Hava Durumu

Muhtar mahallenin yaşlılarına ekmek dağıtıyor

Yazının Giriş Tarihi: 08.04.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.04.2020 06:00

Koronavirüs günleri insanlarda dayanışma duygusunu artırdı. İnsanlar sağına soluna bakmaya başladılar.

Sosyal medyanın pek çok olumsuz yanı var elbette. Ancak evde kaldığımız bugünlerde sevdiklerimizle, yakınlarımızla, dostlarımızla aramıza koyduğumuz sosyal mesafeyi sosyal medya aracılığıyla telafi ediyoruz.

Sosyal medya aracılığıyla iletişim kuruyoruz; yardımlaşıyoruz, dayanışıyoruz aynı zamanda. Bunu ihtiyaç sahiplerine dair paylaşımlarımda çok net bir şekilde gördüm. İnsanlar art arda mesaj atarak ihtiyaç sahibi kişilerin adresini istediler.

Dayanışma, yardımlaşma güzel bir şeydir. İnsanların ruhunun örselendiği, fiziki yalnızlığa talim ettiği bugünlerde ruh sağlığına en iyi gelen şeylerden biridir. İnsan dayanıştıkça çoğalır, zenginleşir, direnme, ayakta kalma gücü kazanır.
Türk toplumunu bu meşum salgınından düze çıkartacak hususlardan biri de Batı'da unutulan ve koronavirüs günlerinde sağlaması yapılan bu dayanışma ruhudur...

Türkleşen İngiliz asıllı bir vatandaşın İstanbul'da çok naif, insanı incitmeyen bir sloganla başlattığı "İmkânın varsa ekle, ihtiyacın varsa al" gıda sepet kampanyası Türkiye genelinde yaygınlaşıyor.

İnegöl'de anne tarafından akrabalarımın da içinde bulunduğu ekibin başlattığı koli kutusundaki kampanya şimdi market rafına, Konya'da ise pazar tezgâhına dönüştü...  Sosyal medyada benzeri kampanya fotoğrafları peş peşe yayımlanmaya başladı.

 Durumu biraz iyice olan vatandaşlar ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yapıyor, bakkal borçlarını kapatıyor. Bunlar güzel şeyler.

Bir dayanışma örneği de mahallemde yaşanıyor. Hacıseyfettin Mahallesi'nde geçen sene muhtar seçilen Neşe Gülyurt Palmanak genç, azimli ve çalışkan biri.


Mahalleyi derleyip toplamak için didinip duruyor. Misal, İncirli Caddesi üzerindeki duraklarda yağmurdan korunacak hiçbir şey yoktu. Gitti, geldi belediyeye. Korunaklı duraklar yapılmasını sağladı. Parkları temizletti. Ana durakların oradaki havuzların bulunduğu bölge boyandı. Koronavirüs salgınında belediyenin kapısında adeta nöbet tutarak mahallenin dezenfekte edilmesini sağladı.

Neşe Gülyurt Palmanak son olarak ise evden çıkamayan mahallenin yaşlılarına tek tek kapılarına kadar giderek ücretsiz ekmek dağıtıyor. Aslında bu yaptığı iş muhtarların görev tanımına girmiyor.

 Ekmekleri ise Davutkadı Ekmek Fırını ile Genç Ekmek Fırını ücretsiz olarak veriyor.

Neşe Gülyurt Palmanak diyor ki:

"Abla gün dayanışma günü. Yaşlılarımıza sevgimizi, saygımızı bu şekilde gösteriyoruz... İnsanların 'Allah razı olsun' demeleri yetiyor. Ekmekleri dağıtırken yorgunluğu hissetmiyorum bile. Bir şeyler yapabilmenin, mahallemin yaşlılarına dokunabilmenin, yardımcı olabilmenin mutluluğu yetiyor bana.

Ekmek bağışı yapan mahallemizdeki Davutkadı Ekmek Fırını'ndan Genç Ekmek Fırını'ndan ve Fırıncılar Derneği Başkanımızdan Allah bir değil bin kere razı olsun. Sayelerinde 65 yaş üstü vatandaşlarımıza her gün tazecik ekmek dağıtıyoruz. Bu zor günlerde yanımızda yer alan fırıncılarımızdan Allah razı olsun..."

