Hava Durumu

Salgında kadına şiddet arttı

Yazının Giriş Tarihi: 29.09.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.09.2020 06:00

Kovid-19 salgını sürecinde kadına şiddet arttı. Sadece kadına değil, çocuğa, insana şiddette de genel bir artış var! Ve yine sadece Türkiye'de değil dünya genelinde durum böyle!.. Ama gelişmiş ülkelerde şiddete karşı kadını koruyan, şiddeti önlemeye yönelik yasalar kalksın diye uğraşılmıyor!..

Bizde ise karakolda doğruyu söyleyip mahkemede şaşan çocuk tacizcisi sözde şeyh bile cezaevinden müritlerine yazdığı moral mektubunun dibine İstanbul Sözleşmesi'ni kakıştırıyor...

Ah o sözleşme ve 6284 sayılı Yasa olmasa bir de şu 13 yaşındaki kız çocuklarının evlendirilmesi yasası çıkıverse de rahat rahat taciz ve tecavüz etseler kadınlara ve çocuklara!..

Sabah sabah sözde şeyhin müritlerine mektubunu okuyunca, bütün sinirlerim tepeme çıktı... İpliği pazara çıkan bu yaratığın sözlerine inanıp biat eden mankurtlar da var ya! Diyecek çok söz aklıma geliyor da yazamıyorum işte. Anladınız siz!..
Neyse...

ALO ŞİDDET HATTI: 05310338844

Bursa'da saha çalışmaları ve projeleriyle öne çıkan Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği kurucusu ve başkanı Dilek Üzümcüler ile görüşerek Bursa'da salgın sürecinde kadına şiddeti sordum.

Mor Salkım'ın 9 yıldır 7 x 24 açık olan bir şiddet hattı var 05310338844. Dilek Üzümcüler kovid-19 salgını sürecinde online görüşmelerin zorunlu olarak öne çıktığını, şu anda yüz yüze görüşmeleri de gerçekleştirdiklerini anlattı:

"Şiddet hattına gelen başvurularda psikolojik desteği uzmanlarımız ücretsiz veriyor. Şiddet mağduru kadınları adım adım ilgili kurumlara yönlendiriyoruz. Eğer kadının Baro'dan destek alma şansı yoksa çocuk istismarı ya da tecavüz söz konusuysa hukuksal destek de veriyoruz..."

KURUMLAR ARASI İLETİŞİM AVANTAJI

Mor Salkım olarak, Bursa Valiliği bünyesinde kurulan Şiddeti İzleme ve Önleme Üst Kurulu'nda yer alan tek sivil toplum kuruluşu olduklarını söyleyen Dilek Üzümcüler, "Bu kurul özellikle de salgın sürecinde kurumlarla iletişim açısından büyük bir avantaj sağladı. Herkes birbirini arayabiliyor.

Salgında evde şiddet gören kadınları karakollarda kurulan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Birimi sayesinde evden çıkartabildik. Sığınma evlerinde olağanüstü hijyen kuralları kondu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Bursa'da çok başarılı işlere imza attı" dedi.

ERKEKLER DE ŞİDDET HATTINI ARIYOR AMA ŞİDDETE MÜDAHİL OLMAK İÇİN

Şiddet hattına gelen telefonların mart, nisan, mayıs aylarında çok arttığına dikkat çeken Üzümcüler şu bilgileri paylaştı:

"Günde 20, 25 telefon aldık. İnanılacak gibi değildi, ayda 600, 700 başvuru oldu.  BM bir yayın yaptı, orada bizim telefonumuzu da yayınladı. Bu da ne kadar etkin olduğumuzu gösteriyor. Kurumların desteği, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, ŞÖNİM olmasa başa çıkamazdık. Hâlâ günde, 10 15 telefon alıyoruz. Artık erkekler de arıyor..."

"Erkekler de şiddete uğradıkları için mi aradılar?" deyince, Üzümcüler şunları anlattı:

"Hayır, onlar da apartmanlarında ya da sokakta tanık oldukları kadına şiddet vakaları için arıyor. 'Bu kadın şiddet görüyor, bir şeyler yapın' diyorlar. Arayanlar genelde genç erkekler. Bu da toplumda duyarlılığın arttığını gösteriyor... Hatta aralarında mağdur kadını karakola götürerek yardımcı olanlar bile var. Bu Koronavirüs salgınında daha çok ortaya çıktı. Erkeklerin salgın döneminde kadına şiddete müdahil olmaları işimizi kolaylaştırdı... Bir de şiddeti uygulayanlar da arıyor, kadın çocuğunu bırakıp gitmişse; kayınvalidesi, eşi arıyor. Evde kalınan ve yasakların yoğun olduğu dönemde arayan kadınlar arasında üniversite ve yüksek lisans, doktora yapmış kadınların sayısında da çok artış yaşandı."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.