Hava Durumu

Ramazan Acar: Öğretmenlik Yasası çıkmalı

Yazının Giriş Tarihi: 08.09.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.09.2019 06:00

9 Eylül'de yani pazartesi günü 2019-2020 eğitim-öğretim dönemi başlarken Türkiye genelinde 18 milyon öğrenci ders başı yapacak...

Öte yandan eğitmen sendika temsilcileri art arda yeni eğitim-öğretim yılına dair görüşlerini paylaşmaya başladı. Eğitim-Bir Sen Bursa 1 No'lu Şube Başkanı Ramazan Acar da 2019-2020 eğitim-öğretim yılını değerlendirdi:

"2019-2020 eğitim-öğretim yılına Bursa'da bin 864 okul, 577 bin 650 öğrenci ve 38 bin 600 öğretmenimizle başlıyoruz. Bunun dışında açık öğretim sisteminde de yaklaşık 48 bin 50 öğrencimiz bulunuyor.

Bursa'da okul öncesinde 55 bin 140, ilkokul birinci sınıfta ise 53 bin 350 öğrencimiz okullarıyla ilk defa buluşacak..."

 Eğitimde yaşanan sorunlara yönelik toplu sözleşme masasının eğitim hizmet kolunda tek yetkili sendikası olarak birçok talepte bulunduklarına vurgu yaptı:

 "Öğretmenlerden, akademisyenlerden, eğitim kurumu yöneticilerinden, üniversite idari personelinden, Millî Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra idari personelinden gelen, her biri eğitimin ayrı ve birden fazla sorununa çözüm olacak taleplerimizi masaya taşıdık.

Bu taleplerimize kamu işvereni duyarsız kalmış, eğitim çalışanlarının sorunlarını çözme iradesini ortaya koyamamış, toplu pazarlık masası aracılığıyla sorunları çözme, eğitimin niteliğine katkı sunma imkânını heba etmiştir."

Ramazan Acar'ın gündeme getirdiği hususlardan biri de 3600 ek gösterge sorunu oldu:

 "2019-2020 eğiti-öğretim yılı içerisinde bu sorunların çözülmesinin eğitimin geleceği, verimliliği ve niteliği açısından çok önemli olduğunun altını çiziyoruz.

3 bin 600 ek gösterge vaadi, tüm eğitim çalışanlarını kapsayacak şekilde yerine getirilmelidir. Öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmesi konusunda siyasi irade tarafından verilen söz halen ortada durmaktadır!.."

Verilen sözleri anımsatarak yerine getirilmesini istedi:

"Eğitim çalışanları arasında meslek, görev, unvan ve yetki paralelinde bütün eğitim çalışanlarını kapsayacak, adil ve hakkaniyete uygun bir ek gösterge artışı konusunda somut adımlar atılmalıdır."

Acar sözleşmeli öğretmen istihdamı sorununa değindi:

"Sözleşmeli öğretmen istihdamı, eğitimin kalitesini düşürmektedir ve sözleşmeli öğretmen istihdamı eğitimin kalitesini düşüren ve öğretmenlerin emeklerinin karşılığını alamadığı bir sistemdir.

Öğretmen istihdamında farklı modellerden vazgeçilmeli, atamalar kadrolu yapılmalıdır. Sözleşmeli öğretmenlik, uygulama gayesine hizmet etmediği gibi, başlı başına bir mağduriyet kaynağına dönüştüğü artık alenen ortaya çıkmış durumdadır.

Kadroya geçiş ve yer değişikliği talebinde bulunabilme süresini 3+1 yıla indiren yasal düzenleme, eskisine nazaran sözleşmeli öğretmenlerin lehine olsa da soruna çözüm getirmediği aşikârdır."

 Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya alınması gerektiğine dikkat çeken Acar bu gerçekleşinceye kadar özellikle yer değişikliği süreçlerinde kadrolu öğretmenlerin haklarının sözleşmeli öğretmenlere tanınmasını istedi.

Ve ücretli öğretmenlerin eğitimin kalitesine ve öğretmenliğin statüsüne ciddi bir darbe vurduğunu savunarak "Emek sömürüsünün devlet eliyle tescillenmiş hâlini teşkil eden, ucuz işçilikten farksız ücretli öğretmenlik ayıbına bir an evvel son verilmelidir" dedi.

