Hava Durumu

Nostaljik Tramvay yeniden raylarla buluştu

Yazının Giriş Tarihi: 06.01.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.01.2021 06:00

Türkiye kovid-19 salgınıyla mart ayında yüzleşti. 16 Mart'tan itibaren okullar kapatıldı. Vaka ve hasta sayısı ile ölümler bugünkünün çok altında olmasına karşın epeyce sıkı tedbirler alındı. Hafta sonu ve resmi bayramlarda sokağa çıkma yasakları art arda geldi. Pek çok işletme kapatıldı. 2020 baharındaki salgın tedbirlerinden şehirlerarası ulaşımın yanı sıra şehir içi ulaşım da etkilendi.

Bazı otobüs hatlarının sefer sayısı azaltıldı; sefer araları açıldı. Tramvaylar ise külliyen seferden men edildi.  

27 Mart 2020'de Nostaljik Tramvay (T1 hattı) ile Heykel, Altıparmak, İnönü Caddesi, Uluyol, Darmstad hattında ring yapan İpekböceği (T3 Hattı) seferden kaldırıldı.  

Derken vaka sayıları, ölümler azaldı. Haziran ayı geldi. Yasaklar art arda kalktı. İşletmeler yeniden faaliyetlerine geri döndü. Yeni normalleşme döneminde maske gibi bir iki münferit tedbir hariç ülkeyi yönetenler de dâhil hızla hepimiz eski normalimize döndük!.. 

İpekböceği T3 hattı yeniden seferlere başladı. Ancak Nostaljik Tramvay sefere konulmadı. Vagonlar da Gökdere'deki istasyonda beklemeye alındı.

45-50 MİLYONLUK YATIRIM ÇÖPE Mİ ATILMIŞTI?

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 5 Haziran'da yaptığı açıklamada Nostaljik Tramvay ile ilgili anket yaptırdıklarını, esnafın istemediğini, belki de seferden kaldıracaklarını söylemişti.
İpekböceği 2020 Haziranı'nın son günlerinde yeniden sefere başladı. Ancak Nostaljik Tramvay 9 aydır çalışmıyordu. 45-50 milyon liralık yatırım çöp mü olmuştu?

Öte yandan Nostaljik Tramvay 2011 yılında hizmete girmişti. Tramvay ile birlikte Cumhuriyet Caddesi yayalaştırılmış ve araç trafiğine kapatılmıştı.

Cumhuriyet Caddesi'nin araç trafiğine kapatılması Erdem Saker'in Büyükşehir Belediye başkanlığı döneminde gündeme gelmişti. Erdoğan Bilenser'in de başkanlığı döneminde sunumu yapılan şehir vizyonları arasında Cumhuriyet Caddesi'nin araç trafiğine kapatılması gündemdeydi.

CUMHURİYET CADDESİ TRAMVAY KALKSA DA TRAFİĞE AÇILMAYACAK!

Başta projeye ikna edilen Cumhuriyet Caddesi esnafı, cadde trafiğe kapandıktan sonra kazan kaldırdı! Araç geçmiyordu, kafalarına göre mal indirip bindiremiyorlardı. Hiç memnun değillerdi. Sürekli Büyükşehir Belediyesi'ne tramvayı şikâyet edip duruyorlardı. Sanıyorlardı ki tramvayı kaldırtırlarsa, caddeyi de trafiğe açacaklar!..
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da Nostaljik Tramvay'a sıcak bakmıyordu. Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na Recep Altepe'nin yerine ilk atandığı zamanlarda sormuştum, oradan biliyorum. Ama çok kesin bir dille "Cumhuriyet Caddesi'nin araç trafiğine açılmasının söz konusu bile edilemeyeceğini, yayalaştırmadan geri adım atılamayacağını" da söylemişti.

İki yıl önce Cumhuriyet Caddesi esnafı ile konuşmuştum; tramvaya çok tepkiliydiler ve gerçekten de sanıyorlardı ki tramvay kalkarsa cadde trafiğe açılacak!

Tramvayın insanları Cumhuriyet Caddesi'ne taşıdığını, kaldırılsa bile caddenin asla trafiğe açılmayacağını söylediğimde itiraz etmişlerdi; hatta çok da küçümseyici ve ayrımcı ifadeler kullanmışlardı.

Dilim varmadığından uzun yoldan tanımlayacağım; Kamberler'den Meydancık ve İncirli Caddesi'ne göçenlerle 65 yaş üstü insanları taşıdığını, bedavacıların alışverişe hiçbir katkısının olmadığını söylemişlerdi. Bayağı da tartışmıştık...

TRAMVAYIN ÇEVRE ESNAFA FAYDASI

Oysa cadde onlardan ibaret değildi; tramvay ile Tuz Pazarı, Reyhan Çarşısı, Okçular, Çancılar, Kapalı Çarşı, Gümüşçeken, Atatürk Caddesi ve İnönü Caddesi'ne, tarihi hanlara kolayca ulaşıyordu insanlar. Misal ben bile T1 hattını kullanarak Cumhuriyet Caddesi'ne gidiyor ve o civardan alışverişimi yapıp tramvay ile evime dönüyordum.

Nostaljik Tramvay'dan sürekli yakınan Cumhuriyet Caddesi esnafı aslında kendi ayağına sıkmaya başlamıştı! Tramvay hattı 9 ay kapalı kaldı. Bir arkadaşım iletti sızlanmalarını; "Belediye bisiklet kiralattırıyormuş; yayalar için tehlike arz ediyormuş! Bir de motosikletliler çok sık kullanmaya başlamışlar. Can güvenliği de kalmamışmış!.. Tramvay da olmadığından az insan geliyormuş...Bir yazsaymışım!.."

Aralık ayı içerisinde Nostaljik Tramvay deneme sürüşlerine, 4 Ocak'tan itibaren de yeniden seferlere başladı.
Kendi ayağına sıkan Cumhuriyet Caddesi esnafını bilemem de bizim Meydancık, Davutkadı, Selimzade'de yaşayan on binlerce kişi pek bir memnun!..

Görünmeyen bir faydası daha var; tramvay hattı iptal edildiğinden beri rayların üstüne de araç park edilmeye başlanmıştı. Tramvay varken hiç olmazsa caddenin bir tarafı boş kalıyordu trafik rahat akıyordu. Tramvay gittiğinden beri dar kaldırımlara park eden araçlar yüzünden ben bile defalarca ezilme tehlikesi atlattım. Şimdi insanlar en azından gündüzleri araçlarını rayların olduğu yana park edemiyor!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.