Hava Durumu

Mudanya Mütarekesi'nin 97. Yıl dönümü kutlanıyor

Yazının Giriş Tarihi: 08.10.2019 06:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.10.2019 06:13

11 Ekim Mudanya Mütarekesi, Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en önemli günlerden biridir...

30 Ağustos zaferi ve işgalcilerin Anadolu'dan atılması sonrasında İtilaf devletleri Ankara'daki Meclis'e mütareke çağrısında bulundu. Görüşmeler 3 Ekim 1922 tarihinde Mudanya'da başladı...

Türk Hükümeti adına İsmet İnönü ile İngilizleri temsilen General Harrington, Fransa adına General Charpy, İtalya adına General Mombelli'nin katıldığı görüşmeler 8 gün sürdü... Doğu Trakya ve boğazların boşaltılması konusu kimi zaman görüşmeleri tıkadı...

1 Ekim günü sabah saat 06.00'da bugün müze olan evde Türkiye, İngiltere, İtalya ve Fransa arasında Mudanya Mütarekesi imzalandı ve 3 gün sonra da yürürlüğe girdi...
Mudanya Mütarekesi ile savaş alanında kazanılan zafer siyasi zaferle pekiştirildi...

Mudanya Belediyesi son 5 yıldır Mudanya Mütarekesi'nin anlam ve önemini öne çıkartan etkinliklere imza atıyor.

MUDANYA DÜNYA KENTİ!

Dün Montania Otel'de düzenlenen basın toplantısında Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Mudanya Mütarekesi'nin 97'nci yıl dönümü etkinliklerini tanıttı... Toplantıya Mudanya Belediyesi bürokratları ve belediye meclis üyelerinin yanı sıra Gazeteci Yazar Enver Aysever de katıldı...

Mudanya Mütarekesi'nin Türk tarihindeki yeri ile ilgili Başkan Türkyılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaşanmışlıklarıyla birlikte Mudanya Mütarekesi'nin ne olduğunu, anlamını, kapsamını, sonuçlarını Türkiye'ye, dünyaya duyurmaya çalıştık... Mudanya Mütarekesi olmasaydı Lozan olmazdı, Lozan olmasaydı Türkiye Cumhuriyeti olmazdı.

Mudanya'nın kimliği ile özdeşleşmiş böyle bir 'Antlaşma'nın Mudanya'ya kazandırdıkları ortada. Mudanyalı yöneticiler olarak üstümüze düşeni yaptık, yapmaya da devam ediyoruz.
Mudanya Mütarekesi'nden esinlenerek Mudanya'mıza 'Barışın ve Kardeşliğin Başkenti' dedik. Barış antlaşmasının olduğu, silahların bırakıldığı dünyada birkaç kentten biriydi. Bizler de barışın ve kardeşliğin başkenti olarak duyurmaya çalıştık..."

KUTLAMA PROGRAMI

Ardından da Mudanya Mütarekesi'nin 97'inci yıl kutlama programı hakkında bilgi verdi...

Buna göre; 9 Ekim Çarşamba günü Mütareke Meydanı'nda 19.30'da tarihi Mudanya Bandosu konseri ile etkinlikler başlayacak. Halk oyunları gösterisinin ardından saat 20.30'da da Suat Suna ve Kürşat Başar'ın müzikli söyleşisi gerçekleşecek...  

10 Ekim 2019 Perşembe günü etkinliklerinin adresi yine Mütareke Meydanı. Saat 17.00'de Mudanya Belediyesi Ritim Grubu gösterisi ile başlayacak kutlamalar İnci Aral ve Mehtap Maral müzikli söyleşisi ile devam edecek ve saat 20.30'daki Cem'niyet konseri ile sona erecek.

Mudanya Mütarekesi'nin imzalandığı gün olan 11 Ekim'de ise resmi törenden sonra saat 14.00'te Mudanya Sahili'nde SoloTürk gösteri uçuşu gerçekleşecek...

Saat 16.30'da Uğur Mumcu Salonu'nda düzenlenecek söyleşide Erol Mütercimler, Mudanya Mütarekesi'nin önemini ve sonuçlarını anlatacak. 19.00'da İskele ve Mütareke Meydanı arasında düzenlenecek yürüyüşten sonra kutlamalar havai fişek gösterisi ve 20.30'daki Can Bonomo konseri ile sona erecek.

