Hava Durumu

MMO'da Fikri Düşünceli, JMO'da Engin Er yeniden aday

Yazının Giriş Tarihi: 03.12.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.12.2019 06:00

Bursa'da TMMOB'a bağlı odalarda genel kurul süreci başladı. Akademik oda kongreleri biri genel kurul, diğeri ise seçim olmak üzere iki oturum halinde, hafta sonu olmak kaydıyla iki günde gerçekleşir. 2020 yılının ocak ve şubat aylarında üyeler, Oda'yı 2 yıllığına yönetecek olan kurulları seçecek...

MMO Bursa Şubesi Olağan Genel Kurulu 8 Şubat'ta başlıyor; 9 Şubat'ta ise üyeler sandık başına gidecek. Bursa'da TMMOB'a bağlı odalar arasında en fazla üyeye sahip olan MMO Bursa Şubesi'nde üye sayısı ise 9 bine yaklaştı.

TMMOB'a bağlı meslek odalarında seçimler geçmişte birden fazla listelerin yarıştığı oldukça çekişmeli geçerdi. Yine geçmişte rekabetin en yoğun yaşandığı oda kuşkusuz Makine Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi'ydi. 

 En çekişmeli seçim ise 2004 yılında gerçekleşmişti. Yönetimin içinde başlayan tartışmalar ayrışmaya dönüşmüştü.

O tarihte Çağdaş Mühendisler kendi içlerinde bölündüler ve seçime yanılmıyorsam 3 liste olarak girdiler. Ezeli rakipleri Birlik Grubu'nun aradan sıyrılması işten bile değildi. Öyle de oldu...

 Oda tarihinde ilk kez yönetim, sağ olarak tanımlanan Birlik Grubu'nun çoğunluğunda oluştu ve Başkan seçilen İsmail Hakkı Kavurmacı iki yıl MMO Bursa Şubesi'ni yönetti. Oldukça da iyi ve demokrat bir yönetim sergiledi.

2006 seçimlerinde MMO Bursa Şubesi bünyesindeki Çağdaş Mühendisler arasında yine tartışmalar ve bölünmeler sürüyordu; seçime kısa bir süre kala Nedret Yayla'nın öncülüğündeki yönetim listesinde uzlaşı sağlandı ve tek liste olarak gidilen seçimi Çağdaş Mühendisler kazandı. Nedret Yayla 2008-2010 döneminde de başkanlık yaptı.

MMO Bursa Şubesi'nde 2010 yılından itibaren Çağdaş Mühendisler Grubu içinde seçime gidildi. Üyeler kimi seçerse o liste grubun adayı olarak seçime girdi. Önseçimden önde çıkan İbrahim Mart ve arkadaşları girdikleri her seçimi açık ara kazandı.

4 dönem başkanlık yapan İbrahim Mart 2018 yılında yeniden aday olmadı. Mevcut Başkan Fikri Düşünceli'nin de olduğu mevcut yönetim kurulu listesi önseçimden çıkan liste olarak genel kurulda seçildi. Fikri Düşünceli başkan oldu. Önseçim Mart'ın başkanlığı döneminde kurumsallaştı. Böylece oda seçimlerinde Çağdaş Mühendisler Grubu'nun bölünüp ayrı ayrı listeler halinde birbirine rakip olmalarının da önüne geçilmiş oldu.

 Önceki gün BAOB'da yapılan Çağdaş Mühendisler Grubu ön seçiminde üyeler şubatta düzenlenecek Genel Kurul'da Çağdaş Mühendisleri temsil edecek kurul üyelerini seçti...

ÇAĞDAŞ MÜHENDİSLER'DE ÖN SEÇİM

Tek liste ile gerçekleşen ön seçimde; Çağdaş Mühendisler Grubu'nun yönetim kurulu adayları şu isimlerden oluştu:

"Asil; Fikri Düşünceli, Devrim Tutku Ateş, Feridun Tetik, Ahmet İhsan Taşkınsel, Emine Kaya, Yasemin Yeşil, Durmuş Alpaslan Gürbüzer."

Yedek; Nuray Yılmaz Gültekin, Filiz Engin Tamboğa, Esengül Basut, Metin Sarıbal, Cengiz Heycan,  İlker Ulaş Mollaoğlu, Sunullah Kumru."