Neşe Gülyurt Palmanak, dağıtımda önceliği ileri yaşta ve kimsesiz olanlara veriyor.

DİYANET KADINLARI UYARMALI!

Neşe Gülyurt Palmanak'ın paylaşımının altına yapılan bir yorum özelikle çok dikkatimi çekti:

Kadının biri "Annem ile teyzem evde yalnız yaşıyor, biri 73 biri 70 onların kapısına çalan yok!" diye yorum yapmış.

 Neşe Gülyurt Palmanak "Canım bugün de gittim. Evde yoktu. Üst komşusu 'o kızında kalıyor' dedi" diye cevap yazmış.
Kadının yanıtı şöyle; "Bugün gelmediniz, ben oradaydım mevlit okuduk kardeşime... Gelen olmadı!"

Ve ardından da eklemiş:

"Yanlış anlaşılmasın 2 ekmeğin peşinde değiliz Allah'a şükür... Ama tekrar söylüyorum gelen olmadı... Annem perşembe gününden beri kendi evinde."

Hay Allah seni ne yapsın be kadın! 

 Neşe Gülyurt Palmanak hiç nezaketini, terbiyesini bozmamış. Bir sabır abidesi olarak üşenmemiş,   güzel, terbiyeli yanıtlar vermiş.
İyiliğin ve sabrın sınanması tam da böyle bir şey işte!..

Burada dört önemli husus var aslında:

İlk üçü kadının şikâyetini arz ederken kendi hatalarını itiraf edişi. Dördüncüsü ise kamu kurumlarını ilgilendiren bir konu...
Birincisi; Neşe Gülyurt Palmanak'ın paylaşımından geriye perşembe gününü hesapladım, söz konusu yaşlılar kızlarının yanında kalıyormuş evlerine döneli 2 gün olmuş da, asıl mesele şu; 65 yaş üstü yasağını delip sokağa çıkartılmışlar!

İkincisi; yaşlıların evinde mevlit okutulmuş; belli ki toplu halde bir araya gelinmiş!.. Eyvah ki eyvah! Sonra "Niye bu hastalık bu kadar çok insana bulaşıyor?" diye soruyoruz...

Ya, her gün televizyonda Cumhurbaşkanı'ndan Sağlık Bakanı'na, bilim insanından doktoruna herkes insanları uyarıyor. Her gün televizyonlarda sürekli aynı mesaj veriliyor:

"Evde kalın... Evden çıkmayın. Yaşlılarınızı koruyun. Komşu gezmelerini, ziyaretleri, toplu halde bulunmayı bırakın" diye!..
Ben 3 haftadır torunlarıma sarılamıyorum. Benim gibi pek çok kişi aynı durumda. İnsanlar aile büyüklerinin alışverişini yapıp kapıya bırakıyorlar.

Bizim canımız yok mu?  Yazışmalarda gördüm ki, bir kadın daha yazmış "İki gün önce annemdeydm, mevlit okuttuk. Ekmek gelmedi" diye. Ya aynı kadının kardeşi, ya da bir başkası daha mevlit okuttu.

Üçüncüsü,  yaşlısını sokağa çıkartabilen, yaşlının evinde mevlit okutabilen birinin, üstelik de mevlit okuttuğu gün için  "bize ekmek gelmedi" demesi harbiden ayıptır. (Bizim adetimizde mevlitte mutlaka yiyecek bir şeyler ikram edilir.) Esas olan, ihtiyacı sahibi, ihtiyacını giderecek kimsesi olmayan yaşlılara yardım edilmesidir.

Dördüncü husus şudur:
Diyanet  Koronavirüs salgını nedeniyle camilerde cuma namazını ve namazları kaldırdı.
Ama bu defa da kadınlar evlerde toplanıp, toplu halde mevlit okutuyor.

Önümüz Ramazan. Ev kadınları arasında Ramazan boyunca  topluca Kelime-i Tevhid  çekmek ve dua okumak  çok yaygındır... Aslında isteyenin evinde de yapabileceği bir durumdur. Diyanet'in acilen evlerde kadınların okuttuğu ve insanların toplu olarak bir arada bulunduğu Mevlit ve diğer toplantılar için de uyarıda bulunması şart.
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.