala taşınarak kurumsal sosyal medya sayfalarında paylaşıldı.  

Sosyal medya sayfasında tek tek "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde şiddeti birlikte durdurabiliriz" mesajıyla yapılan paylaşımlarda yer alan fabrikalar arasında "TOFAŞ, Yazaki, Orhan Holding, Ficosa, Kırpart, B Plas, Beyçelik Gestamp, Bosch" gibi kuruluşlar yer alıyor.

Son olarak da dün Türk Metal Sendikası Bursa hizmet binasında kovid-19 salgın koşullarında sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına dikkat edilerek düzenlenen etkinliğe sendika şube başkan ve yöneticileriyle fabrikalardaki kadın işçi temsilcileri ve Bursa Kadın Kolları Başkanı Selda Tekman da katıldı...

'HER GÜNE EKSİLEREK BAŞLIYORUZ!'

Etkinlikte konuşan Selda Tekman şunları söyledi:

"Biz kadınlar, dünyanın her yerinde her güne biraz daha eksilerek başlıyoruz. Çünkü kadına yönelik şiddet, her gün adını bildiğimiz, bilmediğimiz kardeşlerimizi hayatlarından, hayallerinden ve sevdiklerinden koparıyor.

Belki de en yakınındaki, belki de hiç tanımadığı erkekler tarafından!

Üstelik bu hayata daha bir sürü güzel şey katacakları bitmemişken. Tıpkı Özge Can, Emine Bulut, Şule Çet ve birçoğu gibi...

Yeryüzünde hiçbir vicdanın kabul edemeyeceği sebeplerle, erkek şiddetinin kurbanı olan adlarını sayamayacağımız yüzlerce kadın gibi!.."
Kadınların sadece 'Hayır' dedikleri ve kendi ayaklarında durmayı tercih ettiği için ayrımcılığa ve tacize uğradıklarına, canice öldürüldüklerine dikkat çeken Selda Tekman "Gelin şiddeti birlikte durduralım" çağrısı yaptı:

"Bir kadının yaşama hakkının elinden alınmasının hiçbir bahanesi, sebebi olamaz ve olmamalı. Ne ekonomik koşullar, ne de kişisel sebepler bir caniyi haklı çıkarabilir.

Kadına yapılan şiddet kader değil, düpedüz suçtur. Bir kadının gördüğü şiddet sadece onun değil hepimizin yarasıdır. Biz sessiz kaldıkça kanamaya devam edecek bir yara!

İşte bu yüzden, 'Ölmek istemiyorum' diyen sesi duymak, o sesi çoğaltmak için buradayız. Kadınların korkusuzca geleceğe umutla yürüdüğü bir dünya için el ele kadın dayanışmasını büyüteceğiz. Umutluyuz.  Çünkü yapabileceğimizi biliyoruz. Kararlıyız. Çünkü gücümüzün farkındayız."

Basın açıklamasından sonra Türk Metal şube başkanları, Bursa Kadın Kolları Temsilcisi Selda Tekman ve işçi temsilcisi, sendika üyesi kadın emekçiler, gökyüzüne kadını şiddeti temsilen mor; umudu temsilen ise turuncu renkteki balonları uçurarak hep birlikte "Şiddete hayır" mesajı verdiler.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.