Hava Durumu

Robolution'19: Robotlar Kültür'de yarışacak

Yazının Giriş Tarihi: 02.03.2019 06:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.03.2019 06:10

Kültür Okulları'nda düzenlenen basın toplantısında bu yıl ikincisi düzenlenen ve 9-10 Mart 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Robolution'19 "Robot Yarışması" kamuoyuna tanıtıldı...

Toplantıya Özel Bursa Kültür Okulları kurucularından Yönetim Kurulu Başkanı ve Eğitim Koordinatörü Zafer Bulut, Yönetim Kurulu Üyesi Yıldırım Bey Sırakaya, Kurum Müdürü Tuncay Tunca ve Bölüm Başkanı Barış Gökhan Güleryüz ile Bursa Kültür Robotics Takımı'ndan 10 ila 17 yaşlarında 7 öğrenci de katıldı.

Toplantıda söz alan Zafer Bulut, "Özel Bursa Kültür Okulları'nın bir mutfak çalışması daha gün yüzüne çıkıyor. Bu yıl robot yarışmamız yeni bir boyut kazandı.

 400'e yakın katılım oldu. Yönetim Kurulu Üyemiz Yıldırım Bey Sırakaya başkanlığında Tuncay Tunca ve Barış Gökhan Güleryüz'ün katkılarıyla böylesine önemli bir yarışmayı düzenliyoruz. Türkiye'de güzel şeyler de oluyor" dedi...

Robolution'19 hakkında bilgi veren Yıldırım Bey Sırakaya şunları söyledi:

"Robolution'18'de geçen yıl üç farklı kategoride gerçekleştirmiştik. Bu yıl dördüncü kategoriyi de açtık. Yarışmalar "Çizgi İzleyen"; "Hızlı Çizgi İzleyen"; "Mini Sumo" ve "Arazi Robot" olmak üzere 4 kategoride gerçekleşecek. Yarışmada ilk üç dereceye girenlere çeşitli miktarlarda para ödülleri verilecek..."

'HER ŞEY TAHAYYÜL İLE BAŞLAR'

Kültür Okulları'nı robot yarışması düzenlemeye götüren süreci özetledi:

"Biz, 2010 yılından itibaren yurt dışında eğitim fuarlarına katılmaya başladık. Dünyadaki eğitim paradigmasının değiştiğini gördük. Kodlama, algoritma, 3D gibi konulara kafa yormaya başladık.

Türkiye'de o yıllarda robotik malzeme konusunda da sıkıntı vardı. Elon Musk, Steve Jobs, Mark Zuckerberg gibi Silikon Vadisi çocuklarının hikâyesi aynı; hepsi de küçük yaşta bilgisayarla tanışmış.

 Elon Musk 10 yaşındayken kendisine alınan bilgisayarın yanında verilen program kitapçığını iki gün boyunca incelemiş ve 'Ben insansız araç programlayacağım" demiş. Farabi'nin de dediği gibi her şey tahayyül ile başlar..."

'EĞİTİMİN 15-20 YIL SONRASI MESLEKİ KARŞILIĞI'

Sırakaya geleceğin mesleklerindeki değişime atıfta bulundu:

"Toplum olarak yıkıcı inovasyon ile nasıl baş edeceğiz. 2025-2030 yılının sendromu gündemde. Günümüzdeki eğitim içeriklerinin 2025-2030 yılında karşılığı olmayacak.

Eğitim sistemi, sanayi devrimi sonrası ihtiyacına yönelik. Geleceğin talebini karşılamayacak. Bugün kargoların drone ile teslimi tartışılıyor.

Bankalar artık otomasyona geçiyor. İngiliz hükümeti, emekli olan 250 bin kişinin yerine yeni istihdama gitmeyeceğini, otomasyona gideceğini açıkladı. Dünya farklı yere gidiyor. Biz de öğrencilerimizi o geleceğe hazırlamak adına yola çıktık..."

