Hava Durumu

Mor Salkım: Salgında kadına şiddet arttı!

Yazının Giriş Tarihi: 10.02.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.02.2021 06:00

Bursa'da saha çalışmalarıyla öne çıkan Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği, bir yandan şiddet mağduru kadın ve çocuklara destek olurken öte yandan da birbiri ardına farkındalık yaratmaya yönelik projeleri hayata geçiriyor...

 Kovid-19 salgını sürecinde de çalışmalarını sürdüren Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Dilek Üzümcüler, Mart 2020'den itibaren küresel pandemi olarak da tanımlanan salgın sürecinde kadınların ve kız çocuklarının yaşadığı eşitsizliklerde büyük artış yaşandığına dikkat çekti.

Üzümcüler, kadınların ev işlerine ayırdıkları zamanda artış olduğunu söyledi:

"UNDP iş birliği ile gerçekleştirilen çalışmada KONDA verilerine göre Mayıs 2020 itibarıyla kadınların ev işi ve ev halkı bakımına ayırdıkları süre salgın döneminde günde 2,9 saatten 4,5 saate artarken, erkeklerin ise yalnızca günde 0,3 saat kadar az bir zamandan 1,1 saate çıktı."

Dilek Üzümcüler, Mor Salkım'ın hedef kitlesi olan şiddet görmüş ve çocuklarıyla yaşam kuran kadınların salgından çok olumsuz etkilendiklerini vurguladı:

"Birçoğu çocuklarının bakımlarını sürdürebilmek için ya evde işler yapıyor ya da gündelik işlerden maddi kaynaklarını sağlamaktaydılar ancak maalesef şu an hiçbiri yapılamıyor ve devletin bu konuda herhangi bir desteği maalesef yok! Türkiye'de kadınların yüzde 75'i belki birçoğumuz için en güvenli yer görünen evlerinde şiddete maruz kaldı ve yaşamlarını kaybettiler.

Evde şiddet gördükleri kişi ile sürekli birlikte kalma durumları kadınların yaşadıkları şiddeti söyleyememe ve maruz kalma durumlarını artırmış durumda. Birçok ülkede bu duruma özel çalışmalar yapıldı. Ancak ülkemizde ne yazık ki bir eylem planı oluşturulmadı ve gündeme alınmadı!.."

ŞİDDET HATTINA BAŞVURULARDA YÜZDE 90'LIK ARTIŞ!

Dilek Üzümcüler, Mor Salkım 7/24 şiddet hattına gelen aramalardaki artışı da gündeme getirdi:

"2019'a göre 2020'de yüzde 90'a yakın artış oldu. Derneğimizin şiddet hattını arayan kadınların yüzde 75'i, kadın sığınma evine yerleşme talep etti. Yüzde 40'ı şiddet önleme izleme merkezine yönlendirildi, farklı illerde mülteci göçmen dernekleri ve insan hakları derneklerinden danışma alındı.

 Danışma merkezi ve şiddet hatlarının yaygınlaştırılması, Alo 183 hattının sadece kadına yönelik şiddet hattı haline getirilmesi gerektiği, danışma merkezi ve şiddet hattı olan sivil toplum örgütlerine gelen çağrılarla ortaya konmuştur.

Ayrıca KADES uygulaması kadınların hızla ulaşabilecekleri bir uygulama olduğundan kamu spotları ile yaygınlaştırılması ihtiyaç..."
Sığınma evi ihtiyacına vurgu yapan Dilek Üzümcüler, Belediyeler Yasası'na göre nüfusu 100 bini aşan il ve ilçelerde sığınma evi açma zorunluluğunun olduğunu ama hayata geçirilmediğini anımsattı!..

SALGINDA KADINA ŞİDDET ARTIŞI VERİLERİ

Dilek Üzümcüler, salgın sürecinde 11 Mart 2020 ile 11 Kasım 2020 tarihleri arasında 7/24 Mor Salkım şiddet hattına (0 531 033 88 44) başvuranları da değerlendirdi:

"Derneğimize 1127 kadın ve 465 çocuk ve 54 erkek (1127 kadının; 2'si trans kadın, 3'ü engelli kadın, 47 göçmen/mülteci kadın başvurdu.

Sosyal medyadan 55 kadın ulaştı. 65 kadın daha önce danışma merkezi ile ilişkilenerek hizmet aldı.

Kadınların yüzde 40'ı, hapiste olan eşlerinin dışarı çıkma durumlarına dair 'ne yapacağız?' paniği ile bize ulaştı.
Yüzde 17'si maddi destek için aradı. Arayan çocukların yaş aralığı 10-14 arası. Evdeki şiddeti ihbar etmek için aradılar.

Danışma hattına ulaşanların yüzde 83'ü evli, yüzde 17'si bekâr, yüzde 80'i ortalama 2 çocuklu ve 18-45 yaş aralığında.

Maruz kalınan şiddet türlerine gelince; fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddet, ev içinde yalnızlaştırma ve hapsetme, dijital/siber şiddet.

Şiddete Maske Olma projesi ile eczanelerde dağıtılan çantalar sayesinde hattımızı 33 kişi aradı."

Üzümcüler, Mor Salkım'a başvuran erkekler hakkında ise şu bilgileri paylaştı:

"Danışma hattına ulaşan erkeklerin yüzde 90'ı eşlerini arıyor. Şiddete maruz kalan kadınlar sığınma evlerine yerleştikten sonra böyle görüşmeler yoğunlukta gelir. Ancak korona sürecinde bu oran arttı.

Ayrıca kız kardeşinin ya da komşusunun şiddete maruz kalma durumuna yönelik danışanlar da var. 65 yaş üstü 2 erkek ev içi şiddete maruz kalma durumu ile şiddet hattımıza ulaştı."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.