Hava Durumu

Ne olacak bu maske ahvali?

Yazının Giriş Tarihi: 30.04.2020 04:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.04.2020 04:02

Eczanelerde bir maske curcunasıdır gidiyor...

Son bir haftada eczanelerde yaşanan diyaloglar oldukça ilginç; işte bazıları:

"Vatandaş TC kimlik numarasını çatır çatır söylüyor, baba adı deyince susup kalıyor..."

"Doğum yılı sorusuna doğum yeri söyleniyor! Doğum yılını söylemeye çalışanlar doğduğu günü söylüyor, asıl soru olan yıl sorusuna yanıt gelmiyor!.."

"TC kimlik numarasını ikişer ikişer ezberleyen de var. Milyonla söyleyen ve son dört rakamını ikişer ikişer söyleyen de!"

"Karısının TC kimlik numarasını ezbere bilip kendisininki için kimliğine bakanlar var; açıklaması ise "Benim kimliğim hep yanımda, niye ezberleyeyim ki!"

"Şifre kodlamalarında sıkıntı yaşanıyor. İl il kodlamasını istediğimizde F harfi içil fil diyen birine Fatsa'nın F'si mi, diye sorunca "Fatsa il değil, o yüzden fil dedim" cevabını aldık.

"Maske kodunu telefondan okurken harfler anlaşılmayınca, il il kodlamasını istedik, Manisa'nın M'si dedi. Kodu sistemde çıkmadı. Telefondan baktık, M harfi yok. Manisalı olduğu için öyle söylemiş!"

"Baba adı sorusuna "Benimki mi?" yanıtı veriliyor, arada anne adını söyleyen de çıkıyor."

"Sistemde adı çıkmayanlar "Benimki ne zaman gelir?" diye soruyor. Özellikle de eşi sistemde çıkıp da kendi çıkmayanlar..."

"Maske almaya geliyor. Ama TC kimlik numarasını bilmiyor. Kimliğini istiyoruz, 'yanımda yok' diyor.  Niye beklediğini soruyoruz, "belki verirsin diye" yanıtını alıyoruz."

Aşağı yukarı her eczacı yanında kimlik olmadan sıra bekleyen, kimlik numarasını unutup yanlış söyleyen, maske gelmediği için hesap soran vatandaşla muhatap oluyor!..

PARASI OLANA CEZA DEVEDE DİKEN BİLE DEĞİL DE!..

Vatandaş da eczacı da maske mevzusundan bunalmış durumda.

Peki, vatandaş ne yapsın!

Maskesiz sokağa çıkmak yasak! Cezası 3 bin 100 lira...

Parası olana devede diken bile değil de milyonlarca kişinin iki emekli aylığı, yani iki ay geçinmek zorunda olduğu para...

Her gün TV'de, sokaklardaki maskesiz insanlar kınanıp duruluyor! Koca koca profesörler, salgının yavaşlamasına karşın, bundan sonraki yaşamımızda maskenin hayatımızın normali olacağını açıklıyor...

İyi de bu maskeyi nereden bulacağız?

Maske eczane ve bakkallarda dahi satılırken, 5'er liradan üçer beşer satın alıp bir kenara koydum. İyi ki de öyle yapmışım! Birkaç dost da maske desteği verdi, sağ olsunlar.

 'PTT DAĞITACAK' DENDİ, ECZACILARIN ÜSTÜNE KALDI!

Önce maskelerin satışı yasaklandı...

Ardından da "postacılar dağıtacak" dendi. Fiziki olarak PTT'nin onlarca milyon maskeyi onlarca milyon kişiye belli aralıklarla olmak üzere yani süreklilik arz edecek şekilde dağıtması hiçbir şekilde mümkün değildi!

Bir ara muhtarların ve belediye yetkililerinin dağıtması gündeme geldi. Ama muhtarlar ve belediyeler de gırtlağına kadar işe boğulmuş durumdalar.

İş eczacıların üstüne kaldı.

Sokağa çıkma yasağı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı herkese maske verilecekti...

PTT'nin dağıtımı söz konusuyken, "Telefonlara kod gelecek; o kod gelen alacak" denmişti. Aynı süreç önce eczanelerde de çalıştı...

Bu arada televizyon haberlerinde ve tüm medyada "Sokaklarda maskesiz dolaşan insanlar kınandı da, kınandı..."

Sonra bir haber geldi; "Aaaa, kod gerekmiyordu. Sisteme adınız düşmüşse, TC kimlik numarasını söylemek yetiyordu..."

Bir sevindik, bir sevindik, sormayın gitsin!..

Bu defa kod gelen, gelmeyen herkes eczanelerin önüne yığıldı.

