Hava Durumu

Mollaarap heyelan bölgesinde 'Riskli alan' çalışmaları sürüyor

Yazının Giriş Tarihi: 07.12.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.12.2019 06:00

Dün yayınlanan yazımda heyelanları gündeme getirmiştim... Ve Mollaarap'ta Ocak 2018'de ve Mayıs 2019'da kontrolsüz kazılar neticesinde iki heyelana değinmiştim.

Önceki gün telefonda kısa bir görüşme yaptığım Yıldırım Belediye Başkan yardımcılarından Mert Vahit Arslan'ı Yıldırım Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü hizmet binasındaki ofisinde ziyaret ettim ve konu hakkında ayrıntılı bilgi aldım...
Malum... Oktay Yılmaz 1 Nisan'da Yıldırım Belediye Başkanı seçilerek göreve başladı... Mayıs ayında da Mollaarap Mahallesi'nde yerel seçimlerden çok önceden başlanan okul inşaatı sırasında yapılan kontrolsüz temel kazısı nedeniyle heyelan oluştu ve onlarca bina kaydı. Şükür ki, mala geldi ama cana gelmedi!..

Aynı yerde Mollaarap'ta 1. Bölge olarak tanımlanan mevkide; 2018 Ocak ayında da çok katlı bir binanın zemin kazısı akabinde heyelan yaşanmış ve onlarca konut oturulamaz hale gelmişti.

YAPILAŞMAYA KAPATILDI

Mert Vahit Arslan, Mayıs 2019'da 2. Bölge olarak nitelendirilen yerdeki heyelandan sonra bölgenin yapılaşmaya kapatıldığını ve riskli alan ilan edilmesi için çalışma başlatıldığını anlattı...


Yıldırım Belediyesi Başkan Yardımcısı Mert Vahit Arslan, Mollaarap Bölgesi'nde 2019'daki heyelan sonrasında alınan tedbirler hakkında şunları söyledi:

 "Mayıs 2019'da Mollaarap 2. Bölge'de yaşanan heyelandan sonra belediyemiz hızlı bir şekilde bina hasar tespit çalışmalarına başladı.

Eş zamanlı olarak bölgede plan durdurma kararı alındı. Bölge yapılaşmaya kapatıldı. Ağır hasarlı binalardan vatandaşların tahliyesi gerçekleştirildi. Ardından da ağır hasarlı binalar yıkıldı..."

Özellikle Mollaarap'ta her iki heyelan nedeniyle mağdur olup evlerinden olan vatandaşları en çok ilgilendiren "Bundan sonra ne olacağı" konusunda ise şu bilgileri verdi:

"Dönüşüm modeli olarak riskli alan ilan edilmesi süreci başlatıldı. Bunun için gerekli zemin etüt çalışmaları da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tamamlandı.

Şu anda 'Riskli Alan' ilan edilmesine yönelik sürecin bir parçası olan kentsel tasarım ve fizibilite çalışmaları sürüyor.

 Yani oraya kaç katlı bloklar çıkılacak ve kaç daire üretilecek, nasıl bir finans modeli olacak? Bunlar belirlenecek. Kentsel tasarım ve fizibilite çalışmaları sona erdikten sonra 'Riskli Alan' süreci de tamamlanmış olacak..."

Bölgenin 'Riskli Alan' ilan edilmesi, evlerini terk etmek zorunda kalan hak sahiplerine ne gibi fayda sağlayacağına gelince; Yıldırım Belediyesi Başkan Yardımcısı Mert Vahit Arslan şöyle konuştu:

"Riskli Alan süreci tamamlandıktan sonra belirlenmiş olan dönüşüm yolu kapsamında yapım işine geçilecek. Bu esnada da hak sahibi vatandaşlara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kira yardımı yapılacak..."

BELİRSİZLİK BİTECEK

Yani belirsizlik bitecek. Yeni bina yapım süreci başlayacak...

Mert Vahit Arslan, önceki gün telefonda yaptığımız görüşmede bir ay kadar önce 2. Bölge hak sahipleriyle bilgilendirme toplantısı yapıldığını söylemişti...  

Ancak görüştüğüm 1. Bölge hak sahipleri iki yıldır Yıldırım Belediyesi'nden düzenli kira yardımı aldıklarını ama evlerinin akıbetine dair bilgi sahibi olmadıklarını söylemişlerdi. Bu yazı sonrasında konuyla ilgili bilgilenmiş olacaklar...

Biraz da "Gözünüz aydın" diyorum; en azından belirsizlik sona erecek. İnşaat sektörü hep böyle krizde kalmayacak ya! Muhtemelen 'Riskli Alan' ilan edilmesinden sonra bölgede, yasaya uygun ve Bakanlığın öngördüğü şekilde bir yapılaşma süreci başlayacaktır.

