Hava Durumu

 Yunuseli Havaalanı bir işe yarıyormuş!

Yazının Giriş Tarihi: 12.03.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.03.2021 06:00

TEKNOFEST etap paydaşları arasında yer alan BEBKA'nın yaptığı açıklamaya göre; TEKNOFEST'in 'Savaşan İHA'lar etabı, 6-9 Eylül'de Bursa Yunuseli Havaalanı'nda yapılacak; başvurular ise 15 Mart'ta sona erecek...
Yunuseli Havaalanı, şehir merkezinde Bursa'nın son kalan yeşil ve boş alanlarından biri! Akıbetinin belirsizliği üzerindeki tartışmalar sürüyor!

Birkaç yıl önce yaz tatilimi Antalya kent merkezinde geçirmiş ve şehri karış karış gezmiştim. Dönüşte yazdığım köşe yazısının başlığı "Antalya'yı kıskandım" olmuştu...
Zira Antalya kent merkezinde içinde araç geçişine bile izin verilmeyen üç büyük park vardı. Büyük parkların hemen dibinde bile yeşil alanlar vardı. Kenti yönetenler "Aman da boş yer bulduk, hemencecik dikine dikine dikelim betonları" dememişlerdi. Çok şaşırmıştım ve sahiden de bir eski Bursalı olarak feci kıskanmıştım.

O dönemde Antalya'nın Belediye Başkanı AK Partili'ydi. Bizde de Altepe henüz görevden alınmamış pardon istifa etmemişti. Epeyce bir kafa patlatmıştım. Bizde niye böyle; orada öyle diye...

ONLARDA OLUP DA BİZDE OLMAYAN NEYDİ?

Antalya'da yerel yönetimler iktidar ve muhalefet partisi arasında gidip geliyordu. Kenti yönetenler seçim kaybetme korkusundan olsa gerek şehrin canına okumakta tereddüt ediyor olabilirler miydi? Keza Samsun'a gittiğimde kentleşme açısından orayı da meydanları ve yine kent içindeki parkları nedeniyle kıskanmıştım.

 Hele Konya'yı gördüğümde hasedimden çatlamıştım... Konya'da da 0,50 emsal uygulanmıştı ama bizde olduğu gibi parsel bazlı değil ada bazlı...

 Planlama yapılmıştı. Şehri boğazlayan değil nefes aldıran bir 0,50 emsal artışı sağlanmıştı. Muhtemelen bizdeki gibi plan tadilatlarıyla 0,80, 0,90 emsal ölçeklerine çıkartılmamışlardı. Konya'nın bir planı olduğu ve o plana sadık kalındığı o kadar belliydi ki!

Bizde ise 0,50 emsal ada bazlı değil parsel bazlı yapılmıştı. Çarşamba, Altıparmak'tan başlayacağına rantın en yüksek olduğu Nilüfer'den başlamıştı! Mimarlar Odası Bursa Şubesi itiraz etmişti. Daire sahipleri "mülkümüze göz diktin" diye dönemin şube başkanı Can Şimşek'i neredeyse paralayacaklardı. Külliyen "İstemezükçü" artı "mülk düşmanı" ilan edilmişti.

Hakkını yemeyelim, dönemin Nilüfer Belediye Başkanı da 0,50 emsale itiraz etmişti. Mimarlar Odası'nın açtığı dava sonucu 0,50 emsal durdurulmuştu. Olan Altıparmaklaşan, Çarşambalaşan Nilüfer'e olmuştu. Bir de yaşadıkları konutları yıkılan site sakinlerinin oluşturduğu bir mağdurlar kitlesi yaratmıştı.

Velhasıl Antalya'nın parkları için mantıklı bir açıklama üretebilmeme karşın, Bursa gibi yıllardır AK Partili belediye başkanları tarafından yönetilen Samsun ile Konya'ya bir izah getirememiştim. Onlarda olup da bizde olmayan neydi? Ya da bizde olup da onlarda olmayan? Dileğimiz kenti yönetenlerin bize bu soruları sordurtmamalarıdır!..

