Hava Durumu

PTT Gençosman binasına hangi birimler taşınacak?

Yazının Giriş Tarihi: 10.09.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.09.2019 06:00

Gençosman'daki eski PTT ve Türk Telekom binasını hatırlarsınız... Marmara Depremi'nden sonra binada çatlaklar oluşmuştu... Ve bir süre sonra da adı Bursa'da depreme dayanıksız binalar arasında geçmeye başlamıştı.

Derken Türk Telekom'un özelleşmesi; devlet memuru olan personelin çeşitli kamu kuruluşlarına gönderilmesi tartışmaları başladı ve binanın depreme dayanıksızlığı geride kaldı... Özelleşen Türk Telekom, Gençosman'daki ortak binadan çıkarak yan tarafta kendi binasını yaptı.

Bu arada PTT Gençosman binasının da yıkılıp yeniden yapılması gündeme geldi... PTT Başmüdürlüğü için yeni bir hizmet binası gerekliydi. Nilüfer PTT Müdürlüğü'nün faaliyet gösterdiği Beşevler'deki yerde yeni bir bina yapıldı.

2012 yılında Beşevler'deki bina hizmete girerken Ovaakça'daki Posta İşleme Birimi de boşuna kira ödenmesin diye buraya alındı...

Hizmet binasının iki katlı bölümü Posta İşleme Müdürlüğü ile Posta Dağıtım Müdürlüğü; 6 katlı bölümü ise PTT Başmüdürlüğü olarak hizmete girdi...

Taşınma işleminden sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi başvuru üzerine Gençosman'daki çürük PTT binasının yıkımı için 29 Ağustos 2013 tarihinde izni verdi ve yıkıldı.

2015 yılında dönemin PTT Başmüdürü Osman Tekin'in basına yansıyan açıklamalarında Gençosman'da yapılacak yeni binaya Başmüdürlüğü Beşevler'den taşımak istedikleri; Beşevler'deki boşalan yere de PTT Lojistik Meslek Lisesi kurulabileceği, kararın henüz netleşmediği yer aldı.

Yani dönemin PTT Başmüdürü Osman Tekin Başmüdürlüğün eski yerine taşınmasından yanaydı... Tekin, bu açıklamalarından 1 yıl kadar sonra 2016 Ekim ayında Giresun'a PTT Başmüdürü olarak atanarak Bursa'dan gitti.

Gençosman'da 2013 Eylül ayında yıkılan PTT binasının arsasında 2019 yılına kadar bir faaliyet olmadı.

GENÇOSMAN PTT MERKEZ MÜDÜRLÜĞÜ VE

POSTA DAĞITIM MERKEZİ İHALESİ

PTT Genel Müdürlüğü Gençosman'da yıkılan hizmet binası için 2019 yılında ihaleye çıktı.

Ancak PTT Genel Müdürlüğü Yapı Daire Başkanlığı 18 Ocak 2019 tarihinde (2019/20400 sayılı ihale ilanında) işi şöyle tanımlıyordu:

"Bursa Gençosman PTT Merkez Müdürlüğü ve PDM binası ikmal inşaatı yapılacaktır."

Yani şu anda Gençosman kavşaklarında bir binada kira ödenerek geçici olarak hizmet veren Gençosman Merkez Müdürlüğü ve Posta Dağıtım Merkezi binası için ihaleye çıkılmıştı.

Bursa PTT Başmüdürlüğü için değil! Dolayısıyla taşınması da gündemde değildi.

Posta Dağıtım Merkezi'nin işlev olarak binanın ilk birkaç katında olması gerekiyordu. Artı, posta Dağıtım Merkezi'nde birim projelendirmeleri de Başmüdürlük ofislerine göre çok farklıydı. Mesela binanın statik hesaplarının tonlarca gönderinin ağırlığına göre yapılması gerekiyordu; her halükarda maliyeti etkileyen bir durumdu...