'DİJİTAL GELECEKTE İYİ İNSAN'

Tuncay Tunca şu bilgileri paylaştı:

"Bizim şöyle bir iddiamız var; Bursa yazılımla, kodlamayla anılsın, Türkiye'nin ilk silikon vadisi olsun istiyoruz. Geçen sene yarışmayı ilk kez düzenlemiştik, bu yıl çok talep geldi. Dün Erzincan'dan bir teknik öğretmen, 2 öğrenciyle geleceğini, ancak uçak saatleri uymadığı için saat 10.30'da okulda olabileceğini, kayıt işlemlerini nasıl yapabileceklerini sordu. Bu bizi çok mutlu etti.

Bu yılki temamız "Dijital Gelecekte İyi İnsan"... Okuyorsunuz ya da duyuyorsunuz, bilgi kimi zaman kötüye kullanılıyor; hackerler bir anda kurumların sistemlerini kilitliyor, hisseleri düşüyor; trafik sistemini altüst ediyor ya da daha tehlikeli bazı şeyler yapabiliyor. Biz bu teknolojinin iyiliğe kullanılmasını istiyoruz. Onun için yarışmanın temasını da böyle seçtik..."

'TEKNOLOJİDEN KAÇIŞ YOK!'

Tuncay Tunca, 10, 15 yıl içerisinde geçersizleşecek mesleklere atıfta bulundu:

"10 yılda araçlar hibrite dönecek deniyor. Böyle olunca da üretilen parçalar yüzde 80 azalacak. İstihdam da yüzde 80 azalacak... Sensör yazılım, mekatronik, bunları yapamazsa, yüzde 80'nin içinde kalacak...

Teknolojik gelişim dünyada artık magazinden daha fazla gündem oluyor. Bu yüzden robot yarışmasını çok önemsiyoruz. Bursa'da bizden başka yapan yok... Biz bunun bir Bursa etkinliği olmasını istiyoruz.

 Üniversite, özel okullar, devlet okulları ve meslek okullarından öğrencileri ağırlıyoruz. Buradan velilere, veli adaylarına seslenmek istiyorum; teknolojiden kaçış yok. Çocukları uzak tutarak kaçamayız. Herkesi 9 ve 10 Mart'ta Robolution'19'a çağırıyoruz. Çocuklarını alıp gelsinler."

'ANNEME İNANDIM, KULÜBE GELDİM'

Barış Gökhan Güleryüz ise Robolution'19'un sıfırdan oluşturulduğuna vurgu yaptı ve şunları anlattı:

 "Okulumuzda Robotix, Elektronik Robot, Grafik Tasarım, 3D Tasarım; Arduino Programlama, Scratch Görsel Programlama, Kodlama Atölyesi, Web Tasarım; Office Teknikleri, Bilişim Atölyesi gibi farklı bilişim alanında 20 kulüpte bin 800 öğrenci eğitimden geçti... Bu yıl düzenlediğimiz Robolution'19'a ilgi büyük. Yazılım, bilişim durdurulamayacak bir seviyede. Biz insanlık yararına kullanılması için, geleceğe yön vermek için buradayız..."

Bursa Kültür Robotics Takımı'ndaki en küçük yarışmacı 5. sınıf öğrencisi Barış Koçak "Başta bu kulübü tercih etmemiştim. Ama annem 'gelecek yazılımda' dedi. Anneme inandım. Bu kulübe geldim. İlerliyorum" dedi... Anneler hep haklıdır!

Meryem Ravza Güler "Bütün Robotlar geliştirilebilir" derken Eyüphan Eraslan ise "Gezegenler arası taşımacılığın yazılımını yapmayı hedeflediğini anlattı. Oğuzhan Aybar ve Mücahit Efe de yazılıma ve geleceğe dair hayallerini paylaştı...

Bilişim alanında Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinde 2015 yılından beri düzenlenen yarışmalarda Kültür Okulları Elektronik Robot Kulübü; 6'sı Türkiye birinciliği olmak üzere çeşitli dereceler kazanırken...

Bilişim alanındaki 19 özgün proje çeşitli ulusal konferanslarda sunuma layık görüldü... Özel Bursa Kültür Okulları, bilişim alanındaki birikimini ve donanımını şimdi de gelenekselleştirdiği 'Robot' yarışmalarıyla pekiştiriyor...

 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.