YUNUSELİ'NDE İHA'LAR YARIŞACAK!

BEBKA'nın haberine dönecek olursak... TEKNOFEST'e iki yıl önce gitmiştim. Ağzım bir karış açık kalmıştı. Tek kelimeyle muhteşemdi. TEKNOFEST'in bir etabının Yunuseli Havaalanı'nda yapılıyor olması da çok anlamlı geldi doğrusu.

BEBKA'nın açıklamasında şu ifadeler de yer alıyor:

"Teknolojideki gelişmelere paralel olarak insansız hava araçlarının (İHA) faaliyet alanları gün geçtikçe genişliyor. Yüksek otonomi gerektiren ve dünya çapında sıcak araştırma alanlarından biri olan İHA'lara, savaş jetlerinde olduğu gibi 'it dalaşı' yapma kabiliyeti kazandırılması hedefleniyor."

Demek ki, Yunuseli Havaalanı hâlâ bir işe yarıyormuş...

CEMİL AYDIN'DAN ÖNERİ:

YUNUSELİ REKREASYON ALANI OLSUN!

Öte yandan Bursa'nın en üretken, eleştirirken çözüm önerisi de getiren eski/ eskimeyen Osmangazi Belediye Meclis Üyesi MHP Grup Sözcüsü Cemil Aydın'ın  Yunuseli Havaalanı'na yönelik bir önerisi var, diyor ki:

"Büyükşehir ve Osmangazi belediye meclislerinde alınacak kararla bölge rekreasyon alanı ilan edilerek Bursa dışından müdahalenin önü kesilmelidir.

Defalarca ifade ettik. Hem Osmangazi Belediye Meclisi'nde hem de diğer platformlarda. Öncelik rekreasyon alanı.

Diğer önerimiz; bölge semtlerdeki okulların buraya taşınarak oluşacak alanlarda mahallelere park ve sosyal donatı alanlarının elde edilmesi.

Her durumda rekreasyon alanı gerçekleşecek. Fakat en önemlisi; Yunuseli Havalimanı arazisinde ne olacaksa Bursa yerel yönetim erklerince planlanmalı ve uygulanmalıdır.

Bursa'nın değerleri Bursalılar tarafından yönetilmelidir.

Yunuseli Havaalanı arazisi plan değişikliği ile "rekreasyon alanı" ilan edilerek betonlaşma tartışması bitirilir."

Cemil Aydın satır aralarında uyarıyor:

"Aynı zamanda ilgili bakanlıklardan gelebilecek "oldu bitti" içeren uygulama planlarının da önü kesilerek Bursa'nın kararlılığı ortaya konulur.

Demirtaş Yolu üzerindeki 'Eski Tütün Depoları arazisinde yapılmayan bu uygulamadan dolayı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yerel yönetim erklerini yok sayarak bölgeyi imara açıp satış ihalesine çıkmıştı.

Bu satışı ve uygulamaları gündeme getirip Bursa'nın haklarını savunmak için yaptığımız görüşmelerde "Zamanında Belediye araziyi rekreasyon alanına çevirseydi bu duruma gelinmezdi" cevabıyla karşılaştık.

Bu sebeple, Yunuseli Havalimanı arazisi için siyasi irade mevcut ise yerel mecliste bir teklife bakar."

Belediye başkanları şehrin tarihine yaptıkları büyük parklarla, yeşil alanlarla, meydanlarla anılıyor. Einstein teorisinin işlediği, zamanın hızlandığı bir süreçteyiz. 40, 50 yıl beklemeye bile gerek yok! Şehri yönetenlerin 10 yıl sonra nasıl anılacağını düşünmesi gerekiyor...

Not: Bugün 12 Mart darbesinin yıl dönümü! Nereden gelirse gelsin her türlü darbeyi lanetliyorum. Darbenin iyisi kötüsü olmaz! En dandik demokrasi bile darbeden bin kat iyidir. Nokta...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.