Hava Durumu

Oxford as Academy'den büyük proje: Bir Dil Bir Çocuk

Yazının Giriş Tarihi: 20.02.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.02.2020 06:00

 "Bir Dil Bir Çocuk" projesiyle Bursa'da 425 civarında öğrenciye ücretsiz eğitim veren Oxford as Academy "Bir Dil Bir Hayat" projesiyle de kadınları destekliyor. Üstelik de sadece Bursa'da değil Türkiye genelinde.

Proje Koordinatörü Nergis Kaptan ile Kadın Ekonomi Platformu'nun (KEP) Bursa'da düzenlenen bir etkinliğinde tanışmıştım...

Bu tür toplantıların bir işlevi bilgi paylaşmak ise diğer işlevi de yeni insanlarla dolayısıyla da yeni haber kaynaklarıyla tanışmaktır. Nergis Kaptan da heyecanla yürüttükleri projeden söz etmişti. Çok da ilgimi çekmişti.

Oxford as Academy Bursa'da çocuk ve kadınlara yönelik ücretsiz İngilizce eğitimi veriyordu... Bir kişi ya da kurumun bu şehrin çocuklarının, bu şehrin kadınlarının gelişimine katkı sunması her halükârda takdire şayan bir durumdur... Daha sonra projenin Türkiye genelini de kapsadığını öğrendim.

Oxford as Academy bir yabancı dil okulu. Merkezi Görükle'de. Yıldırım'da (Erikli), Nilüfer'de (İhsaniye) şubeleri var.

Ayrıca hem franchising hem de şube olarak Türkiye'nin çeşitli illeriyle (Mersin, Fethiye, Denizli, Antalya) yurt dışında da(Sırbistan, Polonya, Fas, İspanya) faaliyet gösteriyor. Bursa merkezli bir Türk firması.
 

2019'DA 350 ÖĞRENCİYE UMUT OLDU

Proje Koordinatörü Nergis Kaptan, "Bir Dil Bir Çocuk" projemizle dezavantajlı çocuklara yönelik gelişimin temel alındığı bir eğitimle onları desteklemeyi hedefliyoruz.

 Eğitime köprü olarak güzellikler inşa edebilmek için yabancı dil becerilerinden yoksun ya da eksik kalmış olan öğrencilere yabancı dil eğitimi vererek geleceklerine katkı sunmayı amaçlıyoruz" dedi.

Proje kapsamında çocuklara ve öğrencilere İngilizce eğitimi veriliyor...

Nergis Kaptan proje hakkında şu bilgileri paylaştı:

 "Bir Dil Bir Çocuk' Projesi 2019 yılında 350 öğrenciye umut oldu. Oxford as Academy olarak 2020'de hedefimiz sosyal sorumluluk projemizle daha fazla çocuğa ve gence ulaşabilmek. Bu yıl devam eden projemizle ulaştığımız öğrenci sayısı ise 425 civarında.

2019'un ikinci yarısında "Dünyayı Sevgi Kurtaracak" diyerek yola çıkıp, çalışmalarına başladığımız ve hayata geçirdiğimiz sosyal sorumluluk projemiz ile bu eğitime ihtiyacı olan çocuklara ve gençlere yönelik ücretsiz dil eğitimi kapsamında 350 öğrenciye ulaştık.

Başladığımız ilk günden bu yana, her çocuğa kaliteli eğitim oluşturmaya ve vermeye çalıştık."

KESTEL VE GÜRSU'NUN KIRSAL MAHALLELERİ

Nergis Kaptan ile projenin uygulamasına, yani sahaya yönelik çalışmalarına dair de konuştuk. Eğitimleri nerede vermişlerdi, hedef kitleye ulaşabilmişler miydi? Anlattı:

"Kestel merkezden Barakfaki ve Narlıdere'ye gittik. Her iki kırsal mahallede eğitim verdik.  Çok da ilgi gördü. 

