Hava Durumu

Mezarlığı çöplük sananlar!

Yazının Giriş Tarihi: 28.08.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.08.2020 06:00

Türk sanat müziğinin en büyük isimlerinden biri olan Zeki Müren'in kabri Bursa'da Emirsultan'da...

Zeki Müren Bursa'da dünyaya gelmiş, daha sonra İstanbul'da devam ettiği müzik yaşamında "Sanat güneşi" olarak anılmıştı... Zeki Müren Bursalıydı; Hisar'da dünyaya gelmiş, ilk ve ortaokulu Bursa'da okumuştu.

Bursalılar, Türk sanat müziğinin taklitleri çok ama bir eşi daha olmayan eşsiz sesini dinlemişler, aslında çok da sevmişler fakat sevgilerini pek belli edememişlerdi...

Bursalıların, Zeki Müren ile övünmeye başlaması için 1996 yılında ölmesi ve üstünden yılların geçmesi gerekti!

Zeki Müren milyonlarca liralık mal varlığını Türk Eğitim Vakfı ile Mehmetçik Vakfı'na bağışlamıştı. Anıt mezarın yapımını Türk Eğitim Vakfı üstlenmişti.

ZEKİ MÜREN'İN ANIT MEZARI

2001 yılında yapımı tamamlanan anıt mezarda, 3 ton ağırlığında zemin bloku ile 6 mermer sütunu ve 350 kilo ağırlığında 3 bronz kubbe bulunuyor.

Yıldızlı motiflerin yer aldığı anıt mezarda, bronz kubbeler ise ince hatlar halinde ve boşluklu olarak dantel gibi işlenmiş.

Ancak binlerce liralık bronz kubbeler hırsızlar tarafından defalarca çalındı ya da çalınmaya teşebbüs edilirken tahrip edildi.

Her defasında da Türk Eğitim Vakfı onarıp eski haline getirdi. Her ölüm yıl dönümünde Zeki Müren anıt mezarının başında anılır.

Zeki Müren'in kabri; Emirsultan Camisi'nin giriş kapısının yanındaki çeşmeyi geçince mezarlığa giriş var; basamaklardan iner inmez, sağda 20 metre ileride.

Geçenlerde bir komşumun Almanya'dan gelen misafiri Ufuk Hanım, Zeki Müren'in mezarını ziyaret etmek istiyor.

Daha önceki ziyaretinde kubbenin çalınmış halini de gören komşum camı tıkladı, pencereye çıktım ve anlatmaya başladı:

"Abla, Zeki Müren'in kabrine gittik. Kubbe yerindeydi, çok sağlam hale getirmişler. Sökmek için elektrikli testere getirmeleri lazım!"

'MİSAFİRİMDEN UTANDIM!'

Sevinmeye fırsat kalmadan sözlerini şöyle sürdürdü:

Mezarlığı çöplüğe çevirmişler! Yemişler, içmişler yerlere atmışlar. Misafirimden çok utandım! Yetmezmiş gibi sigaraları sarmışlar, sarmışlar, çöplerini de getirip mezarlığa atmışlar!.."

Almanya'dan gelen Ufuk Hanım da isyan ediyordu:

"Zeki Müren'i çok severim, çok istedim mezarını görmeyi. Ama çöp doluydu. Çok ayıp! Böyle saygısızlık olur mu? Toplayabildiğim kadar pet şişe, meyve suyu, gazlı içecek kutusu toplayıp çöp kutusuna attım!.."

Kadın Almanya'dan geliyor, içi elvermediği için bizim mezarlıkta çöp topluyor!

Evime de yakın zaten, merak ettim birlikte gittik mezarlığa! Sövmekten çenem yoruldu!.. Öyle birkaç ambalaj değil, bir çuval tütün paketinin çöpünü de mezarlığa boşaltmışlar! Saygısız, terbiyesiz insanlar!..

 O kadar paket bireysel kullanım artığı değil! Belli ki satış için sarılmış! Sarma sigara satmanın cezası var ya; kendi çöp tenekelerine attıklarında görülür diye korktular herhalde!

Mezarlıklar Müdürlüğü'nü göreve filan çağırmıyorum. Mezarlığa her giriş yapanın başına nöbetçi koyacak halleri yok! Mezarlıklara çerini çöpünü atanları izana davet ediyorum. Zira mezarlıklara çöplük muamelesi yapılmaz!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.