Hava Durumu

Nilüfer'de hedef: Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi

Yazının Giriş Tarihi: 10.06.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.06.2020 06:00

Arca Atay'ı yıllar önce "GDO'ya Hayır" platformu temsilcisiyken tanımıştım. Genetiği değiştirilmiş organizmaların insan sağlığı üzerindeki etkilerini, halk sağlığı uzmanı bilim insanlarıyla birlikte kamuoyu ile paylaştığı semineri izlemiştim.

 Çok sayıda panel, sempozyum basın açıklamasıyla Bursa kamuoyunu genetiği değiştirilmiş organizmalar konusunda bilgilendirmiş ve kentte belli düzeyde de olsa bir farkındalık oluşmasını sağlamıştı.

Ziraat mühendisi olan Arca Atay, aynı zamanda da Ekolojik Yaşam Derneği'nin başkanlığını yapıyor, yerli tohumların korunması, kullanılması ile yerli ve milli tarımı savunuyordu...

Nilüfer Belediyesi doğru bir iş yaparak Arca Atay'ı bünyesine kattı. Şu da bir gerçek; Nilüfer Belediyesi onaylamasa, destek olmasa, yol vermese Arca Atay'ın geliştirdiği ve önerdiği projelerin hayata geçirilmesi mümkün değildi. 

Adsız hizmet kahramanlarından biridir Arca Atay; Nilüfer Belediyesi'nde tarımla ilgili iz bırakan projelerde onun imzası vardır.

Nilüfer Belediyesi'nin köylüye ve milli tarıma en önemli hizmetlerinden biri de Tohum Takası Şenliği adı altında yerli tohumların yaşatılmasına yönelik projesidir.

YERLİ TOHUM ÜRETİLDİ, TAKASLA HALKA DAĞITILDI

Halka, sivil topluma, ilkokullara, engelli bireylere açık olan Nilüfer Kent Bostanları kuruldu, ekolojik tarım koşullarında onlarca ürün yetiştirildi. Elde edilen tohumlar yine tohum takas şenliklerinde halkla paylaşıldı. 

Nilüfer Belediyesi balkon hobi tarımını teşvik etmek için "Fidesi bizden ürün sizden" sloganıyla kampanya başlattı. Koronavirüs salgını ise insanları balkon tarımı konusunda daha bir teşvik etti. Kent Bostanları'nda ve Nilüfer kırsalında üretilen 3 çeşit domates, 5 çeşit biber, 2 çeşit patlıcan fidesi isteyen herkese ücretsiz dağıtıldı...

Geçen sene Kent Bostanları'nda 30'u aşkın domates çeşidi yetiştirilirken tohum da elde edildi. Süs kabakları da dâhil 24 kabak, 22 biber, 15 mısır, 11 buğday, 7 kavun, 5 ay çiçeği, 6 fasulye çeşidi üretirken hepsinden de tohum alındı. Nohut, çörekotu, karabuğday denemelerinden de tohum üretildi. Tıbbi aromatik bitkiler de yetiştirildi ve tohum elde edildi. 

TOHUM KÜTÜPHANESİ OLUŞTURULDU

Ve çok önemli olan Nilüfer Tohum Kütüphanesi oluşturuldu. Nilüfer Belediyesi Küçük Ölçekli Kent Bostanları'nda tohum denemeleri her geçen gün artarak devam etti.

 Ekolojik tarım koşullarında üretim denemelerinin yapıldığı Kent Bostanları'nda yaz döneminde yetiştirilen ürünlerin büyük kısmının hasadı tamamlandı ve böylece Nilüfer Belediyesi bünyesindeki Tohum Kütüphanesi'ne farklı ürünlerde, yeni tohum çeşitleri kazandırıldı.

SIRA TIBBİ AROMATİK BİTKİLERE GELDİ

Kent Bostanları'nda tıbbı aromatik bitkilerin üretimi de gerçekleşti.

Nilüfer'de ekolojik tarım koşullarında deneme amaçlı yetiştirilen tıbbi aromatik bitkilerin çeşit sayısı 50'ye yaklaştı. Hedef ise bölge köylüsüne, çiftçisine katma değeri yüksek olan alternatif ürün sunmak.

Nilüfer Kent Bostanları'nda kekik, nane, adaçayı çeşitleri, safran, ekinezya, civanperçemi, biberiye, gül, ıtır, aynısefa, gülhatmi, ölmez otu, hintyağı, rezene, santolina, oğulotu-melisa ve lavanta çeşitleri ile doğal olarak yetişen tıbbi papatya, ısırgan, sinirli ot, sarı kantaron, karahindiba gibi şifalı bitkiler bulunuyor. 

Adaçayı, lavanta, defneden yağ ve hidrosolünün; ekinezya, melisa, kekik, gülhatmi, ıtır, ölmez otu, papatya, biberiye ve dışarıdan ıhlamur takviyesi ile kışlık çayların deneme üretimlerinin yapıldığı Nilüfer Kent Bostanları'nda zaman zaman bitkisel çaylar, krem ve sabunların yapıldığı atölye çalışmaları da düzenleniyor.

Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Koordinatörü Arca Atay diyor ki:

"Bu iki önemli amaçtan birincisi, çeşitlerin bölge iklimine ve toprağa uyumlarının saptandığı tarımsal üretim boyutu. İkincisi de üretilen bitkilerin kurutularak ne şekilde değerlendirileceklerinin saptanması ya da destilasyon ile elde edilen uçucu yağlarının ve hidrosol denen sularının nerelerde ve nasıl değerlendirileceğinin saptanması."

Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi hayata geçirildiğinde üretilen ürünler burada değerlendirilecek, kurutma ve yağ çıkartma işlemleri burada gerçekleştirilecek; pazarlamasını ise Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) yapacak. Böylece bölge çiftçisine alternatif üretim ve gelir sağlanmış olacak.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.