Eğitimlerimize Kestel ilçe merkezinden gelip katılan öğrenciler bile oldu. Oradaki eğitimlerimiz tamamlandı. Sertifika verdik. 

Barakfaki'de öğrenci sayısı 100'e çıktı. Kestel'de toplamda 135 öğrenciye eğitim verildi.  Kestel'de projemizi tamamladık.

Gürsu'da ilçe merkezinde ve Adaköy'de eğitimlerimiz sürüyor. Adaköy'de 30, 40 aralığında öğrencimiz var. Gürsu merkezdeki eğitimlere katılanlar arasında yetişkinler de var. Görükle'de 250 civarında üniversite öğrencisine eğitim verdik. Halen eğitimlerimiz sürüyor. 

Şu anda Yıldırım'da ve İhsaniye'de talep topluyoruz. Öğrencilere ve kadınlara kapımızı açıyoruz. Pek çok kadın çalışmak istiyor.

Onların daha kolay ve daha nitelikli işlerde çalışmaları ve güçlenmeleri adına destek veriyoruz. Dil eğitimi alan bir kadın daha üretken olabilecek. Biz daha çok konuşmaya yönelik eğitimler veriyoruz."

BİREYSEL GELİŞİME VE FIRSAT EŞİTLİĞİNE KATKI

Projenin paydaşları olup olmadığını sordum. Tamamen Oxford as Academy'nin projesi olduğunu, uygulamada yerel yönetimlerin desteklediğini belirterek Gürsu Belediyesi ile iş birliği yaptıklarını anlattı.
Oxford as Academy bu sosyal projesiyle insana yatırım yaparak hem çocukları hem de kadınları destekleyerek bireysel gelişim adına çok yerinde bir çalışmaya imza atarken...

Aynı zamanda da dezavantajlı kesimlerin İngilizce eğitimine erişimini sağlayarak, eğitimde fırsat eşitliğine de katkıda bulunuyor.

Misal, Bursa ölçeğinde Adaköy'de, Barakfaki'de ya da Narlıdere'de yaşayan ve oradaki okullara giden 7, 8 yaşlarında bir öğrencinin kent merkezindeki bir yabancı dil kursuna gidebilmesi hem mesafe gibi fiziki koşullar hem de zaman ve ekonomik olanaklar açısından çok zor. 

ÇOCUKLAR ÖĞRENMEYE ÇOK İSTEKLİ

Nergis Kaptan da bu duruma değindi; "Kestel'in ya da Gürsu'nun kırsal mahallelerinde yaşayan bir çocuğun Heykel'de bir kursa gitmesi imkânsız bir şey.

Biz doğrudan ayaklarına eğitim götürüyoruz. Ve köylerdeki insanlar bize büyük ilgi ve sevgiyle yaklaşıyor. Çocuklar da eğitime büyük bir öğrenme isteği ile katılıyorlar.

Eğitimlere katılanlar arasında 6,7 yaşındaki çocuğu da, 14, 15 yaşındaki öğrencileri de, engelli çocuklarımızı da gördük.

Ayaklarına gelen bilginin kıymetini biliyorlar. Başarı oranı çok yüksek.  Bu da bizi motive ediyor. Biz hem diğer bölgelerde hem de Bursa'da yaygınlaştırmak istiyoruz."

Nergis Kaptan "Aslında projemiz Türkiye geneline açık. Daha bugün Ardahan Ticaret Odası ile görüştük. Projenin Ardahan'a da gelmesini istiyorlar. Proje Edirne'den Van'a ve Türkiye'deki tüm şubelerimizi kapsıyor" dedi.

Oxford as Academy'nin kurucusu Muhammet Armağan Burcu başta olmak üzere Proje Koordinatörü Nergis Kaptan'ı, eğitmenleri ve emeği olan herkesi kutluyorum. İyilikleri bulaşıcı olsun. Toplumun böyle sosyal projelere, dayanışmaya ve paylaşıma ihtiyacı var...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.