Arslan, Bakanlık tarafından sürdürülen 'Riskli Alan' çalışmasına 2018 ve 2019'daki iki heyelan bölgesinin dâhil edildiğini ve toplam 3,8 hektarlık bir alanı kapsadığını söyledi.

KİRA YARDIMINI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÜSTLENECEK

Her iki heyelan bölgesinde 138 müstakil binada 303 hane boşaltılmış durumda. Yıldırım Belediyesi hak sahiplerinin bir kısmına 2018 Şubat ayından itibaren, bir kısmına ise 2019 Haziran'dan bu yana kira yardımı yapıyor.
Bölgenin 'Riskli Alan' ilan edilmesi halinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devredilecek. Bu da yılda en az 2,5 milyon lira belediyenin kasasında kalacak demektir...

Arslan; Mollaarap'taki heyelan bölgelerinde bir kısmı tamamlanan zemin iyileştirmelerinin 'Riskli Alan' ilan edilmesinden sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından devam ettirileceğini de sözlerine ekledi.

VATANDAŞ ELİYLE KENTSEL DÖNÜŞÜM

Malum; 2012 Aralık ayında Mevlana, Ulus, Yavuzselim, Arabayatağı, Çınarönü, Hacivat ve Şirinevler mahalleleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'Riskli Alan' ilan edilmişti. Mert Vahit Arslan'a Yıldırım'daki kentsel dönüşüm çalışmalarındaki son durumu da sordum; şunları anlattı:

 "Şu anda Mevlana'da bin 350 konut üretme ile ilgili çalışma yürütüyoruz. Özgen Başkan tarafından yapılan az katlı natamam binaların tapuları çıkartıldı. 

Mevlana Ulus'ta, 7. ve 8. etap kapsamında bin 350 konutla ilgili ev sahipleriyle uzlaşma görüşmeleri devam ediyor. 2020 yılında temel atılacak."

Arslan bir önemli bilgiyi daha paylaştı:

"Riskli Alan dışında kentsel dönüşüme yönelik plan değişiklikleri yapıp, imar uygulamalarını tamamlayıp dağıtacağımız tapularla vatandaşın kendi seçeceği yatırımcıyla yani vatandaş eliyle kentsel dönüşümü tetiklemek istiyoruz.

 Değirmenönü'nde, Karapınar'da plan değişiklikleriyle 4 bin tapu dağıttık. Oluşturulan hisseli parsellerde dönüşüm başladı. Şu anda Değirmenönü'nde 5 büyük inşaatın başlamasına yönelik imar durumu alındı..."

Yıldırım'da birkaç yıl içinde yeni Erikli ya da Millet mahalleleri oluşacak gibi görünüyor...

Arslan sözlerini şöyle sürdürdü:

"İmar durumu alınan yerlerde eski binalar yıkılarak vatandaş kendi anlaştığı müteahhitle dönüşüm yapıyor.

Dönüşümü tetikleyecek olan Yiğitler'de planımızı geçirdik. Esenler 75. Yıl'da da bu kapsamda plan değişikliği çalışmaları sürüyor.

 Karapınar'da da daha önceki plan değişikliği doğrultusunda tapu tescil süreci devam ediyor... Hava fotoğraflarıyla belgeleyip sahadaki değişimi gözlemliyoruz..."

24 SAAT UYUMAYAN KÜTÜPHANE

Yıldırım'daki cephe iyileştirme çalışmalarını sordum; Yeşilyayla'yı Namazgah'a bağlayan Akdemir Sokak'ta cephe sağlıklaştırma çalışmalarının sürdüğünü, kademe kademe yaygınlaştırılacağını anlattı...

Öte yandan Kentsel Tasarım Müdürlüğü hizmet binasının en üst katında "Uyumayan, 24 saat yaşayan bir kütüphane" yapılacak.

İsteyen istediği saatte kütüphaneye gelip çalışabilecek. 285 kişilik kütüphane katında butik konferans, okuma ve toplantı salonları ile kafeterya da planlanmış... Yani kütüphaneye kültür merkezi işlevi de yüklenmiş. Yıldırım Belediyesi'nin de bulunduğu o bölgede böyle bir yere çok ihtiyaç vardı.

Kütüphanede dijital ve basılı yayın da bulunacak... Yıldırım'ın en büyük eksikliklerinden biri de kütüphanedir. Binanın metro istasyonuna çok yakın olması ulaşım açısından önemli bir avantajdır.

Ancak kütüphaneleri kütüphane yapan en önemli özellik her ne kadar dijital çağda da olsak kitaplardır. Kütüphaneyi dolduracak kitapların bir kısmı bağış yoluyla edinilebilir, ama yeterli olmaz. Bir de kütüphanenin başında, bu alanda eğitimi ve deneyimi olan birinin olması gerekir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.