Yine PTT Genel Müdürlüğü'nün 12 Şubat 2019 tarihinde yapılacak olan ihalede işin "Niteliği, türü ve miktarı" şöyle tanımlanıyordu:

"Toplam 15 kattan oluşan binanın yerinde 3 Bodrum kat+ Zemin kat+ 3 Normal kat betonarme karkası yapılmış, geriye kalan 8 normal kat yapılarak yaklaşık 13.350 m² inşaat alanı üzerinden betonarme karkas yeni bina inşaatı. Ayrıntılı bilgiye EKAP'ta yer alan ihale dokümanı içinde bulunan idari şartnameden ulaşılabilir."

İhale sonuçlandı; projeler ihale esasına göre çizildi; inşaat başladı ve hiç sürüklenmeden kaba inşaatı bitme aşamasına geldi... Dış ve iç duvarları örüldü...

Şimdi... Sorun ne diyeceksiniz?

BAŞMÜDÜRLÜK GENÇOSMAN'A MI GELİYOR?


İddialara göre mesele şöyle:

Yeni yapılan binanın zemin katında PTT Gençosman Merkez Müdürlüğü, 1,  2 ve 3. katlarında Osmangazi Dağıtım Müdürlüğü'nün çalışması geriye kalan 4-11 arasındaki 8 katın da kiraya verilerek gelir elde edilmesi planlanmışken...

Beşevler'deki Başmüdürlüğün yeniden Gençosman'daki yeni binaya taşınması gündeme geldi.

Talep, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Otoyol ve Şehir Hastanesi açılışı için geldiği gün, açılışta olan PTT Genel Müdürü'ne iletiliyor, o da 'Ankara ile görüşün' diyor ve Bursa'dan bir heyet Ankara'ya giderek Başmüdürlüğün Gençosman'a taşınması talebini gündeme getiriyor.

 PTT Genel Merkezi de Başmüdürlüğün taşınmasına sıcak bakarken, Osmangazi Dağıtım'ın ise Beşevler'de kalmasını öngörüyor...

Şimdi...  PTT Başmüdürlüğü'nde 70; Osmangazi Dağıtım'da ise 130 civarında personel çalışıyor...

PTT Başmüdürlüğü'nün bina sorunu yok; Beşevler'deki 6 katlı bina 2012 yılında hizmete açıldı.

Posta dağıtımı yaya, motosiklet ve araçla yapılıyor. Basit kağıt dağıtımları ise genelde yaya gerçekleşiyor. İddialar doğruysa, ağırlığı 7 ile 15 kilo arasında değişen torbalarla Osmangazi posta dağıtıcıları, Nilüfer'den Osmangazi'ye belediye otobüsleri ile gelmeyi sürdürecekler.

Dağıtım işlemi şöyle gerçekleşiyor:

Osmangazi ve Nilüfer'in gönderileri, kamyonlar tarafından çuvallarla Beşevler'deki binaya geliyor, burada ince ayrıma tabi tutulup tasnifleniyor. Yıldırım Dağıtım ise Otosansit'te, kamyonlar doğrudan oraya gidiyor. Aynı işlem orada da tekrarlanıyor. Beşevler'deki binanın tek sıkıntısı kamyonların yanaşma yerinin biraz küçük olması. 

İddialar doğruysa...
130 dağıtıcının mağduriyeti sürecek; Başmüdürlük personeli yeni binada önceki yerinden de geniş alana kavuşacak.
Beşevler'deki 6 katlı bina atıl kalacak.

Artı... Yeni yapılacak binada bazı katların Başmüdürlüğe tahsisi sonucu proje değişikliği yapılması gerektiğinden, proje değişikliği için bir müteahhit firmanın Bursa'da inceleme yaptığı; sadece plan değişikliği için 2 milyon lira, sistem değişiklikleri dahil toplamda 4 milyon liraya kadar (biraz altında ya da az üstünde olmak kaydıyla) maliyet çıkabileceği öne sürülüyor.

Hal böyleyse Başmüdürlük Gençosman'a taşınacaksa, neden Beşevler'de 6 katlı bina yapıldı? Ya da neden baştan planlanmadı? Eğer iddialar doğruysa, yol yakınken dönülmesinde, kamu menfaati açısından fayda var; özellikle de kamu kaynaklarının israfının önlenmesi açısından!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.