Sonra bir söylenti daha çıktı "Sistem 65 yaştan aşağıya doğru maske onayı veriyor" diye... Doğruluğu teyit edilemeden kadük oldu!

Ve geçen hafta içinde maskelerle ilgili yeni bir haber gündeme düştü...

Sevinmiştik ya, sevincimiz kursağımızda kaldı!

"Kamuda ya da SGK'lı bir işte çalışanlar" ile sokağa çıkma yasağı olanlar haricindeki vatandaşlar 10 günde 5 maskeyi hak ediyordu...

Diğerlerini çalıştıkları kurumlar verecekti...

Haydaaa!..

Bu arada yerel, yaygın ve görsel ve şimdinin gözdesi sosyal medyada sokağa maskesiz çıkanları kınamayı sürdürüyorduk...

"Bin kere yazıklar olsundu, sadece kendi hayatlarını değil, bizim hayatımızı da tehlikeye atıyorlardı!"

Vatandaş eczanelerin önünde maske kuyruğuna giriyor, kadınlar evlerde cayır cayır maske dikiyor, maske dikecek kimsesi olmayan erkekler da donlarını suratlarına geçirip sokağa çıkıyorlardı!..

İSTANBUL ECZACI ODASI VE TEB

Kamu çalışanlarına zaten çalıştıkları kurumlar yeterli olmasa da bir miktar maske veriyordu.
Peki, her gün toplu taşıma aracına veya serviye binerek ya da tabanvayla işe giden SGK'lı çalışanlar ne yapacaktı?

Maske takmak bir mecburiyet. Para cezası bir yana ortalıkta kovid-19 gibi öldürücü bir virüs dolaşıyordu. Havadan geçiyordu. Gördük, hep yaşlılar ölüyor dense de gencecik insanların dahi canını alıyordu.

Bir "haydaaa"lık bilgi daha geldi!..

Dün bu defa İstanbul Eczacı Odası bir açıklama yaptı... Türk Eczacılar Birliği'nin eş başkanlığını mı üstlenmişler ne?

30 yıldır akademik odaları takip ederim. Böylesini ne duydum ne de işittim! Hoş eczacılar açısından da artık TEB yok hükmünde...

Batıda kral zayıfladığında tüm feodal beyler krala karşı bir araya gelirken; doğuda ise merkezi otorite zayıfladığında bütün beylikler kendini padişah ya da sultan ilan eder...

Bu tarihsel alışkanlığımız hayatın her alanında zuhur ede ede varlığını sürdürür.

Eczacılarda da merkezi otorite zayıf olunca, her ildeki odanın kendini merkez olarak görmesine şaşmamak lazım.

İstanbul Eczacı Odası'nın açıklamasından da öğreniyoruz ki; kamu kurumlarının maske ihtiyacı valilikler tarafından karşılanacakmış...

Peki SGK'lılar çalıştıkları kurumdan nasıl maske temin edecekler! Maske ticareti yasak! İşveren maskeyi nereden bulacak?

Ve nihayet TEB Başkanı da bir açıklama yaparak, İstanbul Eczacılar Odası'nın duyurusuna "Zaten öyleydi" diye özetlenebilecek bir doğrulama getirdi.

Ama maske denkleminde yeni çözüm bekleyen bilmeceler de var...

İstanbul Eczacı Odası Başkanı'nın son açıklaması valiliklerin 10 kişiden fazla işçi çalıştıran özel sektöre maske vereceği yönünde...  

Peki, 10 kişiden az işçi çalıştıran küçük işletme ve esnaf ne yapacak?

Onlar da telefonlarına gelen "SMS ile eczanelerden maskesini alabilecek" deniyor...

Hangi kişinin, 10 kişiden az çalışanı olan iş yerinde çalıştığı nasıl saptanacak? Bu ayrımı yapabilecek kurum SGK'dır, ciddi bir algoritma ve yazılım gerektirir. Belki de böyle bir yazılım vardır!..

TEB Başkanı Erdoğan Çolak'ın açıklamasından anlıyoruz ki; SMS gelen vatandaşlar eczaneden maskelerini alabilecek...

Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin ile görüştüm; bunalmış durumda; "Şu anda eczanemdeyim, çalışıyorum. "Bin maske geldi" anlamı, eczaneye en az 200 kişinin gelmesi demektir. Bu sürdürülebilir bir durum değildir" diyor!

Sonuç; vatandaşlar eczanelerin önünde ya da içinde yığılmaya devam edecek!.. (İş yeri fiziki olarak küçük eczaneler kapıları naylonlu bir teçhizatla kapattılar. Büyük mekânlı eczaneler belli sayıda insanı içeri alıyor.)

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.