12 Ekim'de ise Lozan Mübadilleri Derneği'nin bir gösterisi var...

ENVER AYSEVER İLE YAZI AKADEMİSİ

Başkan Türkyılmaz, 23 Ağustos'taki Mudanya Kitap Fuarı'na katılan Enver Aysever ile Yazı Akademisi'ni başlattıklarını ve ayda 4 gün Mudanya'da olacağına değinerek şunları söyledi:

"Mudanya'ya insanların yaşadıkları kente hizmet etmesi için o kente aidiyetlerini pekiştirmesi önemli. Enver kardeşim artık bir Mudanyalı. İleriki yıllarda Mudanya çok değerli bir insanı kazanacaktır. Mudanyalı olmak için Mudanya'da doğup büyümek gerekmiyor.

Mudanya için kafa yoran, çözümler üreten, Mudanya'da yaşayacak olan herkes Mudanyalıdır. Mudanya herkesi sevgiyle kucaklayacak bir hoş görüye sahiptir. Mudanya'nın tarihi ve kültürel mirasını, güzellikleri geleceğe taşımak da bizlerin görevi olacaktır..."

Etkinlik hakkında söz alan Enver Aysever ise "Gönlümü çelen Mudanyalı olmanın arzusu yanında yıllardır İstanbul'da yaptığımız çalışmayı Mudanya'ya taşıma arzusundaydık.

Mudanya benim gibi yeni tanıyanlar için çok değerli bir yer. Mudanya kitap fuarı çok başarılıydı. Yazı akademisi için haftada bir Mudanya'da olacağım" dedi..

Aysever sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de belediyelerin varlığından kendisine güç ve ekonomi devşirmeye çalışan insanlar oldu. Mudanya Belediyesi ile aramızda, Belediyenin şeffaflığına uygun benim de ahlakıma uygun bir anlaşma yapılmıştır. Türkiye'de Sayın Başkan'ın gösterdiği şeffaflığı önemseyen bir basın mensubu olarak işin içinde gönül olan, Mudanya'ya dair bir arayış içinde olmanın, gelecek kitap fuarına daha çok arkadaşımı taşımak amacıyla dostluğun, yoldaşlığın bir ifadesi olarak buradayım.

Haftada bir gün İstanbul'un curcunasından çıkarak Mudanya'da, Mudanyalılarla edebiyatla ilgili bir arada olmaktan dolayı memnunum..."

'GELENLER, GİDENLER, KALANLAR'

Suriyeli sığınmacılarla ilgili konuyu da gündeme getiren Başkan Türkyılmaz şunları söyledi:

"Biz misafirperveriz. Özgürlükler hepimiz için çok önemlidir. Ama özgürlüğümüz, benim ya da bir başkasının özgürlüğünü kısıtlamamalı. Her milletin, her toplumun kendisine göre örf ve adetleri var. Ortak yaşam alanlarında insanların bu davranışlarına dikkat etmesi gerekiyor. O çıkışımız çok az bir kesim haricinde kamuoyu tarafından desteklenmiştir. Tüm anketler gösteriyor ki toplum nezdinde ülkemizin en önemli sorunu Suriyeli sığınmacı, göç ve mülteci sorunudur. Bunlarla ilgili ne yapabiliriz? Ben bir belediye başkanıyım, ancak 'bana ne!' diyemezdim...

Bunun bir çözümü olmalıydı, çalıştaylar yapılması gerekiyordu. Kitap fuarımızın temasını aynen bu konu üzerine oturttuk. Gelen konuklarımız farklı görüşlere sahipti. Onlardan aldığımız düşünceleri 'Türkiye'nin Dış Politikası ve Mültecilik / Gelenler, Gidenler ve Kalanlar' adlı kitapçıkta paylaştık.

Bana göre dünyanın neresinde olursa olsun savaşların bitmesi gerekiyor. Bu savaşlar biterse insanların doğup büyüdükleri topraklardan ayrılmak gibi bir sorunu olmaz. Bu kitapçık, barışa giden yolda bu soruna ufacık da olsa katkı sunarsa memnun oluruz..."

Öte yandan Mudanya Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği'nden her yıl aldığı ödüllere bir yenisini ekledi... Bu yıl, Sanat Evi, Myrleia Antik Kenti Arkeoparkı ve Kumyaka Sağlıklaştırma Projesi ile Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü...  

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.