Hava Durumu

Mudanya'ya Pazar yeri piyangosu vurdu!

Yazının Giriş Tarihi: 23.05.2019 03:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.05.2019 03:50

Mudanya'nın en büyük sorunu özellikle hafta sonları had safhaya çıkan trafik yoğunluğu ve otopark yetersizliğidir. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, iki hafta önce pazar günleri kurulan giyim pazarının perşembe gününe alındığını açıklamıştı...

Pazarcı esnafı ise uygulamaya tepki göstermiş; geçen hafta Büyükşehir Belediye Otoparkı'na açmışlardı tezgâhı. Pazarcı esnafı protestosunu sürdürüyor sürdürmesine de... Dün konuyla ilgili basın toplantısı yapan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'ın açıklamalarına göre mevzu oldukça derin...

"İki haftadır Mudanya'da pazar pazarı sorunu var" diye söze başlayan Başkan Hayri Türkyılmaz şunları anlattı:

"Mudanya Milli Arkeopark bölgesinde 2007'de yapılan ihale Tuhafiyeciler Odası'nda kalmış, inşaat işlerini ise Halk Pazar AŞ yürütmüş. İnşaatı 2008'de bitmiş. 3 yıllığına yap-işlet-devret karşılığı yapılmış ve 3 yıl sonra da Mudanya Belediyesi'ne devredilmiş. Pazartesi ve cuma günleri sebze ve meyve pazarı açılması, pazar günleri ise giysi pazarı açılması öngörülmüş. Sebze meyve pazarı sadece cuma günleri açılmış. 
Mudanya'nın en sorunlu alanı trafik ve otopark. 6360 sayılı Yasa gereği yetki Büyükşehir'de. Biz otopark ve trafik sorununu çözmek için proje hazırladık, Büyükşehir'e sunduk. 'Yetkiyi bize verin, biz yapalım' dedik. Kabul edilmedi. Yaptığımız anketlerde en çok öne çıkan sorun otopark sorunudur..."

Ardından trafikle ilgili rakamları paylaştı:

"2014'ten bu yana artan cazibesi ile Mudanya'ya hafta sonu 150 bin araç gelmekte. Ortalama günde, 80, 90 bin araç geliyor... Yılda 30 milyon civarında araç. Nüfusumuz 93 bin. Yazın 500 bine çıkıyor, hafta sonu 2,5 milyonu buluyor... Büyükşehir adım atmayınca biz de bize ait yerde adım attık. Kapalı pazar yerinde kurulan pazarı hafta içine aldık. Kendilerinin mağdur edildiğini söyleyenler kefen bile giydiler."

11 YILDA 13 MİLYON LİRA VERİLMİŞ!

Ve diğer nedenleri ise şöyle özetledi:

"Seçim gezilerinde seçmen olan olmayan herkesle konuştuk. Bir kadın 'Başkan Mudanya'da pazar yeri kirası çok yüksek 900, bin, bin 200 lira. Biraz indirim yapsanız' dedi. Şaşırdım, vatandaşa 'Biz 5 lira, 10 lira işgaliye parası alıyoruz sadece. Dosyaya bakalım' dedik. Yeni zabıta müdürümüzle birlikte tüm Pazar yerlerinin dosyasını incelemeye başladık.

 Dosyayı inceledikçe yasal ve etik olmayan uygunsuzluklar tespit ettik. 11 yıldır Tuhafiyeciler ve Yaymacılar, Sebze ve Meyve Pazarcılar odalarının diğer ilçelerde aylık 120 bin lira, 60 bin lira ödedikleri halde bizde alınan para 2 bin 500, 3 bin lira! Bu para, pazar alanlarının temizliğine bile yetmez!

Bırakın para almayı üste para verilmiş; elektriğini, suyunu ödemişiz. Temizliğini yapmışız, zabıtalarımızı görevlendirmişiz!..

Sonra pazar yerlerinin elektrik, su, temizlik, zabıta hizmeti giderlerini hesapladık. Ayda Pazar yerleri için aylık giderimiz 100 bin lira! 11 yılda 13 milyon lirayı belediye kasasından pazarcılar para kazansın diye vermişiz!"

BELEDİYENİN KAYBI 46 MİLYON!

Başkan Türkyılmaz çarpıcı bir hesap yaptı:

"Şimdi bugün tartışılan pazar yeri 3 bin 675 metrekarelik bir alanda ve Mudanya'nın en değerli yerlerinden biri. 860 metrekarelik Meriç Kafe'nin yerini (sonradan Güldoğan oldu) aylık 102 bin liraya kiraya verdik. Kapalı Pazar yerini kafeterya, restoran ya da çay bahçesi olarak ihaleye çıksak ayda en az 500 bin lira kira getirisi olurdu. Yarısı yani 250 bin lira olduğunu varsayalım, yılda 3 milyon, 11 yılda 33 milyon lira yapar. Mudanya'nın kaybettiği para 46 milyon liradır..."