MMO Bursa Şubesi Başkanı Fikri Düşünceli ile görüştüm; şunları söyledi:

"2010 yılından beri ön seçimi hayata geçiriyoruz. Bunu çok önemsiyoruz. Birlikte üretim, birlikte yönetim anlayışı ile çok sayıda projeye imza attık. Üyelerimize dokunan işler yaptık.

 Kente dair ulaşımdan çevreye, hava kirliliğinden kömür zehirlenmelerine pek çok konuda müdahil olduk, görüşümüzü bildirdik. Sorunları sadece eleştirmekle kalmadık, çözüm yollarını da kenti yönetenlerle paylaştık. Arkadaşlarımız takdir etti ki bir dönem daha odayı yönetmemize vize verdi.  Bu bizim demokrasiye bağlılığımızın da göstergesidir..."

Çağdaş Mühendisler Grubu'nun yönetim kurulu aday listesinin yüzde 42'si kadınlardan oluşmuş. Sayısal olarak fazla olan erkeklerin yönetimde kadınları seçmesi başlı başına takdirlik bir durumdur. 

Bu liste 2020-2022 döneminde MMO Bursa Şubesi'ni yönetecek olan isimlerden oluşmaktadır. Zira seçime iki ay kadar bir süre olsa da Çağdaş Mühendisler kendi aralarında bölünmediği sürece Birlik Grubu'nun kazanma şansı hiç yoktur. Ön seçim nedeniyle böyle bir ihtimal de bulunmamaktadır.

JMO'DA ENGİN ER YENİDEN ADAY

Öte yandan Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er de 2020-2022 döneminde yeniden yönetime talip. Deprem, heyelan gibi yüksek afet riski taşıyan Bursa için en önemli odalardan biri JMO Güney Marmara Şubesi'dir...

 Şehre dair görüşü olan ve bunu paylaşan bir odadır; bunda Başkan Engin Er'in payı büyüktür.  Mukayese edebiliyoruz, zira JMO Güney Marmara Şubesi'nin bir önceki döneminde iki yıllık bir sessizliğine, susuşuna, görünmezliğine tanık olduk.

JMO Güney Marmara Şubesi'nde henüz başka bir liste emaresi olmasa da en nihayetinde seçimdir,  son dakika listesi çıkabilir. Ama bu defa Başkan Engin Er, "Nasıl olsa kazanırız" demeyip işi sıkı tutuyor... Kendisine başarılar diliyoruz. 
 

TMMOB'UN KENDİNİ GÜNCELLEMESİ ŞART!

Başta geçmiş demiştim... Yazıyı noktalarken de geçmişe atıfta bulunacağım. Geçmişte TMMOB'a bağlı odalar şehirde gündem oluştururlardı. Şimdi şehre dair duruşu olan ve görüş, eleştiri, öneri bildiren birkaç oda kaldı. Odaları yöneten isimlere bakıyorsunuz; yaş ortalaması 50 üzeri. Alttan yeni isimler gelmiyor... Gelemiyor; zira kamu kurumlarında çalışan genç mühendislere mevcut sistem nefes aldırmıyor. İktidar baskısından çekinmeyenlerde de para kazanma ve kariyer yapma baskılaması var...

1980 öncesinin gözlükleriyle hayata bakılamaz artık. Şimdi başka bir hikâye yazılıyor.  Geçmişte proletarya vardı; şimdi onların yerini robotlar, beyaz yakalıların yerini de yapay zekâ alıyor. Robotlar emirleri beyaz yakalılardan/ mühendislerden değil yapay zekâdan alacak... Aralarında mühendislik disiplinlerinin de bulunduğu pek çok meslek ya yok olacak ya da kabuk değiştirecek... Bambaşka bir kuşak geliyor. Dijital devrimin tam da içindeyiz. TMMOB Türk demokrasi tarihinde önemli bir kurumdur... Sanayi devriminden sonraki en büyük kırılma yaşanmak üzere; eski söylemlerle, eski yönergelerle bugünü hele de geleceği yorumlamak hiç mümkün değil. TMMOB'un dijital çağa göre kendini güncellemesi gerekiyor... Yoksa çağın çok gerisinde kalacaktır!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.