 Başkan Ramazan Acar'ın taleplerinden biri de mağduriyetleri önleyecek, adil, hakkaniyetli, sürdürülebilir bir atama ve yer değiştirmeye yönelikti.

Ek ders ücretlerindeki dengesizliğin bir an önce giderilmesi ve ders ücretlerinin artırılması gerektiğine değindi.

 2006 yılında değişikliğe uğrayan ek ders esasları nedeniyle bazı adaletsizliklerin devam ettiğine dikkat çekti:

"Öğretmenlerin branşlarına göre ek ders ücretlerindeki adaletsizlik, okul türlerine göre yöneticilere verilen ve izahı mümkün olmayan ek ders ücreti farklılıkları ivedilikle giderilmeli, ek ders birim ücreti artırılmalıdır..."

Eğitim Bir-Sen 2 No'lu Şube Başkanı Ramazan Acar, Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ihtiyaç olduğunu söyledi.

Eğitim çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının münferit eylemler olmaktan çıktığını, yaygın bir toplumsal sorun hâline geldiğini ve eğitim öğretim hizmetinin yürütülmesini sekteye uğratacak dereceye vardığını vurguladı.

Ve öğretmenleri şiddetten koruyacak, şiddete karşı caydırıcı yasal düzenlemelerin yapılması ve Bakanlığın bu konuda sorumluluk üstlenmesini talep etti.

Bir diğer önemli konu ise eğitimcilerin özellikle ödenek konusunda yalnız bırakılması, bu nedenle öğretmen ve yöneticilerin velilerle karşı karşıya gelmesiydi... Okullar açılıyor, kayıt ücreti tartışması yeniden gündemde.

Yeterli ödeneğin olmadığı okullarda yardımcı hizmetli, güvenlik gibi hizmetler, okul aile birlikleri aracılığıyla kayıt ücreti gibi bağışlarla karşılanıyor... Bu durum da okul yöneticilerini veliler ve soruşturmalarla karşı karşıya getiriyor...

Ramazan Acar bu konuyu da gündeme getirerek okullara ödenek ayrılmasını, öğretmen ve yöneticilerin bu yöndeki mağduriyetinin kaldırılmasını talep etti.

Temennimiz yetkili bir sendika olarak taleplerinin Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde etkili olması yönündedir...

15 GÜN YERİNE 34 GÜN ARA TATİL

Eğitim sistemi sürekli bir değişim içerisinde... Her değişim, dönüşüm beraberinde pek çok tartışmayı da getiriyor... 

İlkokula başlama yaşı 69 aya çıkartıldı. Çok da yerinde oldu. Anaokulu 36-38 ay olarak belirlenirken okullardaki ana sınıflara başlama yaşı 48-66 ay olarak düzenlendi.

Ara tatiller de değişti. Buna göre; öğrenciler 18-22 Kasım 2019'da hafta sonu tatilleriyle birlikte 9 gün tatile girecek. 25 Kasım'dan 17 Ocak'a kadar birinci dönem devam edecek. Yarıyıl tatili ise 20-31 Ocak tarihleri arasında hafta sonu tatilleriyle birlikte 16 gün olarak gerçekleşecek.

İkinci yarıyıl ise 3 Şubat'ta başlayacak ve öğrenciler 6 -10 Nisan tarihleri arasında yine 9 günlük tatile girecek. 13 Nisan'da başlayacak olan ikinci yarı dönem ve 2019-2020 eğitim öğretim dönemi 19 Haziran'da sona erecek.

 Yani öğrenciler eğitim öğretim dönemi içerisinde resmi tatiller hariç 34 gün tatil yapmış olacak... Aynı zamanda teneffüs süreleri ilk ve ortaokulda 10 dakikadan 15 dakikaya çıkartıldı.  

Çalışan ebeveynler yaz ve şubat tatilinden sonra ara tatil ayarlamasını yapmak zorunda kaldıkları için pek hoşnut değiller! Ama öğrenciler bu ara tatillerden dolayı pek bir memnunlar.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.