Ve ardından ekledi:

"Mudanya mağdur... Biz hep dedik, 'tüyü bitmemiş yetimin hakkını kimeyse yedirmeyeceğiz!' diye. Bugüne dek Mudanya'nın hakkından taviz vermedik. Bu yüzden de Mudanya halkının teveccühüyle ezici bir çoğunlukla yeniden geldik. Hedefimiz tertemiz bir Mudanya'dır... Bu Pazar yeri gün değiştirme işini birileri provoke ediyor. Yanındaki falanca AVM'ye, köfteciye peşkeş çekiyor diye.  AVM ile mücadelemiz sürüyor. Giyim pazarının kapanmasından en büyük zararı ise köfteci görecek..."

Başkan Hayri Türkyılmaz, belediye içinde de soruşturma başlatıldığını, soruşturmanın geçmiş dönemin yöneticileri ve mevcut çalışanları da kapsadığını, tamamlanmasından sonra savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Mudanya'ya 1 dakika önce gelen kişinin bile kendileri için Mudanyalı olduğunu, Mudanya'nın sosyal, kültürel gelişimine kafa yoran, doğru, dürüst herkesin Mudanyalı olduğuna dikkat çekerek "Din, dil, ırk ayırt etmeden Atatürk ve devrimlerinin ışığında Mudanya'ya hizmeti sürdüreceğiz..."

BEDAVA YER 125 BİNE, 140 BİNE SATILIYOR!

Başkan Hayri Türkyılmaz pazar yerindeki tezgâh artışlarına da dikkat çekti:

"Yer bedava. Mudanya Belediyesi'ne ait. Tezgâh başına 5  ya da 10 lira işgaliye ödeniyor. Ama birileri 140 bine, 180 bine tezgâh satıyor. 250 bin lira eden yerlerin de olduğunu duyduk. Vatandaşın biri aradı, '125 bin liraya satın aldım, ben ne yapacağım' diye.

Bir de buranın 3 yıldan sonra belediyeye yatırılması gereken para var... Halk Pazar AŞ ihalede halı saha, spor tesisleri, sosyal tesisler yapacağını ve toplanan artan parayı Mudanya Belediyesi'ne vereceğini taahhüt etmiş. Ne tesis yapmış, ne de parayı iade etmiş!.."

Başkan Türkyılmaz'a pazarlarla ilgili sorunun sadece pazar pazarında mı olduğunu sordum; "Tüm Mudanya için söz konusu. Şimdi salı pazarını incelemeye aldık. Şaibeler araştırılacak, bir şey varsa, o da yargıya intikal edecek" dedi.

Mudanya'ya pazar piyangosundan çıkan ikramiye bu!

Başkan Türkyılmaz'a 5 yıldır nasıl fark edemediklerini sordum; "Belediye çalışanlarından bu konuda bir uyarı ya da bilgi paylaşımı gelmedi. Biz pek çok sorunu uygulamalarda fark ettik. Kepçeyi tamire götürdüğümüzde yeni kepçenin satıldığı çıktı ortaya. Seçim gezisinde vatandaş yüksek kira şikâyetinde olmasaydı fark etmeyecektik. Böyle böyle çıkıyor ortaya işte. Mudanya Belediyesi'ni sil baştan kayıt altına alıyoruz. Geriye dönük olarak yasalar müsaade ediyorsa alacağız..." dedi...

AVM de dâhil olmak üzere bölgeyi Mudanya Arkeopark olarak planladıklarını, Pazar yerini taşımayı projelendirdiklerini, bunu da seçim çalışmasında proje tanıtımında ilan ettiklerini ve kitapçığa da taşıdıklarını hatırlattı ve "Bugün olmasa da yakın bir gelecekte zaten taşınacaktı" dedi.

Başkan Türkyılmaz uygulamanın başladığı iki haftadan bu yana Mudanya trafiğinde hissedilir bir rahatlama olduğunu, ana caddelerde, Mustafakemalpaşa ve Halitpaşa caddelerinde park yasaklarının da başladığını, bunun da trafiği rahatlatacağını anlattı...

GEÇMİŞE DAİR 1 TL TAHSİLAT OLMASA BİLE

5 YILDA 36 MİLYON LİRA!

Bir diğer sorum da pazar yerleri için ihalenin ne zaman açılacağıydı. Başkan Türkyılmaz "Belediye Meclisi'nden karar çıkar çıkmaz, bir ay içinde ihaleye çıkacağız" dedi. Tahmini gelir beklentisine gelince; "Elektrik, su, temizlik, zabıta da ihaleyi alana ait olmak üzere en az aylık 500 bin lira kira gelirimiz olur" dedi. Yılda 6 milyon yapar! Üstüne kasada kalacak olan aylık 100 bin liralık Pazar yeri giderlerini de ekleyince 7 milyon 200 bin liralık bir gelir söz konusu... Yani geçmişe dair bir kuruşluk tahsilat yapılamasa bile çok yüksek bir meblağ! 5 yılda 36 milyon liraya denk geliyor..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.